Blogger: Cannabis-ordning til gavn for syge borgere - nu skal snebolden rulle
Blog

Af Torsten Gejl
Se alle blogindlæg

Om Torsten Gejl

Torsten Gejl er 52 år og bor på Djursland sammen med sin kæreste og deres to børn. Han er direktør for en virksomhed, han selv har skabt. Virksomheden har fire ansatte og giver mennesker papir på det, de lærer udenfor skolen. Torsten Gejl har været med til at grundlægge og bygge Alternativet som politisk parti og som folkelig bevægelse. I dag er han partiets arbejdsmarkeds-, beskæftigelses-, social og indenrigsordfører. Torsten Gejl vil blogge mod de reformer og økonomiske strømninger i samfundet, der skaber ulighed og fratager mange borgere mulighed for at leve værdige og anstændige liv. Han skriver for de visioner og håb, der har tillid til at mennesker gerne vil bidrage til fællesskabet og dermed sigter på, at alle kan få del i fællesskabet.

FREDAG var en stor dag for Alternativet. For to år siden stillede vi et beslutningsforslag om at indføre medicinsk cannabis i Danmark – og i går, fredag, vedtog Folketinget så endelig efter lang tids forhandling en forsøgsordning, som betyder, at flere patienter de kommende år kan bruge cannabis til medicinske formål.

Forslaget blev vedtaget enstemmigt, så Folketingets afstemningstavle var, symbolsk nok, helt grøn, da stemmerne var afgivet. Det er vi selvfølgelig glade for i Alternativet. Både fordi vi stillede med det oprindelige forslag i 2015, der førte til vedtagelsen. Men mest af alt, fordi vi ved, at mange tusinde borgere i Danmark har brug for cannabis til medicinske formål, fordi planten har en lindrende effekt på smerter, sygdomme og lidelser. Og fordi det selvfølgelig ikke er rimeligt, at syge mennesker, der har brug for cannabissen som medicin, presses ud i at skulle købe det ulovligt over nettet eller på salgssteder styret af rockere og bander.

I LØBET AF TO ÅR, hvor Folketingets partier har forhandlet om at udforme en forsøgsordning for medicinsk cannabis, som alle Folketingets partier kunne stemme for, har det selvfølgelig været nødvendigt for os i Alternativet at gå på kompromis med en masse ting. Sådan er virkeligheden, når man kun sidder på 10 ud af de 179 mandater i Folketinget. Og for at være ærlig, så havde vi meget gerne set en ordning med plads til flere målgrupper, højere tilskud og medicin til langt billigere priser. Det har vi ikke lagt skjul på i de mange møder, som vi har holdt med ministeren og de andre partier.

Det ændrer dog ikke ved, at jeg er både glad for og stolt over, at vi er med i den aftale, der nu er blevet vedtaget. Ordningen betyder nemlig, at mange syge danskere kan købe deres medicin lovligt. Det er for os en start og et skridt i den rigtige retning – et skridt i retningen af en lempelse af lovgivningen og fuldstændig legalisering af cannabis, der giver ret til hjemmedyrkning, ikke bare til medicinsk brug, men også til rekreativ anvendelse.

SÅ VI BEHOLDER ARBEJDSTØJET PÅ. Vi tror nemlig på, at resultatet med forsøgsordningen kan skabe en af de små snebolde, der skal rulle for, at vi kommer videre med den lovgivningsproces, der kan tage cannabismarkedet ud af hænderne på rockerne.

Der kan flytte politiets ressourcer over på mere presserende sager. Der kan sikre, at de mange cannabisbrugere i Danmark kan købe deres cannabisprodukter under ordnede forhold. Og sikre, at staten overtager indtjeningen fra cannabissalget, så vi kan anvende overskuddet til at forebygge de problemer, cannabis medfører for nogle mennesker i Danmark, ikke mindst unge, der er kommet ind i et misbrug.

FOR AT DRIVE DENNE PROCES og sætte emnet op som en af Alternativets hovedprioriteter, har vi udnævnt Folketingets første deciderede cannabisordfører. Nemlig undertegnede. Og I vil komme til at høre meget mere til mig i løbet af de kommende år, hvor vi skal lave det slutspil, som skal sikre, at den endelige legalisering af cannabis i Danmark, kommer indenfor en overskuelig fremtid.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.