Trucker-Kurts sygesag dømt forældet: Kommunen røvrender mig

Fleksjobberen Kurt Fischer-Henrichsen føler sig snydt, fordi Ankestyrelsen nu har slået fast, at hans sygedagpengesag er forældet.
Den 59-årige trucker Kurt Fischer-Henrichsen får ikke de penge, Højesteret har afsagt dom for, at han er berettiget til. Kommunen har forældet sagen.
Den 59-årige trucker Kurt Fischer-Henrichsen får ikke de penge, Højesteret har afsagt dom for, at han er berettiget til. Kommunen har forældet sagen. Privatfoto

Lastbilschaufføren Kurt Fischer-Henrichsen føler sig godt og grundigt revet rundt i systemet.

- Tænk, at min egen kommune røvrender mig, siger han med vred stemme.

Den 59-årige trucker Kurt Fischer-Henrichsen kan ikke få sine 39.000 kroner i sygedagpenge, som Kolding Kommune ellers ifølge Højesteret uretmæssigt undlod at udbetale ham i 2011.

Onsdag kom Ankestyrelsen nemlig med en såkaldt principafgørelse, som har betydning for Kurt og andre i hans situation: Kolding Kommune - og landets øvrige kommuner - har ret til at forælde sager om sygedagpenge, der er mere end tre år gamle. På den måde slipper de for at skulle udbetale millioner af kroner.

Millioner, som ellers skulle uddeles til de mennesker, der før 2012 ifølge Højesteret uretmæssigt fik frataget sygedagpenge. 

- Jeg forstår ikke, hvordan Højesteret kan blive underkendt af Ankestyrelsen. Kolding Kommune har jo tabt sagen, og så må de komme til lommerne. Det er kommunen, som har snydt mig, men de har ikke nogen moral, siger Kurt Fischer-Henrichsen til Avisen.dk.

Ulovligt samarbejde

Det er forståeligt, at det er svært at forstå. Sagen er kompleks. I Højesteret i november sidste år tabte Kolding Kommune den principielle sag om, hvorvidt borgere havde ret til sygedagpenge med tilbagevirkende kraft.

Det havde borgerne, fordi deres sag var blevet behandlet af det private Falck Jobservice, som Kolding Kommune samarbejdede med fra 2009 til 2012.

Det samarbejde var ikke i orden, fordi man som kommune ikke må uddelegere det til en såkaldt 'ekstern samarbejdspartner' at træffe den slags afgørelser. Derfor skulle kommunen ændre sine afgørelser, afgjorde Højesteret.

Samme år fastslog Ankestyrelsen, at når kommunerne fremover traf nye afgørelser, kunne de virke med tilbagevirkende kraft.

Men det var dén beslutning, Højesteret overtriumferede i november.

Kommunens nye afgørelser måtte ikke virke med tilbagevirkende kraft, når de tidligere afgørelser var ugyldige.

Men Kolding Kommune gav ikke op. Kommunen besluttede at gøre brug af forældelsesfristen på tre år. Sager om sygedagpenge før 2012 er forældede, mente man, og det har de nu fået Ankestyrelsens ord for. 

- Pengene får jeg nok ikke igen, for kommunen skovler bare penge ind fra syge og fattige. Hvis det var os, der havde snydt dem, ville vi blive knaldet i hoved og røv, men de vasker bare fingre, siger han.  

Hvornår er en sag forældet? 

Men her slutter sagen ikke. Den store strid mellem Kolding Kommune og de berørte borgere står på, hvornår en sag er forældet. Ankestyrelsen slog fast, at den treårige forældelse bliver regnet fra den dato, hvor en borger kunne kræve at få udbetalt sygedagpengene. Det vil sige fra den dato, at han/hun - ulovligt - blev frataget retten til dagpenge i 2011.

- Det er jo fuldstændig grotesk. Kommunen stoppede udbetalingen af mine sygedagpenge efter utallige møder og sagde, at kassen var lukket. Hvordan skulle jeg kunne vide, at jeg kunne kræve min ret? 

Det var først, da 3F sidste efterår gjorde ham opmærksom på, at Kolding Kommune uretmæssigt havde stoppet udbetalingen, at Kurt Fischer-Henrichsen vidste, at han var blevet snydt.

3F går i retten

Det får 3F til at stævne Kolding Kommune, siger Ellen K. Lykkegård, som er socialpolitisk ansvarlig i 3F.

- Det er fuldstændig absurd at kalde sygedagpengesagerne for forældede, og jeg forstår ikke Ankestyrelsens dom. Hvis en kommune ønsker at anvende forældelsesfristen, skal forældelsen ikke gælde fra den dag, kommunen selv lavede en fejl, men fra den dag borgeren i Højesteret blev opmærksom på, at kommunen lavede en fejl, siger hun til Avisen.dk og bakker dermed Kurt Fischer-Henrichsen op:

Kurt Fischer-Henrichsen kunne på ingen måde vide, at han havde ret til sygedagpenge, før Højesteret slog dommen fast. 

I 2009 var han ude for et alvorligt trafikuheld, der gjorde ham arbejdsdygtig. Da kommunen stoppede udbetalingen af sygedagpengene - i samarbejde med Falch - måtte han leve af kontanthjælp. Han er kommet sig en smule og arbejder nu som flexjobber to timer om dagen i et transportfirma.

- Jeg ville hellere arbejde fuldtid, men det har jeg ikke kræfterne til. Nu må vi bare se tiden an, til den nye dom er faldet. Jeg har kæmpet i flere år, så jeg forventer intet, siger han lettere opgivende.

Avisen.dk afventer en kommentar fra Kolding Kommune.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.