Administration 

Blogger: Økonomiske incitamenter får ikke udsatte borgere i job

Torsten Gejl er beskæftigelsesordfører for Alternativet. (Foto: Foto: Avisen.dk)

Selv de økonomer, der i sin tid opfandt behovet for fattigdomsydelser, har i dag svært ved at forsvare regeringens beskæftigelsespolitik. Det giver ganske enkelt ikke mening at udsætte syge og udsatte mennesker for økonomisk pres, så hvorfor fortsætter regeringen alligevel ufortrødent, skriver Torsten Gejl fra Alternativet på sin blog.

Torsten Gejl er 52 år og bor på Djursland sammen med sin kæreste og deres to børn. Torsten Gejl har været med til at grundlægge og bygge Alternativet som politisk parti og som folkelig bevægelse. I dag er han partiets arbejdsmarkeds-, beskæftigelses-, social og indenrigsordfører.

HVORFOR SÆTTER man over 50.000 syge danskere ned i kontanthjælp for at de skal tage arbejde, når de ikke kan arbejde? Hvor er logikken i at udsætte mennesker for økonomiske incitamenter, når de ikke kan reagere på dem?

Lige præcis det spørgsmål har jeg stillet til socialministeren, til stort set alle borgerlige beskæftigelsesordfører og på gårdsdagens samråd stillede jeg det til beskæftigelsesministeren.

Og jeg fik stadigvæk ikke noget svar i går og jeg tror faktisk ikke, at der findes et logisk svar.

Jo, man kunne svare, at kontanthjælpsloftet og 225 timers reglen er en fejlkonstruktion, der skaber masser af fattigdom uden at få særlig mange mennesker i arbejde.

Man kunne svare, at reformen er et forsøg på lave løntrykkeri og spare penge sammen til for eksempel skattelettelser.

Man kunne også svare, at meningen er at suge penge fra de fattigste danskeres hjælp op gennem samfundet til de velhavendes lommer. Dette selvom vi lever i en tid med god økonomi og stigende beskæftigelse, hvor der netop burde være råd til at bedre de fattige og udsattes kår.

DET VILLE efter min mening være ærlige svar, men det siger sig selv, at de ikke ville komme ud af munden på borgerlige beskæftigelsespolitikere.

Manglen på svar efterlader kontanthjælpsloftet og 225 timers reglen som et monument over en fejlslagen og uværdig beskæftigelsespolitik. Det har jeg påpeget på alle mulige måder gennem snart 15 samråd, flere høringer, adskillige forespørgselsdebatter og de tre maratonbehandlinger, som det krævede for at få kontanthjælpsloftet og 225 timers reglen gennem folketinget. Og det er ikke bare Alternativets holdning.

Flere topøkonomer, heriblandt professoren Nina Smith, som selv har været med i udarbejdelsen af de sidste 25 års arbejdsmarkedsreformer, har været ude at sige, at reformerne ikke længere virker.

Nina Smiths pointe er helt klar: Mange af de mennesker, der i dag er syge eller ledige, er simpelthen ikke i stand til at arbejde, og det bliver vi nødt til at anerkende. Derfor hjælper økonomiske incitamenter dem ikke i arbejde, for det kan, enten fysisk eller psykisk, slet ikke lade sig gøre for dem at tage et arbejde.

Og det siger sig selv, at Nina Smith har en pointe, når vi kan konstatere, at to tredjedele af de mennesker, der rammes af loftet og 225 timers reglen har sociale udfordringer eller fysiske/psykiske sygdomme og skader, der holder dem ude af arbejdsmarkedet.

KONKLUSIONEN MÅ være at fattigdomsreformernes storhedstid burde være forbi. Der er brug for helt andre redskaber, hvis vi skal hjælpe de syge ledige med at blive raske og hjælpe de jobklare ledige ind i arbejdsfællesskabet.

Og her er vi tilbage til gårdsdagens samråd, der handlede om, hvorvidt beskæftigelsesministeren vil lave yderligere arbejdsudbudsreformer - også kaldet fattigdomsreformer - eller man ville satse på for eksempel uddannelse, forskning og produktivitetsstigning.

Og her var der da en enkelt god nyhed til modtagere af for eksempel kontanthjælp og dagpenge. Og det er, at ministeren sagde, at man ikke havde tænkt sig at skære yderligere i overførselsindkomsterne for at give folk incitament til at søge arbejde.

