Blodig arbejdsuge: Tre har mistet livet på jobbet
Alarmcentralen har tre gange i denne uge måttet sende ambulancer til dødelige arbejdsulykker. (Foto: Arkivfoto: Claus Fisker/Scanpix)
20 dage inde i det nye år har tre danskere allerede mistet livet, mens de var på arbejde. Det er sket i Vendsyssel, Hjarbæk og Vrå.

Mandag mistede en 57-årig tankvognschauffør livet i Hjarbæk i Nordjylland, da hans tankvogn trillede ned af en stejl vej og ramte et hus.

Onsdag omkom en 55-årig mand, da han blev levende begravet under seks meter jord i en arbejdsulykke ved Vrå i Vendsyssel. Jorden skred sammen om ham, da han arbejdede på udgravninger til byggeri af et biogasanlæg.

Den 55-årige blev levende begravet under seks meter jord, da han arbejdede på udgravninger ved et biogasanlæg i Vendsyssel.

Og i går, torsdag, blev en 25-årig mand dræbt i en arbejdsulykke på en nordjysk gård, da han blev ramt i hovedet af en gravemaskines metalskovl.

Selvom vi kun er 20 dage inde i det nye år, har 2017 allerede budt på usædvanligt mange arbejdsulykker med døden til følge. Til sammenligning var der 27 dødelige arbejdsulykker i hele 2015, mens 29 blev dræbt på job i løbet af 2016.

Det viser tal fra Arbejdstilsynets ulykkesbarometer.

- Dødsulykker sker meget uregelmæssigt fordelt på året. Nogle måneder er der mange, andre er der slet ingen, forklarer forebyggelseskonsulent i Arbejdstilsynet Holger Delfs til Avisen.dk.

Ni ud af ti er mænd

Set over en længere periode fra sidst i 1990'erne er antallet af dødsulykker på jobbet faldet markant, fortæller Holger Delfs.

- Før da var vi oppe på omkring 80 om året, hvor blandt andet industrien havde mange dødsulykker. Men der er kommet en større indbygget sikkerhed i de maskiner, man arbejder med her. Kombineret med at redningspersonalet er hurtigere tilstede, kan det forklare udviklingen, siger han.

Det er i overvejende grad mænd, der bliver dræbt på jobbet. Samlet udgør mænd 93,5 procent af alle, der mistede livet fra 2009-2014.

Kvælning, fald og maskiner

Det skyldes, at dødsulykkerne først og fremmest sker i typiske mandefag.

- Det er især landbruget, hvor vi ser mange ulykker omkring arbejdet med maskiner, kvælning i gylletanke og lignende og fald fra højder ved eksempelvis vedligeholdelse af tage. Tilsvarende sker de fleste ulykker i byggeriet også som følge af fald fra højder, siger Holger Delfs.

Jordskred på udgravninger som i onsdags er dog også blandt de hyppigste dødsulykker.

- Fælles for dødsulykkerne er, at det er de samme typer ulykker, der sker igen og igen. Det bunder altid i, at sikkerheden ikke er god nok, siger Holger Delfs.

Derfor ender mange af dødsulykkerne også med, at arbejdsgiveren får en bøde.

via Listen To News