På polske plader

Ville du finde dig i denne chef? Mak ret eller tag hjem

Du bliver fyret, hvis du ikke makker ret. En besked i den stil får hver tredje polak på job i Danmark, viser ny stor undersøgelse.
Stuepiger, håndværkere og tusindvis af andre polakker på arbejde i Danmark oplever at blive truet med en fyring. Det bryder helt med danske normer, mener professor.
Stuepiger, håndværkere og tusindvis af andre polakker på arbejde i Danmark oplever at blive truet med en fyring. Det bryder helt med danske normer, mener professor. Arkivfoto: Flemming Krogh/Scanpix.

Polakkerne på arbejde i Danmark får i mange tilfælde en barsk behandling af deres ledere. Så mange som hver tredje af polakkerne er blevet truet af deres chef med at blive fyret.

Det viser en ny undersøgelse udført af Avisen.dk, Ugebrevet A4 og Fagbladet 3F blandt herboende polakker.

Det er helt uhørt, at så mange som hver tredje polak er blevet truet med et spark bagi af chefen. Det mener Arne Grevsen, som er formand for Den Grønne Gruppe i fagforbundet 3F.

- Signalet fra cheferne i Danmark er jo klart, at hvis du ikke makker ret, kan du få en enkeltbillet til Swinoujscie. Polakkerne bliver på den her måde udsat for tyranni, siger Arne Grevsen.

Når cheferne lader en trussel om en fyring hænge i luften, kan det få folk til for eksempel at arbejde hurtigere eller i flere timer uden at de brokker sig. Men den måde at styre medarbejdere på er helt forældet, mener Arne Grevsen.

- Der er vel tale om en ledelsesmetode, som vi skal helt tilbage til før 1920 for at finde udbredt, siger han.

Ekspert: strider mod normer

Den udbredte brug af fyringstrusler mod polakkerne strider mod den måde, ledere og ansatte normalt omgås hinanden på. Det vurderer Henning Jørgensen, som er arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet.

- Det er en urimelig behandling, som strider mod de normer, der normalt findes på de danske arbejdspladser siger Henning Jørgensen.

Han mener, at det udhuler forholdet generelt mellem ansatte og ledelse.

- Polakkerne bliver truet til at gøre ting, som de ellers ikke ville gøre. Det nedbryder retsforholdet mellem lønmodtagere og arbejdsgivere, og det må vi holde fast på er uacceptabelt i Danmark, siger han.

En udsat gruppe

Som formand for Den Grønne Gruppe i 3F kender Arne Grevsen en del til de forhold, som polakker arbejder under rundt om på gårde i Danmark.

Han peger især på ansatte inden for landbruget, som særligt udsatte, når det gælder trusler og pres. Hvis de mister deres job, mister de samtidig deres bopæl, og mange udlændinge inden for branchen lever ofte isoleret på gårdene, hvor der ikke er det store fællesskab blandt de ansatte.

- Mange østeuropæere kender ikke de danske regler; og de får at vide, at de til hver en tid kan erstattes med andre, siger Arne Grevsen.

Han slår fast, at polakkerne langt fra er de eneste udlændinge på det danske arbejdsmarked, som bliver truet med fyring, hvis de ikke makker ret.

Chefer: Vis os sagerne

Det er svært at forholde sig til de trusler om fyring, som polakkerne i stort tal bliver udsat for, mener Steen Müntzberg, som er underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening.

På et spørgsmål om, hvad han siger til truslerne, skriver han i en mail til Avisen.dk:

- Det er umuligt at svare på, når man ikke kender de konkrete omstændigheder.

Steen Müntzberg vurderer i øvrigt, at trusler om fyring langt fra er hverdagskost for polakker eller andre ansatte på det organiserede arbejdsmarked - altså der hvor ansatte og arbejdsgivere har en overenskomst.

- Det er ikke et billede, som vi kan genkende fra det organiserede arbejdsmarked. Hvis det måtte forekomme, vil fagbevægelsen ikke tøve med at anlægge en sag. Og sådanne sager har vi meget sjældent, skriver Steen Müntzberg.

Hver tredje truet med fyring

I en undersøgelse blandt polakker i Danmark har 455 polakker svaret på følgende spørgsmål:

Har din nuværende eller tidligere chef i Danmark nogensinde truet dig med at blive fyret?

Ja, siger 33,6 procent.

Nej, siger 63,5 procent.

Ved ikke, siger 2,9 procent.

Kilde: Undersøgelse udført af Avisen.dk, Ugebrevet A4 og Fagbladet 3F.

 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.