Administration 

Baggrund: Westergaard skulle dø

To tunesiske mænd har – siden de blev anholdt af PET i februar – pure afvist, at de ville myrde JP-tegner Kurt Westergaard. Omfattende materiale og centrale kilder siger det modsatte: Drabet var nøje gennemtænkt og planlagt i detaljer

Om få uger fylder tegneren Kurt Westergaard 74 år.

På trods.

På trods af to vrede unge mænds planer om at myrde den gamle mand.

Tæve ham. Kvæle ham. Med de bare næver.

En 26-årig tunesers næver.

Lad os kalde ham Karil.

Karil sidder nu i et arresthus og venter på udvisning. Og nægter alt.

Karil er uskyldig, siger hans kone. Han vidste overhovedet ikke – før han blev anholdt – hvem Kurt Westergaard var. Og Muhammed-tegningerne var han stort set ligeglad med. Siger hun.

For Karil, som hans kone et par dage efter den dramatiske anholdelse fortalte dagbladet Politiken, respekterer »dansk demokrati og kultur.«

»Min mand er familieorienteret og imod vold,« tilføjede hun – og så er han bange for edderkopper.

»Han kan ikke gøre en edderkop fortræd.«

Alt tyder imidlertid på, at Karil ville gøre Kurt Westergaard fortræd.

Tegneren skulle myrdes. Som hævn for den forbandede tegning af Muhammed med en bombe i turbanen.

Gennemtænkt drab

12. februar 2008 klokken 04.30 blev tre personer, heraf to tunesiske mænd på 26 og 37 år, anholdt og sigtet for at ville myrde Kurt Westergaard. De to tunesere står til udvisning. Den tredje, en dansk statsborger, er løsladt.

Efter gennemgang af hidtil fortroligt materiale om sagen og samtale med et større antal kilder, kan Nyhedsavisen i dag løfte sløret for en del af politiets bevismateriale mod de to. Alt peger på:

At drabet var gennemtænkt og omhyggeligt planlagt gennem måneder.

At den yngste af de to tunesere, 26-årige Karil, i månederne op til anholdelsen havde været inde på en række stærkt voldelige og fundamentalistiske hjemmesider, hvor han blandt andet fandt oplysninger om sprængstoffer og opbygning af væbnede grupper.

At den yngste tuneser kendte én af de to hovedtiltalte i den store terrorsag fra Glasvej i København.

At den yngste tuneser var i besiddelse af flere våben, blandt andet økser, en kniv og en skarpladt pistol.

At Kurt Westergaards hjem og rutiner var blevet overvåget af mindst én af tuneserne – blandt andet havde de sikret sig, at Westergaard ikke havde hund.

At de sigtede havde nedskrevet en tjekliste for deres forberedelse, hvor det blandt andet fremgik, at de på forhånd skulle undersøge, hvor mange personer, der befandt sig i huset, at naboer og bekendte skulle overvåges, og Kurt Westergaards hus’ indretning skulle kendes, så man på forhånd skulle vide, hvordan man kunne trænge ind i huset.

At tuneserne på arabisk havde nedskrevet en plan for, hvordan de skulle nå frem til Westergaards bopæl og gennemføre drabet. Planen blev fundet af PET under en ransagning.

At tuneserne havde nøje optegnelser over Kurt Westergaards adresse og telefonnummer.

At den ældste tuneser umiddelbart før anholdelsen havde købt én bil og var i færd med at anskaffe sig endnu én med henblik på at køre på ferie til Tunesien. Politiets mistanke er, at familien skulle flygte i bil, og at drabet derfor ved anholdelsen i februar muligvis var nært forestående.

Gemmer sig ikke

Kurt Westergaard, den kraftige, rødmossede gamle JP-tegner bor i nogle lave, gråhvide rækkehuse i Viby, syd for Århus. Kun få hundrede meter fra hjemmet ligger det bladhus, hvor han altid har arbejdet, og hvor han i september 2005 brugte under en time på at slå de streger til tegningen af Profeten Muhammed, der kastede Danmark ud i en historisk krise – og som nær havde kostet ham hans eget liv.

