Udsigten til nye, skærpede krav for at opnå ret til dagpenge, vil få folk til droppe a-kassen.
Det forudser en række chefer i landets 23 a-kasser i en ny rundspørge, som paraplyorganisationen Danske A-kasser har foretaget.
Ifølge et forslag fra regeringen skal det fremover være et krav, at man skal have opholdt sig i Danmark eller et andet EU-land i syv ud af de seneste otte år for at kunne få dagpenge.
Bliver forslaget til virkelighed, forudser 16 af de 23 a-kasse-chefer, at medlemmer 'i høj grad' eller 'i nogen grad' vil melde sig ud af forsikringsordningen. Fire a-kasser forudser, at der vil komme udmeldelser i et lille omfang, mens det i en enkelt a-kasse er vurderingen, at et nyt opholdskrav slet ikke vil føre til udmeldelser.
Ifølge regeringens egne forudsigelser vil et nyt opholdskrav betyde, at cirka 20.350 personer vil melde sig ud af a-kasserne, der i dag tæller omkring 2,1 millioner medlemmer.
De 13 a-kasser forudser desuden, at der vil komme færre nye medlemmer til, hvis lovforslaget bliver til virkelighed. I seks a-kasser er det vurderingen, at det særlige opholdskrav kun i mindre grad vil påvirke indmeldelserne negativt, mens en enkelt a-kasse-chef slet ikke tror, at det får nogen betydning.
Krav vil skabe utryghed
Formanden for Danske A-kasser, Torben Poulsen, mener, at opholdskravet vil skabe utryghed, og han nikker genkendende til forudsigelserne om, at medlemmer vil sive, fordi de ikke kan se meningen med at betale kontingentet.
- I a-kasserne oplyser vi, hvilke forsikringsmuligheder man har, og vi kommer også til at fortælle om de nye opholdskrav. Folk, der tror, at de skal ud og arbejde i tredjelande (lande uden for EU mv., red.), vil da overveje deres a-kasse-medlemskab eller undlade at melde sig ind, forudser Torben Poulsen, der også er leder af Metals a-kasse.
Det nye optjeningskrav skal ifølge regeringen forhindre, at det for nogle udlændinge vil være mere attraktivt at flytte til Danmark for at få ydelser end at være i deres hjemland. Men kravet kan også få konsekvenser for danskere, som for eksempel arbejder for en amerikansk virksomhed i USA i over et år for derefter at vende hjem til job i en dansk virksomhed, der går konkurs efter fem år. De risikerer ikke at kunne få dagpenge, selv om de har betalt til a-kassen i årevis.
Ifølge regeringen skal der indføres et nyt opholdskrav i dagpengesystemet. Kravet indbærer, at man skal have opholdt sig i Danmark eller et andet EU-land i syv ud af de seneste otte år for at opnå ret til dagpenge.
De nye regler skal træde i kraft 1. januar 2019 og indfases gradvist frem til fuld effekt i 2021.
2019: Opholdskrav på fem ud af otte år.
2020: Opholdskrav på seks ud af otte år.
2021: Opholdskrav på syv ud af otte år.
Tal fra Beskæftigelsesministeriet har tidligere vist, at forslaget vil ramme 1.750 danskeres ret til dagpenge. De resterende 2.750, der vil være omfattet af det nye opholdskrav, er udlændinge, lyder vurderingen.
UDVID
I Danske A-kasser er Torben Poulsen enig i, at det ikke skal være let for udlændinge at komme hertil og opnå ret til dagpenge, men det nye forslag, der netop er førstebehandlet i Folketinget, er 'fuldstændig ude af proportioner'.
- Når det gælder dagpenge, har vi i forvejen stramme værnsregler, siger Torben Poulsen og nævner blandt andet krav om et års medlemskab af en a-kasse og et års arbejde, før dagpengeretten er opnået.
DF: Kritikken er overdrevet
Regeringen forventer at kunne spare knap 200 millioner kroner på dagpenge om året, når ordningen er fuldt indfaset. Pengene skal bruges til skattelettelser, som tidligere på året blev aftalt med Dansk Folkeparti.
I Dansk Folkeparti mener beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted, at kritikken af det nye opholdskrav er overdrevet.
- Man gør det værre, end det er. Der er mange undtagelser for a-kassernes medlemmer i lovforslaget. For eksempel vil optjeningskravet ikke gælde, hvis man har kontrakt med en dansk virksomhed eller en dansk offentlig myndighed, siger Bent Bøgsted.
Selv om regeringen har udsigt til at få stemt sit forslag hjem med støtte fra Dansk Folkeparti, har beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) indvilget i at regne på, hvad besparelsen vil være, hvis opholdskravet i stedet bliver syv ud af tolv år eller syv ud af ti år, som Socialdemokratiet foreslår.
Men 'umiddelbart har det ikke særlig meget gang på jord', lyder ministerens vurdering af Socialdemokratiets forslag.
- Det vil indebære et manglende provenu. Og pengene er jo brugt, bemærker Troels Lund Poulsen.