Finanslov 2012 Aftale mod social dumping på plads
Der skal holdes bedre øje med arbejdet på de danske byggepladser, når regeringen intensiverer jagten på svindlende udenlandske virksomheder. Foto: Colourbox
Regeringen og Enhedslisten er blevet enige om at bruge 65 mio. kroner på en forstærket indsats mod såkaldt social dumping.

Regeringen og støttepartiet Enhedslisten er klar med en delaftale i finanslovsforhandlingerne.

Delaftalen betyder, at der bliver afsat 65 mio. kroner til at styrke Skat, Arbejdstilsynet og Politiets indsats mod misbrug af udenlandsk arbejdskraft herhjemme.

"Der skal være et styrket myndighedssamarbejde for at løse nogle af de problemer, der er i dag med udenlandske virksomheder, som ikke er rigtige virksomheder og underbyder de betingelser, der er på det danske arbejdsmarked," forklarer beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Aftalen indeholder en aftale om strammere kontrol med misbrug af udenlandsk arbejdskraft i Danmark. Flere kontrolbesøg, og bedre sanktionsmuligheder. Men præcis hvordan de mange penge skal bruges vil først stå klart senere på ugen.

Enhedslisten glæder sig over aftalen.

"Vi skal have stoppet det omfattende misbrug, der finder sted af udenlandsk arbejdskraft. Og et omfattende snyd fra de udenlandske virksomheder, der faktisk opererer her i landet i strid med reglerne. Der er man altså nødt til at bruge nogle flere penge på en myndighedsindstats, så vi kan få en effektiv kontrol," siger partiets socialordfører, Finn Sørensen.

Tidligere har det været en del omtalt, at de røde partier ønsker, at medarbejderne på de danske byggepladser bærer id-kort.

Nu skal mulighederne for at gennemføre det ønske undersøges.

"Vi vil undersøge, hvordan andre lande griber det her an. Det som er afgørende er, at udenlandske virksomheder - som er velkommen i Danmark - opererer under ordnede vilkår," fastslår Mette Frederiksen.