Besked til syg Pia: Du kan lave kaffe og rede hår
Pia har smerter i hele i kroppen, men er rask nok til at rede hår, siger hendes kommune. Lars Rasborg/Scanpix
Selv om Pia har smerter i hele kroppen, har kommunen meldt hende rask. Pia kan nemlig finde et job hvor hun børster hår, eller rydder lidt af spisebordet - på fuld tid.

Efter 23 år som social- og sundhedshjælper måtte Pia sige stop. Smerterne i kroppen var ikke længere til at holde ud.

I de to sidste år skrumpede arbejdstiden for den vestsjællandske kvinde stadigt mere ind. De tunge løft i plejeopgaverne hørte op, og til sidst var hun blot i stand til at pusle om de ældre tre formiddage om ugen.

Pia lider af fibromyalgi. Hun har nu ondt fra fødderne og næsten hele vejen op gennem kroppen. Hendes behandling består af medicin og smertehåndtering, hvilket er et fint ord for, at hun skal lære at leve med sine smerter, for de vil aldrig gå væk.

Derfor mener Pias læge heller ikke, at hun vil kunne bestride et almindeligt job igen.

Tilbage i september melder Pia sig syg, og kommer på sygedagpenge. Men efter 12 uger raskmelder jobcentret hende på baggrund af deres egen lægevurdering.

I den står, at Pia kan være 100 procent selvforsørgende, fordi hun kan udføre sit job som sosu-assistent under visse skånehensyn.

Pia tilhører dermed en gruppe sygemeldte borgere, som ifølge fagforbundene FOA og 3F samt Danske Sundhedsorganisationers a-kasse (DSA) er blevet ringere stillet efter sommerens reform af sygedagpenge.

Organisationerne mener, at jobcentrene erklærer færre for uarbejdsdygtige end før reformen. Og så står de raskmeldte, men stadigt syge, uden indkomst.

Jobcenter til Pia: Du kan stå i døren på museum

Ifølge jobcentrets lægevurdering kan Pia højest stå oprejst i ca. et kvarter ad gangen. Så må hun ned og sidde. Hun kan ikke have fysisk tungt arbejde såsom at vende patienter i sengen, og hun kan ikke udføre samme bevægelser længere tid ad gangen.

På den baggrund mener jobcentret, at Pia kan få job som sosu'er under skånehensyn. Jobcentret begrunder det med, at hun kan brygge kaffe, rydde lidt af bordet efter spisning, og redde de ældres hår.

"Selv hvis jeg kunne arbejde fuld tid, kan man ikke finde et fuldtidsjob på de præmisser. Hvilken arbejdsplads vil betale fuld løn for en, der redder hår og brygger kaffe," siger hun.

Jobcenter "plukker" i egen lægevurdering

Langt hen ad vejen er Pia faktisk enig i jobcenterets lægevurdering af hendes helbred. Det er jobcentrets tolkning af egen lægevurdering, der er ude i hampen.

"De plukker i papirerne, og læser kun det, de vil. De konstaterer bare, at jeg stadig har en hvis arbejdsevne, og så melder de mig ellers rask nok til at få et normalt job," siger hun.

Den nye jobafklaringsydelse har ifølge Pia aldrig været på bordet. Pia har to ankesager kørerne mod sit jobcenter.

Pia ønsker at optræde anonymt, men hendes rigtige identitet er redaktionen bekendt.