Afhopper advarer om Assads kemiske våben
Syriens præsident er "en såret ulv, der er trængt op i et hjørne", siger afhoppet syrisk ambassadør til BBC.

Syriens præsident, Bashar al-Assad, er ifølge en af hans tidligere topdiplomater nu så presset, at han meget vel kan finde på at bruge kemiske våben mod sit eget folk.

- Der er informationer - ubekræftede, naturligvis - om, at der allerede er blevet anvendt kemiske våben i byen Homs.

- Og jeg er fuldstændig overbevist om, at hvis det syriske folk øger presset på regimet yderligere, så vil regimet ikke tøve med at bruge kemiske våben, siger Nawaf Fares i et interview med britiske BBC i Qatar en uge efter at han forlod sin post som ambassadør i Irak.

Fares er det højst rangerende medlem af det syriske regime, der er hoppet af, siden urolighederne begyndte i marts sidste år.

Han beskriver blandt andet præsident al-Assad som "en såret ulv, der er trængt op i et hjørne".

I samme interview hævder han, at det syriske regime, der er domineret af shiamuslimske alawitter, får hjælp fra al-Qaedas sunnimuslimer. Han siger, at der historisk "er masser af beviser for, at fjender finder hinanden, når de har fælles interesser".

- al-Qaeda søger manøvrerum og opbakning. Og regimet søger efter metoder til at terrorisere det syriske folk, siger Fares.

BBC-journalisten, der har interviewet Fares, drager paralleller mellem hans udtalelser og mange af de beskyldninger, der blev fremsat mod Iraks tidligere præsident, Saddam Hussein, og hans påståede lagre af masseødelæggelsesvåben forud for invasionen i 2003.

Journalist Frank Gardner vurderer, at den afhoppede ambassadør må formodes at have en del insiderviden. Men at han også som nyligt afhoppet har interesse i at bringe det syriske regime i miskredit.

/ritzau/