Boligråd: Derfor skal du leje i stedet for at eje
Handelsomkostningerne ved at købe og sælge inden for en kort tidsperiode er for store i forhold til at leje bolig. Foto: Colourbox/free
Det kan være mange penge at spare ved at vælge en lejebolig frem for ejerbolig, hvis man ikke forventer at blive boende i mere end fem år.

Det er værd at overveje nøje, hvor længe du vil bo i din bolig. Hvis du ved, at flyttekasserne skal frem inden for en kortere årrække, kan det oftest bedst betale sig at finde en lejebolig.

Men er perspektivet længere, så er det værd at gå ned til ejendomsmæglerbutikken.

Tidshorisonten for, hvor længe man forventer at blive boende, er nemlig afgørende for, hvad der bedst kan betale sig.

- Det kan bedst betale sig at bo til leje, hvis man har en kortere tidshorisont for sit boligvalg på under fem til syv år, siger Jens Lunde, der er lektor ved Institut for finansiering på Copenhagen Business School.

Det skyldes, at handelsomkostningerne, der er forbundet ved at købe en ejerlejlighed, vil være for store og dyre, hvis man ikke har en lang årrække at sprede dem ud over.

- Ved at bo til leje vil man spare på købsomkostninger som ejedomsmæglersalær og gebyrer til banker og realkreditinstitutter og advokater, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea.

Mange af de omkostninger vil gå igen, når man sælger boligen. Derfor kan lejeboligen være en god investering på den korte bane, hvor man også vil slippe for ejendomsskat og ejendomsværdiskat.

- Samtidig skal man heller ikke bekymre sig om prisudviklingen på boligmarkedet, og man undgår risikoen for et økonomisk tab, hvis værdien på ejendommen falder, siger Jens Lunde.

Der stilles heller ikke de samme krav til økonomien, når man bor i en lejebolig, som der gør til ejerboligen.

Som lejer skal man dog huske på, at man skal betale et depositum til udlejer, når man flytter ind, som man ikke kan forvente at få fuldt tilbagebetalt, når man fraflytter. Man betaler også til grundskylden indirekte gennem huslejen.

Ideen, om at det bedst kan betale sig at spare op i mursten som boligejer, er nemlig ikke en uomtvistelig sandhed.

Lise Nytoft Bergmann afviser, at man partout smider penge ud af vinduet ved at være lejer frem for ejer.

- Hvis man optager et 30-årigt lån, vil det kun være en lille del, der rent faktisk går til afdrag på gælden. En stor del vil være renter og bidrag til realkreditinstituttet, som man jo ikke får igen, når man sælger, siger hun.

En yderligere fordel ved at leje frem for at eje er fleksibiliteten, hvis man pludselig får job i en anden landsdel eller skal flytte sammen med kæresten. Man hænger ikke fast i en ejerbolig, der skal sælges.

Godt at vide om lejeboligmarkedet
  • Lejeboliger opført før 1992 er underlagt boligreguleringsloven, og der er derfor et automatisk loft over huslejen.
  • Gamle Ikke-moderniserede boliger opført før 1992 har en væsentlig lavere husleje end moderniserede boliger fra samme periode.
  • Lejeboliger opført efter 1992 er ikke underlagt boligreguleringsloven, og der er derfor fri huslejefastsættelse.
  • Du har mulighed for at få boligsikring i en lejebolig
  • Udlejer kan have mulighed for at regulere huslejen typisk en gang om året.

 

Kilder: Jens Lunde, Lise Nytoft Bergmann

UDVID

/ritzau/FOKUS