Naboen har et stort navneskilt. Det har Westergaard ikke, men svær er han ikke at finde, enhver kan slå hans telefonnummer op på nettet.

Nogen faretruende modstander er han da heller ikke, Westergaard. Han gemmer sig ikke – og han dyrker ikke, som den unge tuneser, en kampsport, hvor man lærer at strangulere sine ofre.

I fugleflugt er der kun nogle ganske få kilometer fra Westergaard hjem til Janesvej i Gellerup, hvor de to tunesere boede næsten dør om dør.

Hos Westergaard kan enhver kigge ind ad vinduet.

På Janesvej hænger tunge, mellemøstlige gardiner overalt, de brede vinduespartier er dækket til, fra morgen til aften, i regn og i solskin.

Her trænger intet lys ind.

Først den 8. november 2007 fik Kurt Westergaard at vide, at hans liv var truet. Han har kun været i rækkehuset én gang siden.

Forberedt længe

Forberedelserne til det, der skulle have været hans død, var begyndt måneder inden.

Karil og hans tunesiske ven – vi kalder ham Farim – som også er fængslet og står til udvisning, havde formentlig talt om drabet siden sommeren 2007.

Allerede dengang var han kendt af PET.

I 2005 flyttede han fra Århus til København og begyndte at komme i moskeer, der er kendt for at huse mere rabiate muslimer i Danmark. En af dem er moskéen i Heimdalsgade, hvor også flere af de mistænkte og dømte i terror-sagen fra Glostrup kom.

På Nørrebro i København traf han en ung afghaner. Hvad de talte om, ved vi ikke, men begge var i PET's søgelys – og afghaneren sidder i dag varetægtsfængslet som én af de to tiltalte i den nye terrorsag fra Glasvej i København. Afghaneren skulle, ifølge anklageren, sammen med en mand med pakistansk baggrund have planlagt at sprænge en bombe et sted i København.

Aktionen på Glasvej rystede Danmark – især da det viste sig, at den tiltalte pakistaner ifølge PET var i træningslejr i Pakistan, og at det planlagte terrorangreb i København var iværksat og styret direkte af al-Qaedas ledelse.

Støbte kuglerne

Da Glasvej-sagen tog fart, var Karil over alle bjerge. Nærmere bestemt Aalborg og siden atter Gellerup, hvor han kom til at bo nærmest dør om dør med den lidt ældre tuneser Farim, der formentlig – sådan lyder mistanken – mere overordnet støbte kuglerne til det planlagte drab på Kurt Westergaard, der ifølge myndighedernes mistanke skulle udføres af den yngre og kampsportstrænede Karil.

Mindst to gange, én gang i Aalborg og én gang i Gellerup, havde Karil besøg af den afghanske mand fra Glasvej.

Ideerne, tankerne, planlægningen af Westergaard-drabet blev ifølge myndighedernes mistanke flere gange vendt og drøftet i Farims, den ældste tunesers, lejlighed på Janesvej i Århus-forstaden Gellerup, hvor han boede med sin dansk-fødte kone Anna.

Hun, der er konverteret og nu er stærkt troede muslim, og i respekt for religionen er totalt tildækket med kun en sprække til øjnene, oplevede tit, at Farim havde »besøg,« og at mændene snakkede.

Så blev det tunge tæppe midt i stuen trukket for, og så sad mændene i den ene side, kvinderne i den anden.

Det fortæller kilder, Nyhedsavisen har talt med, og som alle giver oplysninger under krav om anonymitet.

Men Karil og Farim begik en fejl.

Sladrede til PET

De talte for meget.

Kunne ikke skelne ven fra fjende. Og en »forræder« lyttede med. En, der ikke ville tage et liv. En, der havde kontakt til Politiets Efterretningstjeneste. Og én, der til sidste fortalte, hvad han havde hørt, og hvad de havde tænkt sig, de to mænd fra Tunesien, der delte liv og skæbne, og som boede få meter fra hinanden på Janesvej i en grå ghetto.

