Al-Qaeda er flyttet til Pakistan
Den internationale kamp i Afghanistan har fået terrornetværket al-Qaeda til at flygte til Pakistan, mener amerikanerne. Pakistan protesterer.

Bombardementerne af Tora-Bora-bjergene og NATO’s jagt på terrorister har fået terrornetværket al-Qaeda til at flygte til Pakistan. I bjergene på den anden side af Afghanistans grænse har de fred og ro til at genopbygge styrken og planlægge nye angreb.

Anklagen om al-Qaedas genopbygning i Pakistan kommer fra den afgående chef for de amerikanske efterretningstjenester, John Negroponte. Han har forklaret overfor det amerikanske Senat, at al-Qaeda fortsat er den militante organisation, der udgør den største trussel mod USA, skriver BBC.

Han anklager også Pakistan for ikke at gøre nok for at forhindre terrornetværket i at brygge nye dødbringende planer.

I Pakistan tager myndighederne i mod de amerikanske anklager med hovedrysten.

»Vi har ingen informationer af den slags, og vi har intet fået at vide af de amerikanske myndigheder,« siger talsmanden for det pakistanske militær, generalmajor Shaukat Sultan, til Reuters.

En anden talsmand for Pakistans udenrigsministerium udtrykte også vrede over anklagen.

»I arbejdet med at brække ryggen på al-Qaeda har Pakistan gjort mere end noget som helst andet land i verden,« sagde Tasnim Aslam til Reuters.

Regeringerne i Afghanistan og Pakistan skændes med jævne mellemrum om, hvem der har ansvaret for krigen i Afghanistan og terrorismen i området. For nylig offentliggjorde Pakistan en plan om at bygge et hegn på grænsen mellem de to lande og minere den. Den plan er Afghanistan i mod, fordi flere stammefolk dagligt passerer over grænsen i bjergene.

De fleste sikkerhedseksperter gætter på, at al-Qaeda-lederen Osama bin Laden befinder sig i bjergene på den pakistanske side af grænsen. Den påstand afviser Pakistans regering.

Pakistan blev allieret med USA, da amerikanerne indledte krigen mod terror i kølvandet på terrorangrebet mod World Trade Center i New York 2001. Indtil da støttede Pakistan Taleban-styret i Afghanistan.