Elektrikeren Jeppe fik skæbnesvangert stød på jobbet: "Noget gik i stykker inden i mig"

Henter afspiller ...
Elektriker Jeppe Jaque Frimand var ude for en alvorlig ulykke på job. Alligevel vil Ankestyrelsen ikke give ham erstatning. Foto: Søren Dahl

En strøm-ulykke på jobbet gav elektrikeren Jeppe Jaqué alvorlige nerveskader og gjorde det umuligt for ham at arbejde. I dag er han på førtidspension og kæmper mod Ankestyrelsen for at få en erstatning.

- Da jeg tog fat i det strømstik, døde en del af den gamle Jeppe. Noget gik i stykker inden i mig, som aldrig er blevet helt det samme siden. 

Sådan lyder det fra 29-årige Jeppe Jaque Frimand om den arbejdsulykke, der tvang ham til at droppe jobbet som elektriker, og som er skyld i, at han i dag er på førtidspension. 

Ulykken skete, da han og en kollega en vinterdag i 2013 skulle montere et køkken i en lejlighed i Brøndby, hvor el-installationen viste sig at være lavet ulovligt. 

Den ulovlige installation resulterede i, at Jeppe Jaque Frimand fik en spænding på 400 volt igennem kroppen, da han tog fat i et stik for at hive et kabel ud af væggen. 

- Jeg vidste med det samme, at den var gal. Som elektriker er man vant til at få småstød uden at brokke sig, men det her var noget helt, helt andet, siger Jeppe Jaque Frimand. 

Få dage efter ulykken, der ifølge Jeppe Jaque Frimand svarer til at "sende varmen fra en gloende kogeplade igennem kroppen", begyndte han at blive følelsesløs i den ene side af ansigtet og kroppen. 

Tre måneder senere blev følelsesløsheden erstattet af skarpe, konstante smerter, der til sidst tvang den dengang kun 24-årige elektriker til at sygemelde sig på ubestemt tid. 

I 2016 fik Jeppe Jaque Frimand tilkendt førtidspension, og udsigten til at han nogensinde vender tilbage til arbejdsmarkedet er i dag meget små. 

- Jeg havde aldrig forestillet mig, at det ville få så store konsekvenser. Jeg er en stædig type, der har aldrig lagt mig syg, så jeg var jo sikker på, at jeg skulle tilbage og arbejde, siger Jeppe Jaque Frimand. 

Fjerner smerte-Jeppe

I dag er Jeppe Jaque Frimand dybt afhængig af medicin for at holde smerterne i ansigtet og kroppen væk, så han kan klare hverdagen som familiefar. 

I flere år spiste han kraftige smertestillende piller som morfin og metadon, men den stærke medicin tog hårdt på hans krop. 

- Jeg tog 15-20 kilo på og sov hele tiden, fordi min krop var så dopet. Jeg blev nødt til at skifte kurs, hvis ikke medicinen skulle ende med at styre mit liv, siger Jeppe Jaquet Frimand. 

Vejen ud af medicinhelvedet kom i form af medicinsk cannabis, som den 29-årige elektriker i dag har skiftet pillerne ud med. 

- Cannabisen fjerner smerte-Jeppe, som mest af alt bare har lyst til at isolere sig i et rum og være alene, siger Jeppe Jaque Frimand. 

- Derfor griner jeg også lidt, når hele verden ser på det som noget farligt. For det er dét, der gør, at min hverdag kan hænge sammen, og at jeg har overskud til at være far for mit barn og være der for min kone, tilføjer han.

Styrelse: Ikke arbejdsskade

Selvom Jeppe Jaque Frimand har fået tilkendt førtidspension, og dermed har kommunens ord på, at hans arbejdsevne er lig nul, kæmper han stadig for at få anerkendt el-ulykken som en arbejdsskade. 

For både Arbejdsmarkedets Erhvervsikring og Ankestyrelsen nægter at anerkende den ulykke, som Jeppe Jaque Frimand var ude for i 2013 som en arbejdsskade. 

Derudover vurderer begge styrelser, at der ikke er sammenhæng mellem ulykken og de smerter og føleforstyrrelser, som i dag har gjort den 29-årige elektriker afhængig af medicin for at klare hverdagen. 

Det på trods af, at Jeppe Jaque Frimands sagsakter viser, at hans problemer med føleforstyrrelser i ansigtet begyndte allerede to dage efter ulykken. 

- Jeg fatter simpelthen ikke, hvordan Ankestyrelsen kan sige, at ulykken ikke har noget med mine smerter at gøre. De forestiller sig vel ikke, at de her smerter bare er opstået ud af det blå, siger Jeppe Jaque Frimand. 

Tarveligt

Speciallæger fra Arbejdsmedicinsk Klinik, Dansk Hovedpinecenter og smerteklinikker på landets hospitaler har alle peget på el-ulykken som den mest sandsynlige årsag til Jeppe Jaque Frimands smerter.  

Derfor er han også frustreret over, at Ankestyrelsen har valgt at lægge vægt på en vurdering fra én enkelt lægekonsulent, da de traf deres afgørelse. 

- Jeg synes, det er tarveligt, at man lader en mands ord veje så tungt. Især når der er så mange andre læger med viden om emnet, der siger ham imod, siger Jeppe Jaque Frimand.

I Dansk Elforbund er man også kritisk overfor Ankestyrelsens måde at behandle Jeppe Jaque Frimands sag på. 

- Den pågældende lægekonsulent har tilsyneladende en opfattelse af, at stød ikke giver neurologiske skader og andre senfølger. Vi ser ofte sygdomsbilledet ændre sig væsentligt, efter en elektriker har været udsat for stød i forhold til før ulykken, siger Lene Christiansen, forbundssekretær i Dansk Elforbund til Avisen.dk. 

- Det er ofte de samme symptomer, som går igen hos elektrikere, der har været udsat for el-ulykker. Derfor burde man måske overveje, om én og kun én lægekonsulents opfattelse skal være så afgørende for en række menneskers livssituation, tilføjer hun. 

Svære sager

Anette Kærgaard, overlæge ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning har i mere end 10 år forsket i konsekvenserne af el-ulykker på jobbet.

Ifølge hende er det svært at vurdere sager som Jeppe Jaque Frimands, fordi der sjældent er ar eller synlige mærker på kroppen, selvom man har været udsat for kraftige stød. 

- Men lige præcis derfor er det vigtigt, at myndighederne lytter til alle relevante parter, når de vurderer sager om senfølger efter elskader. Og det er da et problem, hvis man kun lytter til én sagkyndig, som virker til at have en forudintaget holdning om emnet, siger Anette Kærgaard. 

Avisen.dk har forsøgt at få et interview med Ankestyrelsen om Jeppe Jaque Frimands sag, men styrelsen har ikke ønsket at stille op. 

Lene Conrad, ankechef i Ankestyrelsen, oplyser dog i et mailsvar til Avisen.dk, at styrelsen "foretager en selvstændig vurdering i hver sag".

- Vi er ikke bundet af vurderinger indhentet af sagens parter, men vi inddrager alle relevante oplysninger i de sager, vi behandler, skriver Lene Conrad i mailsvaret. 

Tag det alvorligt 

I dag lever Jeppe Jaque Frimand med sin kone og barn i familiens hus i Nordsjælland, og forsøger at få hverdagen til at hænge sammen trods smerterne. 

Med hjælp fra Dansk Elforbund har han rejst en sag mod Ankestyrelsen, og i slutningen af januar skal en byretsdommer tage stilling til, om Ankestyrelsen skal anerkende Jeppe Jaque Frimands el-ulykke som en arbejdsskade. 

- Jeg vil sådan set bare have Ankestyrelsen til at tage mine skader alvorligt, for det føler jeg virkelig ikke, at de har gjort, siger Jeppe Jaque Frimand. 

- Jeg forstår ikke, at man kan sige til en mand, der kommer alvorligt til skade på job, at han ikke har været ude for en arbejdsskade. Det er simpelthen uden for min fatteevne, siger han. 

Læs hele Ankestyrelsens svar her

Ankestyrelsen oplyser til Avisen.dk, at de som udgangspunkt ikke udtaler sig om konkrete sager. 

I et mailsvar til Avisen.dk oplyser Lene Conrad, ankechef i Ankestyrelsen dog følgende:

- Hvis vi vurderer, det er nødvendigt, kan sagsbehandleren forelægge oplysningerne for en af de speciallæger, Ankestyrelsen har tilknyttet. Vi har tre speciallæger ansat med neurologisk eller neurokirurgisk speciale. Det er som udgangspunkt tilfældigt, hvilken lægekonsulent der får hvilken sag til vurdering. Hvis den lægefaglige vurdering giver anledning til tvivl, vil sagsbehandleren sende sagen til second opinion hos en anden lægekonsulent inden for specialet. Vi forventer, at speciallægen holder sig orienteret om den lægefaglige udvikling på området, og at vedkommende tilkendegiver i sin lægefaglige vurdering, hvis vedkommende af forskellige årsager skulle være i tvivl.

-Det skal slutteligt bemærkes, at i sager om anerkendelse af en ulykke som en arbejdsskade har den tilskadekomne bevisbyrden. Det betyder, at den tilskadekomne skal bevise, at der har været en hændelse, at der er sket en personskade, og at der er årsagssammenhæng mellem hændelse og personskade.

Helt vildt

Kørte 100 km/t med

en af verdens farligste

slanger mellem benene

Kendte

Kanye West dropper

støtte til Trump:

Jeg vil være præsident

Kendte

Johnny Depp om ekskonen:

Hun sked i vores seng

Kendte

Beatles-stjerne fejrede

fødselsdag med

130.000 gæster 

Rejser

FAKTA:

Her er verdens mest

og mindst rejsevenlige pas

Corona

Nu må vi samles

100 mennesker

Nyheder

Flyselskab fyrer 1.000

Nyheder

Niece i ny bog:

Far ødelagde

Donald Trump

Kongelige

Joachim samler

familien:

Fars fede ferie

Kendte

Mikkel Hansen

springer ud

Krimi

Fremmedkriger anholdt

i Københavns Lufthavn

Kendte

Johnny Depp i retten:

Afviser hustruvold

Nyheder

Præsident negligerede

corona - nu er han

selv smittet

Nyheder

Dømt for vanrøgt:

Svineavler må ikke

arbejde  med svin 

Biler

Få kender loven:

Denne trafikfejl

kan koste dig dyrt

Corona

Så få er nu

indlagt med corona

Sex og samliv

Vi bor alene

som aldrig før

Krimi

Dreng frifundet for

voldtægter af

12-årig pige

Nyheder

Her får du mest

sommerhus for pengene

Kendte

Tillykke

Ringo Starr

er blevet 80 år

Sundhed

Ny forskning

E-cigaretter øger

riskio for paradontose

Film og TV

Halle Berry i shitstorm

Udtalte sig om

transkønnet

Dyreliv

Choktal:

Over 2.000 katte

bliver kørt over om året

Nyheder

B&O styrtbløder

Krimi

Lindholm brænder

Corona

USA runder

130.000 dødsfald

Kendte

Vild med dans-vært:

Køber hus til

31,5 millioner

Nyheder

Partifælle opfordrer

Thulesen Dahl

til at gå af

Nyheder

Angreb på slappe nosser

udløser shitstorm

Kongelige

Nettet strammes om

skandaleprinsen

Nyheder

De fleste firmaer

undgår udbytteforbud

Krimi

Uskyldig kvinde kørte ind i politiets sømmåtter

Nyheder

Hongkong:

Skoler skal fjerne

forbudte bøger

Kendte

Nicki Bille: - Jeg vil være træner

Krimi

Bomben mod Skat:

Kameraer filmede

hvid varebil

Krimi

Sommerkontrol af spritkørsel: Så mange er sigtet - så mange uheld med sprit i blodet

Krimi

Forsvundet i snart to måneder - stadig intet nyt

Kendte

Dansk stjerne-kok mister sin elitesmiley

Kendte

En af de største: Ennio Morricone er død - 91 år

Nyheder

Irriteres du også af falske profiler på Instagram? Sådan slipper du for dem

Kendte

Som Queen: Elton John hyldes med særlig mønt

Nyheder

Efterårsvejret fortsætter: Sommeruge med torden og hagl

Nyheder

Derfor skal du vente med at udskifte dit olie- eller gasfyr

Corona

Virusudbrud lukker australsk grænse for første gang i 100 år

Nyheder

Insektdyrlæger skal redde melorme og fårekyllinger

Nyheder

Styrter i døden

fra rutsjebane

Kendte

Kærligheden brast:

Robert Hansen

single igen

Nyheder

Stor skade

på atomanlæg

Nyheder

Hård kritik:

Nedlukning på kant

med Grundloven

Sundhed

Livfarlig amøbe fundet:

Over 97 procent dør

Sport

Dansker scorer

hattrick - igen!

Nyheder

Her er studierne

med flest ansøgere

Kendte

Bliver vurderet på alt

fra vægt til størrelsen

på numse og bryster

Nyheder

Færger var

tæt på kollision

Helt vildt

Jeg døber dig i

faderens, sønnens

og vandpistolens navn

Krimi

Ild i frituregryde

afspærrede

trafikeret gade 

Helt vildt

Spiste Danmarks

største is - og fik

det dårligt 

Nyheder

Stiller op i år:

Vil være amerikansk

præsident 

Nyheder

Trump vil lave park

med amerikanske

heltestatuer

Kongelige

Epsteins veninde

vil ikke afsløre

skandaleprinsen

Nyheder

Thulesen Dahl åbner

debat om sin arvtager

Nyheder

Tiger fra dansk zoo

dræber dyrepasser

Nyheder

Flere er blevet

dårlige efter

besøg på rasteplads

Dyreliv

Masser af døde

marsvin skyllet op

på dansk strand

Corona

Danske minkavlere

ånder lettet op

Krimi

Voldsomme billeder:

Bil mejer demonstranter

ned på motorvej

Corona

Hvorfor har Japan

så få tilfælde af

CORONA?

Krimi

Blodbad da tog

kolliderede med kreaturvogn

Helt vildt

De vandt 870 mio.

Har ikke brugt en krone endnu

Krimi

Helikopter måtte redde

tysk turist på Rømø

Corona

Louvre har tabt

300 millioner kroner

Helt vildt

Oprettede firmaet i marts

Nu er de mangemillionærer

Kendte

Troels Lyby om tv-værtsjobbet:

Det rene luksus

Rejser

Tag på ferie

i det ukendte

Danmark

Sex og samliv

Ny app hjælper

mænd med at holde

længere

Corona

Trumps svigerdatter

testet positiv for corona

Nyheder

Indfødte er vrede

over Trumps fejring

af uafhængighedsdagen

Helt vildt

Sådan ser indre

København ud

om tre år

Krimi

To babyer

kvæstet i trafikulykke

Dyreliv

Verdens ældste

kat er død