41-årig svindlede for 85 millioner: Nu siger han undskyld
Inden 14 dage skal en 41-årig mand ifølge en dom afsagt af Københavns Byret betale 85.792.668 kroner til Skat. Oprindeligt blev han anmeldt for svindel i seks selskaber, men han kørte så kraftigt på med kriminaliteten, at sagen kom til at dreje sig om 13 selskaber. Foto: Colourbox/Free
Sort arbejde og nul moms var fundamentet i den kæde af selskaber, som 41-årig jonglerede med.

Det var svindel på samlebånd, da en københavnsk mand udlejede arbejdskraft til rengøring og transport.

I alt 13 selskaber nåede han at drive, og mandag beklager han i Københavns Byret, hvad han har gjort. Økonomisk kriminalitet for 85.792.668 kroner udløser en straf på fængsel i fire år og seks måneder og en tillægsbøde på 85 millioner kroner.

- Jeg vil gerne sige undskyld til alle, der har været berørt. Min familie og Skat, siger 41-årige Chaib Mojab og nikker hen til tre skattemedarbejdere på tilhørerrækkerne.

Det var aldrig meningen, at anpartsselskaberne Supreme Service, Adtronic, JD Trade, Trust Transport og alle de øvrige skulle afregne korrekt moms. Heller ikke A-skat eller arbejdsmarkedsbidrag blev betalt.

Den ene konkurs afløste den anden, og nogle selskaber fortsatte, selv om de var afmeldt.

- Der var fart på, det gik stærkt, forklarer Chaib Mojab.

Efter godt syv måneders ophold i Vestre Fængsel tilstår han i løbet af et par timer i byretten den systematiske kriminalitet.

Senioranklager Susanne Bitsch havde bedt om fængsel i fem år.

- Det er hele fundamentet for, at samfundet kan fungere, at der kommer penge i statskassen, siger hun.

Men blandt andet tilståelsen får dommer Lisbeth Christensen til at vælge en straf på fire år og seks måneder.

Den 41-årige siger, at han købte "den fulde pakke", da han overtog selskaberne. Det vil sige en direktør, som var stråmand, NemID, bankkonto og CVR.

- Jeg lærte nogen at kende, og de introducerede mig til det her. Inden jeg nåede at kigge til højre og venstre, var jeg i gang, siger han.

Det var både Skat og Bagmandspolitiets hvidvask-sekretariat, der fattede mistanke og anmeldte ham til Københavns Politi sidste efterår. Ved at opsætte mikrofoner og kameraer i mandens kontor i Kastrup blev der skaffet beviser. Mange papirer blev hurtigt destrueret, kunne man se.

- Ja, der var gang i makulatoren, lyder det fra Chaib Mojab.

Han afviser at have samarbejdet med en anden, der også blev anholdt ved politiets aktion i foråret. Han var alene om det, forklarer han. På et tidspunkt spørges han om det høje beløb.

- Det lyder voldsomt, men jeg har ikke proppet 85 millioner i lommerne, det har jeg godt nok ikke, siger han.

/ritzau/