Blandt nogle af muslimerne i Gellerup gættes der på, 'hvem' der har sladret til PET. Nogle hævder at vide det, men under alle omstændigheder er kildens påstande ikke det eneste bevis, politiet har i sagen.

Allerede i september 2007 – få måneder før Westergaard første gang hørte om, at nogen stræbte efter hans liv – opdagede myndighederne første gang, at Karil var mere optaget af Muhammed-tegningerne, end han siden har givet udtryk for.

I september 2007 søgte Karil på nettet efter de 12 Muhammed-tegninger. Han fandt dem. Og downloadede dem, viser dokumenter, der findes hos udlændingemyndighederne.

Det skete første gang i slutningen af september.

Et par uger efter blev det mere alvorligt.

Viden om sprængstof

I begyndelsen af oktober gik Karil ind på et arabisk chatforum og fandt to dokumenter. Det ene beskriver, hvordan man etablerer en bevæbnet gruppe. Det andet bærer titlen 'Til dem, der holder af Jihad.'

Karil havde også på et islamisk chatforum fundet dokumenter, der beskriver, hvordan man håndterer sprængstoffer og detonatorer. På samme chatforum havde han fundet beskrivelse af, hvordan man forfalsker pas og fremstiller stempler.

Senere, da politiet i forbindelse med anholdelse af Karil 12. februar 2008 beslaglagde hans computer, skulle det vise sig, at han også på nettet havde søgt på både 'Jyllands-Posten', 'Carsten Juste' og 'Flemming Rose' – Jyllands-Postens kulturredaktør, der i 2005 besluttede at trykke tegningerne.

Karils søgninger – og PETs kilder i miljøet – tegnede et entydigt billede:

Noget farligt var under opsejling.

PET besluttede derfor, fremgår det af dokumenterne, at gennemføre en såkaldt hemmelig ransagning.

Den fandt sted midt i oktober 2007.

Observatører fra tjenesten stod vagt, sikrede sig, at alle havde forladt Karils lejlighed – og ind rykkede ransagningsholdet, der skulle finde alt, hvad Karil gemte – men på en måde, så han aldrig opdagede, at PET havde været på besøg.

Udenfor sad vagterne, klar til at slå alarm, hvis Karil eller hans somaliskfødte kone skulle vende tilbage.

PET gjorde skræmmende fund i lejligheden.

Karil skulle dræbe

Westergaard skulle dræbes. Og planlægningen var i fuld gang.

Under ransagningen fandt PETs folk en gammel kalender.

Her stod både Westergaards navn, telefonnummer og husnummer på den vej i det sydlige Århus, hvor han boede. Også navnet på Jyllands-Postens daværende chefredaktør, Carsten Juste, var skrevet ned.

Et andet sted i kalenderen havde Karil forfattet en tekst på arabisk, der beskrev, hvor man skulle komme frem til Westergaards bopæl i biler, der på forhånd var stjålne. Her var det også beskrevet, hvad den såkaldte 'operatør' skulle foretage sig.

PET var ikke i tvivl. Ifølge efterretningstjenesten var operatøren den mand, der skulle udføre drabet. Og operatøren var Karil.

Et andet sted i kalenderen havde Karil og hans venner skrevet en huskeseddel. Det var én af de dage, hvor de sad hjemme hos den anden tuneser, Farim, mens konerne og børnene var i køkkenet.

Punkterne på listen lød blandt andet:

'Hvor mange personer i huset?'.

'Har Westergaard en hund?' – ud for dette punkt, var der på arabisk skrevet: 'Nej.'

'Er der lavet rekognosceringstur til huset?' Her stod der: 'Ja.'

Desuden fremgik det, at også Westergaards naboer og bekendte skulle overvåges – og indretningen samt indgange til huset skulle kendes på forhånd.

PETs folk fandt også fotokopier af billeder af våben og en kniv.

Tre dage efter havde PET fået en dommerkendelse til at aflytte Karil.

