Annette Heick hylder snobber: De gør sig umage
Agnes fra "Matador" og "Downton Abbey" er gode eksempler på at hylde snobberiet, skriver Annette Heick i BT. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix (arkiv)
Hvis snobberi er at stile efter at være lidt mere end det, man kommer af, så er det måske ikke helt fjollet, skriver Annette Heick.

"... Meget ofte synes jeg egentlig, at snobbede mennesker er nogle, der gør sig umage. Det er de nødt til for at kunne opretholde selvbilledet".

Sådan skriver entertaineren Annette Heick på sin blog hos BT.

Hendes hyldest til snobber og snobberiet tager udgangspunkt i hendes begejstring for den populære tv-serie "Downton Abbey".

Hun mener, at "aristokratiets storhedstid" for nogle var "et ganske velsmurt system", "så længe alle fulgte normerne".

Hun kommer med et eksempel fra vor tid:

"Mænd, der er medlem af en loge, er ofte helt almindelige mænd i håndværkerstillinger, der godt kan lide at ’dresse op’ i fin uniform og dukke op til fornemme arrangementer. Det gør dem ikke automatisk til bedre mennesker, men der ligger da indbygget i det, at de gør sig umage for at skabe en kultur, hvor man søger viden og indsigt og derigennem højner moralen", skriver hun og tilføjer, at "hvis det er snobberi at stile efter at være lidt mere end det, man kommer af, så er det måske ikke helt fjollet".

Hun stikker samtidig ungdomskulturen en kindhest og mener, at mange unge er indpakket i mærkevarer og brands og samtidig lefler for en lowlife-kultur:

"Hvornår er der en, der gider række hånden op og sige: Jeg synes faktisk, det er sejt at være stræber? Hvornår er der nogen, der gider fortælle de unge, at de ikke kan rappe sig eller klæde sig på til et liv i sus og dus. Det kræver knofedt. Det kræver faktisk ikke engang en akademisk uddannelse (vi kan snart fodre svin med akademikere). Vil man være sikker på at have arbejde i fremtiden, skal man være håndværker".

Hun mener samtidig, at det er uklædeligt at snobbe nedad - og at det er uambitiøst:

"Den, der prøver at gøre sig til mindre eller sammenligner sig med dem, der er lavere social rang eller lader sig inspirere af dem, der dasker rundt og er iih og åååh så cool, at de ikke behøver lave dagens gerning, ja de mennesker sidder fast", skriver hun og hiver Agnes fra Matador frem:

"Hun er personificeringen af det, jeg taler om, når jeg hylder snobberiet. Hun vil frem, vil hun".