Danmark vil udvise afghanske børn
Udvisning af mindreårige asylansøgere til Kabul vil være et brud på flere konventioner, mener eksperter.

Danmark har kurs mod brud på adskillige internationale konventioner, mener flere menneskerettighedsforskere ifølge Politiken.

På avisens foranledning har forskerne set på Danmarks deltagelse i et europæisk projekt om at etablere et modtagecenter i Kabul i Afghanistan, som afviste mindreårige asylansøgere på 15 til 17 år skal udvises til.

Ifølge Justitsministeriet venter Danmark i øjeblikket kun på, at de afghanske myndigheder underskriver en projektaftale. Dermed kan SRSF-regeringen blive den første danske regering til at tvangsudvise uledsagede mindreårige til Afghanistan.

Claus Haagen Jensen - jurist og professor ved Copenhagen Business School - vurderer, at de uledsagede mindreårige ikke er sikret efter FN's flygtningekonvention, hvis de bliver sendt til centre i Kabul.

- Flygtningekonventionen siger helt enkelt, at hvis vi må regne med, at de er i risiko for tortur eller anden umenneskelig eller nedværdigende behandling, kan vi ikke sende dem tilbage, siger han til Politiken.

Professoren mener, at "forholdene er så miserable i Afghanistan", at det meget vel kan være tilfældet.

Han bakkes op af Martin Lemberg-Pedersen, ekstern lektor med ph.d. i europæisk grænsekontrol ved Københavns Universitet.

Han siger, at Danmark og de øvrige afsenderlande - Norge, Sverige, Holland og Storbritannien - ifølge flygtningekonventionen er forpligtet til at beskytte personer, som risikerer menneskerettighedsovergreb, hvis de vender tilbage.

I øjeblikket sidder 24 uledsagede mindreårige i udsendelsesposition til Afghanistan, oplyser Rigspolitiet.

Afghanere, der vender tilbage fra vestlige lande, betragtes som militære mål af Taliban.

Senest har en ny rapport fra det australske forskningscenter Edmund Rice Center betegnet udviste afghaneres situation som ekstremt farlig.

/ritzau/