HOSPITALER I KRISE

Travlhed på sygehus: Patienter døde på gangene

Mindst to patienter er døde på gangene på Nordsjællands Hospital i Hillerød i 2014.
- De (sygeplejerskerne, red.) vågnede med hjertebanken om natten og ringede til afdelingen, fordi de var bange for, at de havde glemt noget, der kunne skade patienterne, siger Helene Miltenburg.
- De (sygeplejerskerne, red.) vågnede med hjertebanken om natten og ringede til afdelingen, fordi de var bange for, at de havde glemt noget, der kunne skade patienterne, siger Helene Miltenburg. Foto: Scanpix

Overbelægning og travlhed på Lunge- og Infektionsmedicinsk Afdeling på Nordsjællands Hospital i Hillerød har i perioder været så høj, at døende patienter er sovet ind, mens de lå på gangene.

Det viser et påbud fra Arbejdstilsynet, som Avisen.dk har fået indsigt i.

I 2014 døde mindst to patienter på gangene, viser påbuddet.

Det har været med til at stille så høje følelsesmæssige krav til afdelingens sygeplejersker, at det udløste et af to påbud for dårligt psykisk arbejdsmiljø fra Arbejdstilsynet i august 2014.

"Der havde inden for en måned været to uventede dødsfald med patienter, der lå på gangene. Herudover er der jævnligt dødsfald på afdelingen," skriver Arbejdstilsynet i påbuddet.

Vågnede med hjertebanken om natten

Ifølge Arbejdstilsynets rapport er der "periodevis mange patienter på gangene", hvilket frustrerer både patienter og pårørende.

Men det er ikke kun patienter og pårørende, der er berørt af overbelægningen.

Helene Miltenburg, der er fællestillidsrepræsentant for blandt andre sygeplejerskerne på Lunge- og Infektionsmedicinsk Afdeling, fortæller om kolleger, der har været stærkt berørt af arbejdspresset.

- De vågnede med hjertebanken om natten og ringede til afdelingen, fordi de var bange for, at de havde glemt noget, der kunne skade patienterne, siger hun.

Arbejdstilsynet uddelte ved samme lejlighed et påbud for stor arbejdsmængde og tidspres.

"Medarbejderne oplyser, at de ikke når at bearbejde alle de voldsomme dødsfald, de oplever," skriver Arbejdstilsynet i deres rapport.

Arbejdstilsynet sammenfatter, at personalet, der arbejder på afdelingen, udsættes for en sikkerheds- og sundhedsmæssig risiko, der er så stor, at den kan resultere i stress-relaterede sygdomme som angst, depression og hjertekarsygdomme samt udbrændthed.

Sådan sagde sygeplejerskerne

Nogle af de opgaver, der ikke nås, eller ikke nås til tiden på Lunge- og Infektionsmedicinsk Afdeling, Nordsjællands Hospital i Hillerød:

  • At skrive indledende sygeplejevurdering
  • At give iv-behandlinger (for eksempel drop, red.) til tiden
  • At registrere alle UTH, utilsigtede hændelser
  • Tilstrækkelig sårpleje
  • Personlig hygiejne for eksempel at skifte bleer med afføring til tiden
  • Mundhygiejne, som forebygger sygdomme
  • At give medicin til tiden
  • At give mad og væske til tiden til patienter, der ikke kan indtage deres mad/væske selv
  • At håndtere konflikter med patienter og pårørende
  • At være tilstrækkeligt hos døende patienter og tage sig af pårørende

Kilde: Arbejdstilsynets påbud fra 26. august 2014

UDVID

"Man skal ikke have ondt i maven"

Afdelingen på Nordsjællands Hospital i Hillerød er langt fra den eneste afdeling, der har fået påtaler for et sløjt arbejdsmiljø. Hele 101 påbud har Arbejdstilsynet givet til danske sygehuse fra januar 2014 til januar 2015. Mange af påbuddene er givet for stor arbejdsmængde og tidspres.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), der er tidligere sundhedsordfører for Socialdemokraterne, er utilfreds med, at det står så skidt til i Region Hovedstaden.

Hun opfordrer cheferne på afdelingerne til at få løst problemet hurtigst muligt.

