På polske plader

Polske Tadeusz: "Vi har et meget, meget godt liv i Danmark"

Polske Tadeusz Stefanko flyttede for ni år siden til Danmark sammen med sin kone. De er lykkelige for deres nye tilværelse i Danmark.
58-årige Tadeusz Stefanko kom til Danmark for 9 år siden. Nu nyder han livet med både polske og danske venner.
58-årige Tadeusz Stefanko kom til Danmark for 9 år siden. Nu nyder han livet med både polske og danske venner. Foto: Mathias Svane Kraft

58-årige Tadeusz Stefanko byder velkommen med et stort smil og varm kaffe, da Avisen.dk møder ham i hans hyggelige lejlighed i Nykøbing Falster. Her bor han sammen med sin kone Grazyna Stefanko. Og her har de tænkt sig at blive resten af livet.

Dermed er parret blandt de flertal af polakkerne, som drømmer om at blive permanent i Danmark.

14 timers arbejde

Det var først og fremmest økonomien, som gjorde, at de tog til Danmark. Otte timers dagligt arbejde var nemlig ikke nok til at betale regningerne i Polen. Derfor måtte parret knokle 12-14 timer i døgnet.

- Ellers tjener du ikke nok til, at du kan betale for dit hus. Vi er jo ikke helt unge længere, og det blev svært at holde til så meget arbejde, fortæller Tadeusz Stefanko.

Derfor besluttede de sig for at prøve lykken i Danmark.

Tid til at leve i Danmark

Tadeusz Stefanko er især glad for, at den danske arbejdsuge er noget kortere end den polske.

- I Danmark har vi tid til at leve. Der er tid til at være sammen med sin familie og tid til at se sine danske og polske venner. Og så er der tid til vores hobby. Hver lørdag tager vi ud og fisker i Nakskov, Sakskøbing, på Møn eller i Guldborgsund. Så får vi også mødt nogle danskere, og vi fanger gedder, torsk, sild, ørreder og aborrer, fortæller Tadeusz Stefanko begejstret.

Da parret kom til Danmark for ni år siden, fik Grazyne job som rengøringsassistent, og Tadeusz fik job som altmuligmand på et gods. Senere arbejdede han som murer, indtil kommunens lægekonsulent sagde stop, fordi Tadeusz havde problemer med skulderen. Men han ville blive ved med at arbejde og har nu taget en uddannelse, så han kan føre både store og små entreprenørmaskiner.

- Der er mange, der skal bruge folk til at køre gravemaskine, så jeg tror ikke, det bliver svært at finde et job. Måske som vejarbejder, siger Tadeusz Stefanko.

På væggen i stuen hænger billeder af familien, som stadig bor i Polen. Men Tadeusz og Grazyna er faldet pladask for Danmark og har ingen planer om at tage tilbage.

Godt liv for ældre

Parret har besluttet at tilbringe resten af livet her, selvom deres to voksne døtre bliver i Polen. Dem kan de holde kontakten med over Skype, og der er også tid og råd til at besøge dem en gang imellem.

- Vi bliver her nu, for vi er rigtig glade for Danmark. For hvert år, der går, får vi flere venner. Og Danmark har rigtig gode forhold for de ældre. De har tid og penge til at tage på udflugter og cykelture, og der er mange aktiviteter og foreninger for ældre, siger Tadeusz Stefanko.

Hver søndag mødes parret med både danskere og polakker i den katolske kirke i Nykøbing Falster. I det hele taget har Tadeusz og Grazyna et stort netværk blandt både danskere og polakker.

- Vi har fået mange danske venner nu. Vi kender folk i Nykøbing Falster, Nakskov, Maribo og København, som besøger os en gang imellem. Så hygger vi, snakker sammen og hjælper hinanden med forskellige ting, siger Tadeusz Stefanko.

- Vi har et meget, meget godt liv i Danmark, slutter han.

På polske plader Ugebrevet A4 og Avisen.dk beretter sammen med Fagbladet 3F i den kommende tid om virkeligheden for polske arbejdere i Danmark. Baggrunden er den hidtil mest omfattende undersøgelse af polakkers liv i Danmark.
Polsk avisbud i Danmark: "Jeg tjener 320.000 kroner om året"
Polske arbejdere slår sig ned i Danmark
A4: Polakker snydes i stor stil
Polakkerne er kommet til Danmark for at blive

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.