PET lyttede med i fire uger. Uden at finde noget vanvittigt belastende – bortset fra at Karil i en telefonsamtale fortalte, at han havde anskaffet sig en pistol med ammunition. Pistolen blev senere, da Karil blev anholdt den 12. februar 2008, fundet. Her dukkede også to økser op.

I de følgende uger fortsatte planlægningen. De to tunesere blev overvåget konstant. Nogle snakkede med PET:

»Det sker snart,« sagde de.

Men intet skete.

Bortset fra, at den 36-årige tuneser, Farim, og hans kone, Anna, planlagde en ferie til Tunesien. Endelig skulle Anna møde sin svigermor. Det var første gang.

Men noget undrede.

Lang tur i bil

Farim ville ikke flyve til Tunesien. Han ville køre i bil. En udmattende og dyr tur på tusindvis af kilometer. Og han kunne åbenbart ikke nøjes med sin nye bil, en rød Opel Astra. Farim var på udkig efter endnu en bil.

Noget tydede på, at Farim og Anna ikke skulle alene sydpå.

Politifolkene var nervøse. Og den 8. november 2007 turde de ikke længere se på. Klokken cirka 16 blev Kurt Westergaard, der netop var på vej til Paris – en rejse, han havde fået som tak for 25 års tjeneste på Jyllands-Posten – ringet op af PET og bedt om at pakke alt.

I al hemmelighed blev Westergaard og hans kone fjernet fra rækkehuset i Viby.

Overvågning og teknisk udstyr blev i stedet etableret. Og automatisk udstyr sørgede for på skift at tænde og slukke lyset, så det så ud, som om nogen var hjemme.

PET slog til den 12. februar 2008 – fire måneder efter de første fund i Karils lejlighed, som tydede på, at han planlagde et drab.

Hvad der pludselig fik PET til at slå til i februar, vides ikke. Hos efterretningstjenesten selv er man tavse. Men sandsynligt er det dog, at PET har frygtet, at drabet var nært forestående.

Bilerne var sandsynligvis det springende punkt. Mistanken er, at Karil og Farim – og muligvis andre – ville have flygtet ud af landet i bil efter drabet. I bil kan man uden problemer køre hele vejen gennem det grænseløse Europa, uden at vise pas. Ende i Italien – og tage færgen til sikkerhed. I Nordafrika. Med fly kommer man derimod ikke langt.

Farlig kampsport

Selv om politiet fandt både pistol og økser, var det dog næppe disse våben, der skulle have taget Westergaards liv.

Karil var ekspert i kampsport. Veltrænet. Og hamrende dygtig. Allerede mens han boede i Aalborg, var han begyndt at dyrke 'mixed martial arts', en blanding af forskellige kampsportsdiscipliner, og i Gellerup dyrkede han kampsporten flittigt i den lokale Globushallen.

MMA, som sporten også kaldes, bruger elementer fra brydning. Man må sparke og slå både stående og liggende på gulvet. Et andet greb går ud på at få modstanderen ned på gulvet og pacificere ham med for eksempel arm-, ben-, eller halsgreb, det såkaldte choke-hold. Tager man dette greb længe nok, kvæler man sit offer.

Af de oplysninger, PET har videregivet til udlændingemyndighederne – og som har fået integrationsminister Birthe Rønn Hornbech til at godkende den planlagte udvisning af de to tunesere – fremgår det, at Karil var »udset til at være den, der skulle udføre drabet« – og at det med stor sandsynlighed skulle være sket med de bare næver.

Kurt Westergaard skulle ganske enkelt kvæles.

Historien – og PET – ville det anderledes.

Om få uger fylder tegneren 74 år.

På trods.