- Jeg synes ikke, at det er i orden, hvis sygeplejersker ikke har tid til at bearbejde de her voldsomme oplevelser. Jeg håber, at man på de enkelte afdelinger vil se nærmere på, hvordan man kan gøre det her bedre. Man skal ikke have ondt i maven ved at gå på arbejde, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har indtil nu afvist at lave en redegørelse, selvom DF, V, SF og EL kritiserer, at det psykiske arbejdsmiljø mange steder er så dårligt, at det går ud over patientsikkerheden.

Paraplyorganisationen Danske Patienter, der taler på vegne af 870.000 medlemmer, mener, at det danske sundhedssystem er inde i det, de kalder "en ond spiral".

Fik ikke børstet tænder og skiftet bleer

Tilbage på Lunge- og Infektionsmedicinsk Afdeling på Nordsjællands Hospital i Hillerød har ledelsen det første halvår af 2015 til at rette op på det psykiske arbejdsmiljø.

Ifølge Arbejdstilsynets påbud og ledelsen var der en overbelægning på 115 procent. I vinterhalvåret kan belægningsprocenten være helt op til 120-130, og det store arbejdspres betyder blandt andet, at der er flere ting, som personalet ikke når eller ikke når til tiden.

Personalet har listet flere eksempler på opgaver, de ikke altid når at få løst i påbuddet. Det er for eksempel tilstrækkelig sårpleje, personlig hygiejne, som tandbørstning, og skifte bleer med afføring, samt at give medicin, mad og væske til tiden.

- Patienterne på afdelingen er alvorligt syge. Det er et stort ansvar at passe dem. Sygeplejerskerne kan tage deres gode tøj og gå hjem efter en vagt, men det kan patienterne ikke. Flere af de ansatte havde dårlig samvittighed over for patienterne, fordi de var nødt til at løbe så stærkt, siger fællestillidsrepræsentant Helene Miltenburg.

Ikke tid til at holde døende i hånden?

På listen over ting, der ikke blev nået, står desuden i Arbejdstilsynets rapport:

"At være tilstrækkeligt hos døende patienter og tage sig af pårørende."

Men der er blevet bedre tid til den enkelte patient, vurderer Helene Miltenburg.

- Afdelingens ledelse skal have stor ros. Det er grebet meget konstruktivt an. De har arbejdet systematisk med for eksempel APV'er, og der er sat mange ting i værk. Supervision efter voldsomme episoder som for eksempel dødsfald er et eksempel, siger fællestillidsrepræsentant Helene Miltenburg.

Hos ledelsen bekræfter man, at der er blevet sat ind efter påbuddene.

Britt Holmgaard Andersen er ledende oversygeplejerske på Lunge- og Infektionsmedicinsk Afdeling på Nordsjællands Hospital i Hillerød. Hun mener, at det er gået mere ud over sygeplejerskerne end patienterne, at der har været et dårligt psykisk arbejdsmiljø.

- Det er uacceptabelt. Det er utilfredsstillende at være et sted, hvor det kan ske. Omvendt er det her et hospital med meget syge patienter. Risikoen er derfor større her end andre steder, siger Britt Holmgaard.

Hun understreger, at der ikke siden er sket dødsfald på gangene.

Ledelsen: Vi har lavet et hav af initiativer

Hun kalder tilsynsrapportens liste over opgaver, der ikke nås til tiden, for en overdrivelse.

- Jeg er ikke enig i, at det var det, sygeplejerskerne sagde. Det, de sagde, var, at de skal prioritere mellem at være hos døende og for eksempel at skifte en ble. Desuden arbejder vi et sted, hvor andre faggrupper kan hjælpe til, siger Britt Holmgaard Andersen.

Hun slår fast, at der er gjort flere ting for at sikre, at afdelingen ikke får flere påbud.

- Vi har lavet et hav af initiativer. Vi har via målinger identificeret, hvor den er gal. Vi forebygger vold og konfliktnedtrapper. Desuden er der introprogrammer til nyansatte. Pauserne overholdes, og patienter får en sygeplejerske, der passer til deres behov. Mange ting var sat i gang, da Arbejdstilsynet var her, men nu har vi sat speed på processen, siger den ledende oversygeplejerske.

Avisen.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra sundhedsminister Nick Hækkerup (S).

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.