VI KAN dermed håbe, at blødningen er stoppet og at der ikke skal spares endnu flere milliarder på de lediges hjælp. Jo færre penge, der skal findes, jo lettere bliver det for Mette Frederiksen at rulle kontanthjælpsloftet og 225 timers reglen tilbage, hvis hun kommer til magten om et par år.

For det er selvfølgelig det første, der skal gøres, så de fattigste ledige får råd til medicin, bolig og mulighed for at løfte deres børn op over fattigdomsgrænsen.

Dernæst skal de ledige mødes med tillid til at de kan noget i stedet for en holdning om, at de er nogle helt uduelige mennesker, som skal kontrolleres og administreres.

De jobklare ledige skal hjælpes ind i arbejdsfællesskabet med en individuel indsats og de syge kontanthjælpsmodtagere skal i første omgang have mulighed for at blive raske og komme på benene og dernæst hjælpes ind i arbejdsfællesskabet.

DET KALDES at investere i mennesker. Og det har vi gjort gennem hundereder af år. Vores velstand bygger på, at vi, i Danmark, gennem tiden, har skabt rammer for at folk kan leve gode liv. Vi har satset på at skabe tryghed og levegrundlag for dem, som der ikke er plads til på arbejdsmarkedet og vi har investeret i uddannelse og opkvalificering af alle danskere.

Det er fordi, vi har investeret i mennesker, i hinanden, i viden og uddannelse og dannelse og forskning at vi har den velfærd, vi har i dag. Det er først inden for de sidste årtier, at den neoliberale vækstfantasi har betydet, at man tager de penge, som skal bruges på uddannelse, forskning og tryghed – kort sagt til investering i mennesker og gode liv – og putter dem direkte ind i forretningsinvesteringer.

MENINGEN ER tilsyneladende, at der skal skabes øget vækst i Danmark, som så skal komme alle til gode. Problemet er bare, at rigdommen fra væksten ikke siver ned gennem samfundet og kommer alle til gode. Rigdommen forsvinder derimod ned i lommerne på de meget, meget rige. Så meget at 8 mennesker i dag ejer lige så meget som den fattigste halvdel af verden tilsammen. Vi kalder det jobløs vækst og kapitalophobning.

Men reformerne, der skal øge arbejdsudbuddet fortsætter tilsyneladende. På samrådet i dag, varslede ministeren i hvert fald nye tiltag, selvom han ikke ville afsløre indholdet.

I Alternativet mener vi ikke, at det er vejen frem. Der er ikke noget vi hellere vil end at trække folk ind i arbejdsfællesskabet, men vi tror ikke på tvang, kontrol og økonomiske incitamenter. Det skal tillid ind i beskæftigelsessystemet. Tillid til at folk godt kan og støtte til at folk får lov til at vise det.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Karsten Ree portræt
Corona

Karsten Ree siger nej til vaccine

Hotel Burj Al Arab i Dubai
Nyheder

Trods negativ test:

33 danskere smittet i Dubai

chefforsker Patrick Vallance
Nyheder

Boris Johnson: Britisk mutation kan være mere dødelig

Kurt Thyboe med Karina Frimodt i baggrunden
Kendte

Kurt Thyboe i dyb sorg:

Min kvinde er død

Smilende kronprins ved skrivebord
Nyheder

Kronprinsen til møde om krænkelser

Ampul med vaccine
Corona

Flere vacciner forsinkes

Bil på hovedet på mark
Krimi

Alvorlig motorvejsulykke:

Bil endte på mark

stadion i Qatar
Sport

DBU afviser Qatar-boykot

sort mus på et bord
Helt vildt

Sensation:

Forskere får lamme

mus til at gå igen

Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemøde
Nyheder

Vil aflyse alle eksamener i folkeskolen

hjemmetest-kit til coronatest
Corona

Hjemmetest kan

blive det nye våben

i corona-kampen

elg kigger ind i bil hvor der sidder en bekymret hund
Dyreliv

Her er årets

vildeste billeder

Nyheder

Strandede danskere

må selv finde hjem

kanyle og vaccineglas
Corona

9 ud af 10 danskere

siger ja til vaccine

Johannes Langkilde og Katrine Muff sidder foran en piano
Film og TV

Værtens hemmelighed:

Overvejede karriere

i musikken 

Arnold Schwarzenegger sidder i bil med sort mundbind og plaster på skulderen
Kendte

Arnold Schwarzenegger

har fået sprøjten

redningsarbejdere ved mine i kina
Krimi

Kamp mod uret:

