Truckeren Kurt snydt for sygedagpenge: "Hvad er det for et land, vi lever i"

I flere måneder fik 59-årige Kurt Fischer-Henrichsen ikke de sygedagpenge, han ifølge sin fagforening havde krav på.
Kurt Fischer-Henrichsen er blevet snydt for dagpenge på grund af en ulovlig praksis i Kolding Kommune. 
Kurt Fischer-Henrichsen er blevet snydt for dagpenge på grund af en ulovlig praksis i Kolding Kommune.  Foto: Privat

Mindst tusind mennesker har mistet måneders eller års sygedagpenge på grund af ulovlig praksis i kommunerne og Ankestyrelsen. Det vurderer 3F.

Den 59-årige lastbilchauffør Kurt Fischer-Henrichsen fra Kolding er en af de mange, der er blevet ramt af systemets fejl.

For nylig slog Højesteret fast, at syge borgere nu kan få deres penge tilbage. Det betyder, at kommunerne ikke må tage sygedagpenge og andre ydelser fra borgere som Kurt Fischer-Henrichsen med tilbagevirkende kraft

Ulykke blev skelsættende

Kurt Fischer-Henrichsens vej ind i sygedagpengesystemet begyndte en forårsaften tilbage i 2009. Sammen med sin daværende kone var han i bil på vej hjem fra en konfirmation.

En ung kvinde så sig ikke for, da hun skulle dreje sin bil til venstre. Hun kørte direkte ind i den sølvgrå Citroën Picasso, som Kurt Fischer-Henrichsen og han kone sad i.

Deres bil røg op over fortovskanten og ramlede ind i et stort bolighus. Bilen blev totalskadet. Og Kurt Fischer-Henrichsen fik varige mén af ulykken, fortæller han Avisen.dk.

- Jeg har gået syg lige siden trafikuheldet, hvor jeg slog hovedet og fik ødelagt min ryg, siger Kurt Fischer-Henrichsen.

I dag har han slidgigt i ryggen, lænden og nakken og er blevet opereret to gange for diskusprolaps.

Frataget sygedagpenge efter et år

Efter ulykken og en kortere sygemelding vendte Kurt Fischer-Henrichsen tilbage til sit job som lastbilchauffør. Men det gik slet ikke.

- Jeg kunne ikke engang kravle op i lastbilerne. Jeg kunne slet ikke magte at arbejde som chauffør længere, så derfor røg jeg på sygedagpenge, fortæller han.

Der gik et år. Der blev holdt utallige møder. Så stod det klart, at hans sygedagpenge ikke længere kunne forlænges.

Afgørelsen blev truffet af den private virksomhed Falck Jobservice, som Kolding Kommune tidligere samarbejdede med.

En afgørelse som Kurt Fischer-Henrichsen blev overrasket over. For han var overbevist om, at han kunne få forlænget sine sygedagpenge på grund af sin tilstand.

- Jeg tænkte, hvad er det for et land, vi lever i? Jeg har arbejdet hårdt i mange år, og når man endelig har brug for hjælp, kan man ikke få det.

Mistede 7.500 hver måned

Efter at have mistet sine dagpenge måtte Kurt Fischer-Henrichsen søge kontanthjælp. Det gav ham 9.857 kroner om måneden før skat.

På sygedagpenge havde han fået den højeste månedlige sats på 16.293 kroner før skat. Og han kunne godt mærke, at han skulle leve for over 6.000 kroner mindre hver måned.

- Jeg har siddet stramt i det og har ikke haft penge til at betale regninger. Jeg har kun klaret mig, fordi min ekskone har hjulpet mig, siger han.

Med bilulykken og den efterfølgende sag er Kurt - og givetvis også mange andre - havnet i en svær og kompliceret situation. Og nu bliver det indviklet:

Før 2011 brugte flere kommuner - som Kolding - eksterne samarbejdspartnere til at træffe afgørelser om borgernes ret til sygedagpenge.

Men det måtte de ikke.

Og i 2011 blev de kommuner, der havde ført denne praksis, derfor pålagt at træffe nye afgørelser i sagerne.

Samme år - i 2011 - fastslog Ankestyrelsen, at når kommunerne fremover traf nye afgørelser, kunne de virke med tilbagevirkende kraft.

Det var dén beslutning, Højesteret overtrumfede for nylig.

Kommunens nye afgørelser kan ikke virke med tilbagevirkende kraft, når de tidligere afgørelser var ugyldige. Og det er den principafgørelse fra Højesteret, som nu kommer Kurt Fischer-Henrichsen til gode.

Kommunalchef lover løsning

Det var først 4. maj 2011, Kolding Kommune traf en gyldig afgørelse i Kurt Fischer-Henrichsens sag. Og den virkede med tilbagevirkende kraft.

I kommunen er man netop nu i gang med at finde ud af, hvordan man vil hjælpe de mange, der er blevet snydt. Det fortæller Lasse Kamp, arbejdsmarkedschef i Kolding:

- Vi er lige nu ved at vurdere konsekvenserne og lave en handleplan. Planen skal gøre os klogere på, hvem det omfatter og hvilken betydning, det har haft. Men vi skal have tid til at undersøge det ordentligt, siger han til Avisen.dk.

Han ønsker ikke at gå i detaljer med Kurt Fischer-Henrichsens sag, men han kalder den "beklagelig".

Hjulpet af fagforening

Det var Kurt Fischer-Henrichsens fagforening, 3F Kolding, der gjorde ham opmærksom på, at han er blevet snydt for sygedagpenge i næsten seks måneder. Det svarer til, at han i alt har omtrent 39.000 kroner til gode.

Men det er langt fra alle, der har fået en tilsvarende besked. Tilsyneladende er det nemlig flere steder borgerne selv, der skal sørge for at få deres sag genoptaget.

Og det bekymrer fagforeningen 3F. Det er urimeligt at bede borgere, der har været igennem lange og opslidende sygdomsforløb, om selv at få rejst nye sager, mener 3F.

Ifølge Ellen K. Lykkegaard, socialpolitisk ansvarlig i 3F, er der tale om et omfattende problem.

- Kurt er desværre ikke den eneste, der er blevet snydt. Det er også derfor, vi har lagt så meget vægt på, at det er vigtigt, at vi får genoptaget de her sager. For det er rigtig mange borgere, der er blevet snydt for deres sygedagpenge, siger hun til Avisen.dk.

Kurt Fischer-Henrichsen blev i august i år tildelt ledighedsydelse. Han har blandt andet arbejdet som altmuligmand i et mindre firma. Men for tiden har han kun sin kontanthjælp.

Han håber, han får penge tilbage, men han vil ikke glæde sig, før han står med pengene i hånden, forklarer han. Og han nærer stadig en vis mistro til systemet.

- Jeg føler mig uretfærdigt behandlet. Den måde, kommunen har behandlet borgerne på, er helt utilregnelig, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.