Afsløring: Her er navnet på mega-fusion i fagbevægelsen
Lønmodtagernes måske nye organisation - en fusion mellem LO og FTF - har nu fået et navn. I spidsen for FTF står nu Bente Sorgenfrey (tv) og for LO Lizette Risgaard. I midten er logoet for de to organisationers kampagne for overenskomster. Foto: Erik Refner og Anne Bæk - Ritzau/Sanpix.
En ny organisation i fagbevægelsen med 1,5 million medlemmer i ryggen kan snart blive virkelighed. Nu afslører vi, hvad afløseren for organisationerne LO og FTF skal hedde.

OS. Læg godt mærke til denne forkortelse. For du kommer til at høre den nævnt i medier, i hverdagen og mange andre steder.

'OS' er en forkortelse af OK Sammen. Det bliver navnet på den nye hovedorganisation i fagbevægelsen, som opstår, hvis LO og FTF fredag 13. april på kongresser beslutter sig for at slå sig sammen. Det erfarer Avisen.dk. 

OS vil med knap halvanden million medlemmer i ryggen blive en sværvægter over for både politikerne i Folketinget, i regeringen og i forhold til arbejdsgiverne. Og den måske kommende formand for OS, Lizette Risgaard, vil kunne sende bevidste signaler med OK Sammen. 

'OK' er en forkortelse for overenskomster, som er grundpillen i fagbevægelsen. Altså det at grupper af medlemmer laver aftaler med arbejdsgiverne om løn- og arbejdsvilkår. LO og FTF har længe haft en kampagne for overenskomster kørende. Kampagnen begyndte med sloganet: "Det er os med overenskomster og faglige fællesskaber".

Læs mere om dramaet om fusion mellem LO og FTF

Den erfarne arbejdsmarkedsforsker og professor emeritus ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen vil gerne udlægge betydningen af det nye navn. Om valget af ordet 'Sammen' i navnet siger han:

- Når 'Sammen' indgår i det nye navn er det, fordi fællesskab er en bærende værdi blandt tillidsmænd og i fagforeninger. Altså at man ved at stå solidarisk skulder ved skulder står langt stærkere over for arbejdsgiverne. Og at man opnår mere ved at gøre ting i fællesskab frem for at være sin egen lykkes smed. Vilde svaner, der flyver sammen, klarer at flyve 70 procent længere end dem, der flyver alene, siger Flemming Ibsen til Avisen.dk.

I LO-fagbevægelsen er man begejstret for det nye navn. Blandt de glade 'fædre og mødre' er formanden for fagforbundet FOA, Dennis Kristensen. 

- Vi har været gennem en lang proces med at finde et godt navn, og jeg synes, at vi er landet det helt rigtige sted. Overenskomster og sammenhold et jo selve vores DNA i fagbevægelsen. Og det, der skal sikre os en plads i en tid, hvor andre hylder individualismen og liberalismen, siger Dennis Kristensen til Avisen.dk.

Hverken i LO eller FTF vil man udtale sig om det nye navn. En central kilde siger dog:

- Lige nu er vi så at sige gravide med et barn (altså fusionen mellem LO og FTF, red.). Men om der kommer en fødsel ud af det, ved vi ikke. Så det er alt for tidligt at udtale sig om, hvad barnet skal hedde.

Det er imidlertid lykkedes for Avisen.dk at få fat i nogle af de navne, som har været i spil til den nye mega-organisation. Her er nogle af navnene med kommentarer fra Flemming Ibsen i parentes:

 • OK Sammen (Lizette Risgaard har mottoet 'lige, rige og trygge',  og det flugter godt med det nye navn. Og så bliver grundværdierne med sammenhold og solidaritet hamret fast. At forkortelsen OS kan misbruges som noget med bilos, må man så leve med.) 
 • Lønmodtagernes Landsorganisation (For kedeligt og lugter for meget af LO - altså Landsorganisationen i Danmark)
 • Solidaritet (for veg og lugter lidt af polske Solidarnosc)
 • Damernes Magasin (Det må da være en joke!)
 • Dansk Fagbevægelse (Forkortelsen DF - forleder til at tro, at det er Dansk Folkeparti. Næppe et parti, som toppen af fagbevægelsen vil kædes sammen med)
 • Stærk Fællesskab (Lyder godt, men er lidt intetsigende)
 • Alliancen (For intetsigende og minder lidt om fiaskoen Ny Alliance)
 • Skulder ved Skulder (Er det et amerikansk fodboldhold, vi taler om?)
 • Loyal to Faglighed (Loyal To Familia-gangsterne... det må da være for sjov!)
 • Vi er OK (Lyder mere som et orkesternavn end som en organisation)
 • LOFTF (Mere uopfindsomt kan det vist ikke blive!)
 • Faggiganten (Taler vi om fagbevægelsen? Eller Elgiganten?)