Navnene Karil og Farim er opdigtede, idet det ifølge en kendelse fra Københavns Byret er os forbudt at nævne de to personers rigtige navne. Artiklen bygger på skriftligt materiale samt interview med en række meget centrale kilder. Enhver oplysning, der ville gøre det muligt at identificere PETs kilde i sagen, er bevidst udeladt.

faktaboks

spænding om omdans
Kendte

Farvel til Freja Kirk og Claudia Rex

Pengesedler og mønter
Nyheder

Kommuner ændrer skatten: Se hvor skatten stiger og falder

væltet gyllevogn
Krimi

Gyllevogn væltet i grøften
- stort udslip

natteliv i gaden
Nyheder

Større dansk by
tæt på forbud
i nattelivet

elmåler
Livsstil

Elpriser på himmelflugt

- sådan kan du spare

claus elming
Kendte

Claus Elming:
De ryger ud af
Vild med dans i aften

bålplads i naturen
Livsstil

Bål, hygge eller overnatning: Oplev naturen i vintermørke

proteinsalat
Mad og drikke

Risiko for forgiftning

- salat kaldes tilbage

sommerhus med dansk flag
Livsstil

Luk sommerhuset ned

og spar penge hele vinteren

prins william taler
Kongelige

Prinsen langer ud

efter milliardærer 

biler på motorvej
Nyheder

Efterårsferie: Her forventes tæt trafik og kø

dansere poserer
Underholdning

Vild med dans tog

fusen på sangstjerne 

Karen Ellemann, Henrik Qvortrup og Pia Kjærsgaard
Underholdning

Pia K. og Qvortrup:

Springer ud som

realitystjerner

headset ligger ved computerskærm
Krimi

El-selskab politianmeldt:

Snørede forbrugerne

fængselsbetjent lukker port i fængsel
Nyheder

Danmark sakker bagud:

Selv Albanien er bedre 

Prins Christian
Underholdning

Prins Christian fylder 16:

Skubbes frem i spotlyset 

Q8-logo
Nyheder

Nu over 14 kroner:

Benzinprisen sætter

rekord

rød bygning set på afstand
Krimi

Gymnasieelev i koma:

Faldt ud af vindue

på studietur

bill clinton i profil
Nyheder

Clinton indlagt

på hospitalet 

til salg skilt foran hus
Livsstil

Flere boligsælgere 
sætter prisen ned 

mand sidder med mundbind
Nyheder

Rigmand kendt fra

tv-serie får livstid 

Vild med dans
Kendte

Vild med dans:

De ryger ud

Skolevalg
Nyheder

Socialdemokratiet:

Størst ved skolevalg

Rejser corona
Nyheder

Flyselskaber: Nul mundbind i Skandinavien

drab
Krimi

Bizar sag:

Dræbt med ildrager

Beatles
Film og TV

Ny Beatles-dokumentar: Her er traileren

Norge terror
Nyheder

Barndomsven: En tikkende bombe

Lastbil
Nyheder

Voldsomme billeder: Lastbil væltet

Tanja Larsson
Nyheder

Bolig-rod:

Ordfører trækker sig

Espen Andersen Bråthen
Krimi

Norsk terror: Her er han

Støjberg
Nyheder

Bekymret over Støjbergs pressemeddelelse

Tour de france
Nyheder

Kronprins Frederik:

En stor dag 

En stor bunke af skrabelodder
Helt vildt

Skrabede kæmpe gevinst:

Pengene falder på 

på et tørt sted

En norsk politibetjent under et pressemøde om sagen
Nyheder

Efterretningstjeneste:

Angreb fremstår som terror

Rasmus Bjerg tæt på han står op ad et teater tæppe
Underholdning

Premiere udskydes:

Dansk film minder

om angreb i Norge

Anders Matthesen med begge hænder på sine kinder han ser eftertænksom ud
Underholdning

Matthesen udgiver livsstilsbog:

Træt af falske profeter

Pressebillede af Lisbet Dahl i lyseblå satinbluse og smil.
Kendte

Lisbet Dahl stopper

i Cirkusrevyen

To børn leger på en gynge. Man ser dem med ryggen til.
Krimi

Børnehavebørn finder

tre poser med kokain

på legeplads

Kong Harald i sort smoking og alvorligt udtryk
Kongelige

Norges konge er

rystet over angreb

Et faldefærdigt rødstenshus med slidt tag.
Nyheder

Danmarks BILLIGSTE

hus er solgt

En pige med det omtalte legetøj
Nyheder

Farligt legetøj: Trækkes

tilbage på stribe

Iben Hjejle og Casper Christensen på den røde løber. Hun kigger den ene vej. Han kigger den anden.
Kendte

