Australien indgår forlig med asylansøgere fra berygtet lejr
1905 asylansøgere har søgt erstatning for både fysiske og psykiske skader, som de angiveligt har pådraget sig under deres ophold i lejren på Manus-øen (arkivfoto). Foto: Stringer/Reuters
Australiens regering indgår forlig på 450 millioner kroner med 1900 asylansøgere fra lejr på stillehavsø.

Den australske regering har indgået et forlig på omkring 90 millioner australske dollar - cirka 450 millioner danske kroner - med 1900 asylansøgere.

Asylansøgerne har sagsøgt Australien for den behandling, de har fået i en flygtningelejr på øen Manus i Papua Ny Guinea.

Det oplyser embedsfolk onsdag.

Australien nægter at tage imod asylansøgere, der kommer til landet med båd, og betaler de fattige stillehavsnationer Papua Ny Guinea og Nauru for at huse mange af de mennesker, der kommer fra Mellemøsten, Afrika og Asien.

1905 asylansøgere, som enten har boet eller bor i lejren på Manus, har lagt sag an mod den australske regering.

De mange asylansøgere har søgt erstatning for både fysiske og psykiske skader, som de angiveligt har pådraget sig under deres ophold i lejren.

Retssagen var planlagt til at begynde i højesteret i delstaten Victoria onsdag, og der var afsat et halvt år til sagen.

Men inden sagen er gået i gang, er der altså indgået et forlig med den australske regering og bestyreren af lejren på Manus. Det oplyser David Curtain, der er en af asylansøgernes advokater.

Den australske regering har dog nægtet at påtage sig noget ansvar i erstatningsforliget.

- En seks måneder lang juridisk kamp ville have kostet millioner og atter millioner af dollar i juridiske omkostninger alene, og dertil kommer et ukendt resultat, udtaler udlændingeminister Peter Dutton i en erklæring.

- Under sådanne omstændigheder virker et forlig som en fornuftig løsning for de australske skatteydere, tilføjer han.

Andrew Baker, en anden af asylansøgernes advokater, fortæller, at pengene vil blive fordelt, ud fra hvor længe de enkelte har opholdt sig i lejren, og hvad de har været udsat for.

- Intet beløb vil dog nogensinde kunne veje op for de grusomheder, som disse mennesker har oplevet, siger han.

Højesteret i Papua Ny Guinea besluttede sidste år, at lejren på Manus strider mod landets forfatning og er et brud på menneskerettighederne.

Efter planen skal lejren lukkes til oktober.

/ritzau/AP