Brandmænd i chok over kræft-svar fra Troels Lund Poulsen
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har sendt resultaterne fra den nye forskning videre til Erhvervssygdomsudvalget, der skal foretage en teknisk gennemgang for at finde ud af, hvad der skal ske på området Foto: Martin Sylvest Andersen/Scanpix/arkiv

Siden 2012 har der været 92 sager, hvor en brandmand har søgt om at få anerkendt kræft som en erhvervssygdom, skriver DR Syd.

Men alle sager - på nær et mindre antal i 2012 - er blevet afvist af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Dermed får brandfolkene heller ingen erstatning.

Det viser et svar fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til Folketingets beskæftigelsesudvalg.

For en måned siden viste en ny forskningsrapport ellers, at det ikke kan afvises, at arbejdet som brandmand øger risikoen for kræft.

Usikkerheden får brandmændene til at overveje fremtiden, siger Patrick Poulsen Tamms, Brandkaptajn i Padborg Frivillige Brandværn, der selv har mistet kolleger til kræftsygdommen.

- Jeg er meget chokeret over, at så mange er blevet afvist. Usikkerheden om vores helbred er begyndt at fylde rigtig meget hos os. Jeg har det skidt med, at det skal være så svært at få erstatning, siger han til DR Syd.

For det er svært for den enkelte brandmand at bevise, at kræftsygdommen skyldes arbejdet.

Det skyldes, at det videnskabeligt er svært at bevise, at kræftsygdommen skyldes arbejdet som brandmand, siger Jens Peter Bonde, der er professor i arbejdsmedicin ved Københavns Universitet.

- Kræftsygdomme er jo noget, der forekommer indenfor alle erhverv og samfundslag, så det er en vanskelig opgave, at dokumentere, at man er blevet syg af sit arbejde og ikke af andre ting, siger han til DR Syd.

Derfor ser Tommy Kjær, formand i Brandfolkenes Cancerforening, at der skal laves en lovgivning, som tilgodeser brandmændene.

- Der er flere end 50 stater og provinser rundt omkring i verden, der allerede har anerkendt sammenhængen mellem brandmænd og kræft. Den nye udvikling skal udmønte sig i en ny lovgivning, der anerkender kræftsygdomme som testikel- og lungekræft som erhvervssygdomme for brandmænd, siger han til DR Syd.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har sendt resultaterne fra den nye forskning videre til Erhvervssygdomsudvalget, der skal foretage en teknisk gennemgang for at finde ud af, hvad der skal ske på området

Udvalget er færdig med gennemgangen i januar 2018.