Minearbejdere fanget

under jorden 

græsk strand set fra oven
Corona

Tiden er ikke moden:

Afviser vaccinepas

Daniel Craig med solbriller går på gade i rollen som James Bond
Film og TV

James Bond udskudt

igen igen igen

fly på landingsbanen i lufthavnen i Dubai
Rejser

Stopper alle fly

fra Dubai

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Anders Steen Brandt
Film og TV

DR stjæler vejrvært fra TV2

Brændende bygning
Nyheder

Mindst 15 omkommet i brand på plejehjem

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Ny rapport:

Passiv rygning fra

e-cigaretter skader

Nyborg Slot set fra parken
Nyheder

Aflyser stor jubilæumsfest:

Byen er ældre end troet

københavns byret set udefra
Krimi

Mystisk sag: Kvinde

overså sin mands lig

Glade mennesker på festival
Nyheder

Kæmpe festival aflyst

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København

Amanda Gorman på talerstolen under indsættelsen af Joe Biden.
Nyheder

Stjerne for en aften:

Alle elsker ung digter

En saftig bøf bliver skåret ud.
Mad og drikke

Disse danskere

dropper kødet

En ung kvinde ligger på en seng på maven med åbne øjne.
Sundhed

Sover du dårligt?

Her er søvnekspertens

10 bedste råd

en person står på langrendsski ved en skov. Der ligger godt med sne overalt.
Nyheder

Skiferien hænger i

en tynd tråd:

Her er alternativerne

Joe Binden i det ovale kontor med mundbind på
Nyheder

Bidens første arbejdsdag:

Rydder op efter Trump

billede af robert hansen
Kendte

Robert Hansen

er single igen

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident

voksen person bliver vaccineret
Corona

Trods færre doser: Voksne ventes færdigvaccineret 27. juni

Sesilie Munk Stenderup, Kenneth Hansen og Louise Fredbo-Nielsen
Film og TV

Ny ekspert i Luksusfælden:

Kender alt til følelsen

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Trump vinker
Nyheder

Trump har forladt Det Hvide Hus for sidste gang

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed

Joe Exotic med en tiger
Nyheder

Trump viste ingen nåde:

Joe Exotic må blive i fængslet

Jack Ma på konference
Nyheder

Milliardær forsvandt

i månedsvis:

Nu er han dukket op

billede af en række smykker
Krimi

Er det dine smykker og ure?

Nyheder

100.000 færre doser vaccine til Danmark

Donald Trump på vej ind i Air Force One
Nyheder

 Trump kan starte nyt parti

En samling huse ved vandet
Nyheder

Så mange milliarder

købte danskerne bolig

for i 2020

soldater sidder foran kongressen i washington
Nyheder

12 soldater fjernet

fra Bidens indsættelse 

mand med mundbind jubler
Helt vildt

Pilot udskrevet 
efter 243 dages
corona-behandling

nicklas bendtner med solbriller og kæresten philine i baggrunden
Corona

Opsang fra

Mette Frederiksen

til ferieglade stjerner 

tiger og skægget mand i hawaiiskjorte
Kendte

Limousinen holder klar

ved fængslet: Vil Trump

benåde Tiger King? 

Krimi

Person påkørt

af tog ved Odense

Masser af forulykkede biler på en motorvej
Krimi

Kæmpe sammenstød:

130 biler involveret

sommerhus set fra oven
Livsstil

Leder du efter sommerhus?

Her er de billigste

i de dyreste områder

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Restriktioner

kan forlænges 

trine dyrholm ser tænksom ud
Film og TV

Nu løftes sløret:

Trine Dyrholm som

Margrethe den første

Nyheder

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde

En kvinde dufter til en blomsterranke
Corona

Forsker:

Gå straks i isolation ved mistet lugtesans

Billede af blond kvinde med briller
Nyheder

Stephanie Lose er

Venstres nye næstformand

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord

En pensionist får stukket en pind op i næsen
Corona

Resultaterne af det seneste

døgns lyntest

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Et ældre par med kufferter kigger ud over en strand
Livsstil

Ny undersøgelse:

Pensionen er til os

og ikke til vores børn

En vegetarburger og pommesfritter på en tallerken
Mad og drikke

Laboratoriekød og falafler:

Her er de nye madtrends

Billede af en sur Trump
Corona

Kaos i USA

Trump: Ophæver indrejserestriktioner

Biden: Lukker dem ned igen

En basketballspiller på banen
Sport

Basketstjerne købte hus

til George Floyds efterladte

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde