På polske plader

Advarsel: Vi kan stå med polsk integrationsproblem

Vi ser først og fremmest polakkerne som arbejdskraft, der forsvinder igen. Derfor aner ingen, hvor godt polakkerne bliver integreret i Danmark. Det kan blive et problem, advarer forskere.
Arkivfoto: Christian Als/Scanpix
Arkivfoto: Christian Als/Scanpix Mange polakker arbejder i byggebranchen. Her er to håndværkere i gang med et byggeri i Albertslund.

Siden EU's udvidelse i 2004 er mange polakker kommet til Danmark. Med over 39.000 polske indvandrere og efterkommere har polakkerne overhalet både tyrkerne, tyskerne og irakerne som den største indvandrergruppe i Danmark.

Samtidig viser en ny undersøgelse, at flertallet af polakkerne ønsker at blive permanent i Danmark.

Men selvom polakkerne generelt ser ud til at klare sig rigtig fint, ved vi kun meget lidt om, hvor godt de bliver integreret i Danmark.

Ren og skær arbejdskraft

Der er dog en logisk forklaring på, at vi kun ved lidt om, hvor godt polakkerne bliver integreret i Danmark. Polakkerne bliver nemlig først og fremmest set som arbejdskraft, som man kan rekruttere, og som forlader landet igen. Det fortæller Jonas Felbo-Kolding, ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet.

Men når man har fri bevægelighed og ret til at bo, hvor man vil i EU, kan man ikke bare justere det efter behov, fortæller Jonas Felbo-Kolding fra Københavns Universitet

Han mener, at det kan blive et problem, at vi kun taler om polakkerne som arbejdskraft. Det betyder nemlig, at vi slet ikke får diskuteret, om de bliver integreret, og om vi udnytter deres kompetencer godt nok.

Det er selvsagt en mulighed, at der slet ingen udfordringer bliver på længere sigt. Men det er et potentielt problem, at vi slet ikke diskuterer det, mener Jonas Felbo-Kolding.

Alenearbejde er dårlig integration

På RUC har lektor Anders Ejrnæs forsket i østeuropæernes integration på arbejdsmarkedet. Han fortæller, at mange øst- og centraleuropæere får job i blandt andet servicebranchen, hvor mange job er alenearbejde.

- Vi ved, at mange af dem arbejder i brancher, hvor de ikke nødvendigvis har så meget interaktion med danskere. Derfor er det tit ikke gennem arbejdet, at de får den sociale integration, forklarer Anders Ejrnæs.

Han drager paralleller til de mange tyrkiske gæstearbejdere, som kom til Danmark i 1970'erne.

- Der var ingen integrationsindsats overhovedet, fordi man troede, at de ville rejse hjem, når der ikke var arbejde. Da mange af industrivirksomhederne flyttede ud, blev mange tyrkere også arbejdsløse. Pludselig stod man så med en gruppe, som havde det svært, fordi man ikke havde gjort noget for at integrere dem og lære dem dansk.

- Tiden vil vise, om vi kommer til at stå i samme situation med østeuropæerne, men jeg mener, at der kan være et potentielt problem, siger Anders Ejrnæs.

På polske plader Ugebrevet A4 og Avisen.dk beretter sammen med Fagbladet 3F i den kommende tid om virkeligheden for polske arbejdere i Danmark. Baggrunden er den hidtil mest omfattende undersøgelse af polakkers liv i Danmark.
Polsk avisbud i Danmark: "Jeg tjener 320.000 kroner om året"
UGE 30: Polske Hubert vil nu bo her fast: ’Jeg græd, da jeg første gang hørte om Danmark'
A4: Polakker snydes i stor stil
Polakkerne er kommet til Danmark for at blive

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.