De slidte danskere Danskerne med hård dom: Politikere bekymrer sig ikke om nedslidte
Hvis der ikke kommer mere fokus på nedslidning, kan det ved det kommende valg til Folketinget ramme politikerne som en boomerang, mener kommentatorerne Hans Engell (tv) og Lars Olsen. Foto: Ida Guldbæk Andersen / Thomas Lekfeldt / Scanpix
Politikerne har alt for lidt fokus på mureren, pædagogen og alle de andre, der bliver nedslidt på jobbet. Det mener flertal af danskerne i ny måling. Politikere og journalister bliver ikke slidt ned og underkender folks frygt for nedslidning, vurderer kommentator Hans Engell.

Politikerne bekymrer sig alt for lidt om mureren, der slider sig op på byggepladsen og pædagogen, der knokler ryggen i stykker i børnehaven. Det mener et stort flertal af danskerne ifølge en ny undersøgelse, som Epinion har udført for LO-fagbevægelsen.

I undersøgelsen, som 1.230 repræsentative danskere har deltaget i, svarer 76 procent, at der er for lidt politisk fokus på fysisk nedslidning og pensionsalder. 

Ifølge forfatter og journalist Lars Olsen, der i en årrække har beskæftiget sig med ulighed og sociale skel i samfundet, er undersøgelsen med til at understrege, at der er en "kløft i samfundet" mellem politikere og helt almindelige danskere.  

- Det her spørgsmål om pensionsalder og nedslidning fylder rigtig, rigtig meget blandt folk ude i Danmark, men det fylder ikke særligt meget blandt politikerne, og det oplever jeg, at der er en stor frustration over, siger Lars Olsen. 

- Når jeg er ude og diskutere med folk, møder jeg en opfattelse af, at medier og politikere simpelthen er ude af trit med en stor del af borgerne, tilføjer han. 

Lars Olsen sammenligner frustrationen over det manglende fokus på nedslidning med situationen i Frankrig, der lige nu er plaget af voldsomme sammenstød mellem fransk politi og bevægelsen De Gule Veste.

De Gule Veste protesterer imod den franske præsident Emmanuel Macron, der ifølge  protestbevægelsen fører en politik, som overser franskmænd, der arbejder i lavt betalte job og bor uden for storbyerne. 

- Jeg mener, at De Gule Veste må være en kæmpe advarselslampe til de danske politikere. Det er vigtigt, at politikerne tager den her frygt op, som rigtig mange mennesker har, så vi undgår at havne i samme situation som i Frankrig, siger Lars Olsen.

- Derfor er det også positivt, at partier som SF og Socialdemokratiet så småt begynder at sætte spørgsmålet om nedslidning og stigende pensionsalder på dagsordenen, tilføjer han. 

Politikere bliver ikke nedslidt

Ifølge politisk kommentator og tidligere minister for Konservative Hans Engell er det dog ikke kun politikerne i Folketinget, der bærer skylden for danskernes nedslidnings-frustrationer.

Han mener, at det i lige så høj grad er journalisterne på landets aviser og tv-stationer, der har vendt det blinde øje til nedslidte lønmodtageres problemer. 

- I den politiske elite og i medieverdenen er nedslidning ikke et problem. Politikere og journalister bliver ikke nedslidte. Men det gør den store gruppe af danskere, der stadigvæk har hårdt fysisk arbejde, siger Hans Engell.

Han kalder den manglende debat om pensionsalder og nedslidning for "et overset politisk emne", som kan få store konsekvenser for de danske folkevalgte.

- Der er rigtig mange mennesker, der døjer med konsekvenserne af at have et hårdt fysisk arbejde, og hvis ikke de danske politikere får øjnene op for det, kan det ramme dem som en boomerang ved fremtidige valg, siger Hans Engell. 

Hjælp til nedslidte

I undersøgelsen fra Epinion svarer 73 procent, at de efterlyser nye ordninger, der kan tage hånd om danskere, der bliver fysisk nedslidt på jobbet.

Samtidig svarer kun 21 procent, at de er trygge ved de ordninger, der allerede eksisterer på området. 

- Jeg oplever, at frygten for nedslidning og en stigende pensionsalder er det enkelt-spørgsmål, der skaber allermest utryghed blandt danskerne, siger Lars Olsen.

Han henviser blandt andet til den såkaldte Tryghedsmåling fra 2017, som Trygfonden har udført på baggrund af interview med over 6.000 danskere. (Lars Olsen er selv medlem af Repræsentantskabet i TryghedsGruppen, som blandt andet står bag TrygFonden).

I målingen svarer 45 procent af de adspurgte med ufaglært baggrund, at de frygter, at de ikke kan forlade arbejdsmarkedet på en værdig måde.

Lars Olsen mener da også, at spørgsmålet om nedslidning kan blive et stort tema allerede ved næste valg.

- Jeg tror afgjort, at det kommer til at spille en rolle, og at vi kan få en situation, hvor de røde partier og fagbevægelsen i fællesskab vil gøre spørgsmålet om nedslidning til et stort valgtema, siger Lars Olsen.

Tema: De slidte danskere

Vi skal alle sammen arbejde længere. Siger politikerne. Danmark får i fremtiden verdens højeste pensionsalder. Men kan det lade sig gøre? Er det fair? Og hvad siger folk på stilladset og i vuggestuen? Avisen.dk sætter i den kommende tid fokus på nedslidning og pensionsalderen. Vi håber, du vil læse med og deltage i debatten.

Læs hele serien her