3F: Udlændinge knokler mere
Mange udlændinge er så glade for at få et job, at de giver den en ekstra skalle, lyder det fra 3F. Foto: www.colourbox.com
Udlændinge er mere udsatte på jobmarkedet og derfor mere villige til at knokle hårdt på skæve tidspunkter til en lav løn, mener 3F.

Udlændinge er så glade for at få et arbejde, at de gør en ekstra indsats. Også selvom jobtitlen hedder opvasker, rengøringsassistent eller afrydder.

Det mener man i 3F.

Sammen med Horesta vurderer forbundet, at fire ud af fem fuldtidsansatte i rengørings- og hotel- og restaurationsbranchen er udlændinge.

Men det skyldes ikke nødvendigvis, at danskerne er dovne og ikke gider lavtlønsjob. Men nærmere, at ledigheden blandt de etniske minoriteter er tre gange så høj.

"Når de endelig kommer ind på arbejdsmarkedet, så er de meget flittige og loyale. De vil så gerne have et arbejde, at de giver den en ekstra skalle," siger konsulent i 3F, Anthony Sylvester til Newspaq.

Han kom selv til Danmark som flygtning fra Sri Lanka for 24 år siden og kender minoriteternes forhold.

"Det har altid været sådan under højkonjunkturer, at minoriteterne overtager de job-lommer, der opstår, når danskerne kravler op og får de bedste job, og vi har jo haft et historisk opsving, hvor ledigheden var under én procent. Nu under krisetiderne er minoriteterne til gengæld ekstra udsatte," siger han.

Anthony Sylvester peger også på Rip, Rap og Rup-effekten.

"Som arbejdsgiver siger man: Vi kender nogle fra Thailand, der er ganske gode, så hvorfor ikke tage nogle flere ind. Samtidig kan minoriteterne hurtigt skaffe mere arbejdskraft, for de kender altid eller én eller to, der mangler et job," siger han.

3F-konsulenten tror ikke, at danskerne er dovne og derfor ikke søger job som opvasker eller stuepige.

"Vi har intet belæg for at sige, at danskerne ikke vil arbejde. Og det er jo heller ikke fordi, der er overbud af arbejde," siger Anthony Sylvester, der er konsulent i sekretariatet for ligestilling og familiepolitik hos 3F.