Slår alarm: Markant fald i indsats for arbejdsløse
- Det er fuldstændig tudetosset, at regeringen nu skærer på erhvervsskolerne og på indsatsen i forhold til kompetenceløft, når det er det, som skal til for at løfte vores virksomheder og sørge for, at de udvikler sig yderligere, siger Leif Lahn Jensen. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix/arkiv
Ledige på dagpenge får i mindre og mindre grad tilbudt kurser, praktikophold og andre indsatser, som kan hjælpe dem i jagten på job. Det viser officielle tal.

Arbejdsløse på dagpenge bliver i langt mindre omfang end tidligere sat i gang med noget, som kan bringe dem tættere på at få et job. Nedgangen i aktivering af ledige bliver skarpt kritiseret af LO-fagbevægelsen og Socialdemokratiet. Kommunernes Landsforening og Venstre derimod er ikke bekymrede, skriver Ugebrevet A4.

Ser man på nogle af de mest effektive midler mod ledighed, så er brugen af dem faldet markant. Det gælder forløb med vejledning, opkvalificering, virksomhedspraktik, løntilskud og jobrotation for dagpengemodtagere.

Brugen af denne type forløb i forhold til folk på dagpenge er faldet i løbet af de seneste syv år. Det viser en opgørelse foretaget af LO-fagbevægelsen på baggrund af tal fra Jobindsats.dk:

I 2010 blev de mest effektive aktiveringsforløb brugt i 281.738 tilfælde, mens tallet i 2016 var faldet til 172.515. Det svarer til et fald på cirka 39 procent.

Slår alarm

I LO-fagbevægelsen slår næstformand Ejner K. Holst alarm over udviklingen.

- Jeg forstår simpelthen ikke, hvad der er gået hen over hovederne på kommunerne. Set i lyset af manglen på kvalificeret arbejdskraft, er det meget betænkeligt, at vi ikke har større fokus på at aktivere folk med de redskaber, som virker, siger Ejner K. Holst til Ugebrevet A4.

Ifølge Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S) er faldet i aktivering af ledige med uddannelse et "kæmpe problem", fordi landets virksomheder "skriger" på faglært arbejdskraft med specialiserede kompetencer. På den baggrund har han kaldt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd om nedgangen i den aktive indsats for ledige.

- Det er fuldstændig tudetosset, at regeringen nu skærer på erhvervsskolerne og på indsatsen i forhold til kompetenceløft, når det er det, som skal til for at løfte vores virksomheder og sørge for, at de udvikler sig yderligere, siger Leif Lahn Jensen.

Ledige finder job hurtigt

Kontorchef i Center for Vækst og Beskæftigelse hos Kommunernes Landsforening (KL) Henrik Thomassen peger på, at det samlede fald i aktiverings-indsatsen skal ses i sammenhæng med den markante nedgang i ledigheden. Det betyder ifølge KL, at mange ledige finder et job så hurtigt, at der eksempelvis ikke er samme behov for at sætte gang i forløb med opkvalificering.

- Det vigtigste for os i kommunerne er, at vi ser på resultaterne, frem for om det er med anvendelse af det ene eller andet instrument, siger Henrik Thomassen og tilføjer:

- Det bedste er, hvis de ledige vendes i døren.