Iben Hjejle: Her gik

det galt med Casper

En pil stikker ud af en væg ved en elboks eller postkasse.
Nyheder

Drabssigtet dansk statsborger

samarbejder med politiet

En række lastbiler på en rasteplads.
Nyheder

Klimarådet: Lastbiler

skal køre på el 

Nyheder

Dansk statsborger stod bag

dødeligt angreb i Norge

Nyheder

Døde og sårede i angreb med bue og pil i Norge

masser af tal på computerskærm
Nyheder

Hackere brød ind i kommuner:

Snød sig til 180.000 skattekroner

Lars Christian Lilleholt
Nyheder

Toppolitiker mister storetåen

Nyheder

MobilePay ude af drift

Rumraketten "New Shepard"
Nyheder

Star Trek-skuespiller bliver ældste menneske i rummet

Britta Nielsen
Krimi

Britta Nielsens børn får skærpet straffen

Claus Elgaard
Kendte

Elgaard ramt af blodprop i hjertet

saltspreder på snedækket vej
Nyheder

Vinteren er kommet til Danmark

par på den røde løber
Film og TV

Heino Hansen bliver

lokaljournalist:

Lokale nyheder får

for lidt kærlighed

indgang Glostrup Hospital
Krimi

Læge begik svindel for millioner

mand i mørkt tøj sidder på sofa
Krimi

Remee afvist

i Se og Hør-sag

mobiltelefon med mobilepay-logo
Krimi

Tre mand anholdt

for svindel med

Mobilepay 

kvindelig løber smiler
Sport

Stjerne

fundet død

fodboldspillere jubler
Nyheder

Afstemning: Skal

Danmark boykotte VM?

3D-printet facebook-logo ligger på keyboard
Nyheder

Facebook køber

kæmpegrund i dansk by 

Jussi Adler-Olsen
Kendte

Jussi Adler-Olsen scorer formue på hussalg

biler hos bilforhandler
Biler

Lang ventetid

på nye biler 

Krimi

Journalist sigtet for

voldtægt af børn 

bogota set fra oven
Nyheder

Flere amerikanere

ramt af mystiske

symptomer 

julegaver under træ
Livsstil

Sådan får du en

stressfri jul

storebæltsbroen set fra toppen
Krimi

Storebæltsbroen

spærret

biler på vej i myldretrafik
Nyheder

Feriekaos på vejene: 
Her skal du ikke køre

fodboldspiller jubler efter scoring
Sport

Prins Joakim af Parken:

Danske aviser hylder

Mæhle

varer på et bord
Sundhed

Kemikalie fra

hverdagsprodukter

knyttes til dødsfald

apple telefoner på række
Nyheder

Mangel på mikrochips:

Færre iPhones

fodboldspiller jubler efter scoring
Sport

Danmark skal til

VM i Qatar

En masse tændte elpærer
Nyheder

Frygter for fremtiden:

Priserne tordner i vejret

En masse kufferter i en lufthavn
Nyheder

Dropper corona

rejserestriktioner

Den hollandske kongefamilie
Kongelige

Siger god for

regentpar

af samme køn

Manu Sareen til biografpremiere han smiler til kameraet.
Kendte

Manu Sareen scorer

Remees ekskæreste

Politigården i Nuuk set udefra med sne omkring
Krimi

Ligdele fundet ved

forbrændingsanlæg:

Nu er offeret

identificeret

Sepp Piontek på trænerbænken
Sport

Hyldes i Parken

inden landskamp

Christian Bitz i profil
Nyheder

Nu fjernes Bitz

fra hylderne

Mattias Hundebøll i profil.
Kendte

Tv-vært venter

sit tredje barn

En ø set fra luften
Nyheder

Kreta ramt af kraftigt jordskælv