Cecilie Hother bryder tabu: Jeg har skægvækst
Cecilie Hother åbner op for stort tabu blandt kvinder.  FOTO: Scanpix
Tv-værten lider af den hormonforstyrrende sygdom PCO, og Cecilie Hother måtte allerede som teenager vænne sig til en markant hårvækst og hår i ansigtet. Nu fortæller hun åbent om det.

Mange danske kvinder lider af den hormonforstyrrende sygdom PCO, som kan komme til udtryk på forskellige niveauer og med forskellige symptomer - fælles er dog, at netop de symptomer kan være utrolig hæmmende, og skyldes en overproduktion af mandlige kønshormoner.

Den sygdom slås tv-værten Cecilie Hother med, fortæller hun i følsomt interview med ALT for damerne. 

Tv-værten fortæller nu om sin egen sygdom, fordi der er alt for meget tabu omkring den, og fordi hun netop har åbnet en klinik, CeriX, der skal hjælpe kvinder i samme situation med de kosmetiske udfordringer, der blandt andet er ved for meget hårvækst.

Selv opdagede Cecilie Hother allerede som 13-årige, at hun fik hår i ansigtet. Hun fortalte ikke nogen om det, og fjernede i mange år selv de uønskede hår:

- Der er så meget symbolværdi i den der lille skraber. Som kvinde kan du sagtens bruge den på dine ben og i armhulerne, for det har samfundet sagt, er o.k., men når du skal sætte den op til dit ansigt, føles det så forkert. Jeg vendte ryggen til spejlet og stod i hjørnet på badeværelset, siger Cecilie Hother til ALT for damerne. 

Værts-rollen gjorde mig ekstra nervøs

I mange år vidste Cecilie Hother ikke, at hun det uønskede hår stammede fra en sygdom. Men pludselig kom hendes menstruation ikke i et helt år, og så opsøgte hun en gynækolog.

Manglende menstruation er endnu en af symptomerne på sygdommen, og snart finder lægerne ud af, hvad Cecilie Hother fejler. Men det afhjælper ikke problemet med hårvæksten. Det vil blive ved med at være et problem for Cecilie, som det er for mange andre kvinder.

Ja, faktisk går der ikke en dag, hvor tv-værten ikke tænker over det. For når man lever af tv og har et kamera i hovedet, så bliver man ekstra skrøbelig, forklarer værtinden, der beskriver det som en forbandelse, da HD-TV blev udbredt.     

- I løbet af en arbejdsdag kunne jeg få sådan nogle tics, hvor jeg kørte hånden hen over overlæben og mærkede efter. Den der tvangstanke havde jeg kørende hele tiden – som hvis du har en kæmpe bums midt i panden, hvor man konstant tænker, er den nu dækket godt nok? Kigger folk på den?

Mærkede hun bare antydningen af stubbe, mistede hun fokus og blev nærmest manisk, husker hun.

Heldigvis møder Cecilie Hother på et tidspunkt specialsygeplejersken Rie Jensen i en privatklinik. Her får hun laserbehandling, og det gør i dag, at hun i lange perioder kan være hårfri - og den behandling har fået tv-værten til at åbne egen klinik sammen med den frelsende specialsygeplejerske, så alle ramte kvinder kan få den rigtige hjælp.