HOSPITALER I KRISE

Hæstorp efter hospitals-afsløringer: Det er ikke i orden

Dårligt psykisk arbejdsmiljø på sygehuse i Region Hovedstaden er på dagsordenen til næste regionsrådsmøde, forsikrer regionsrådsformanden.
- Jeg bliver nogle gange nødt til at sætte min lid til, at ledelsen på hospitalet tager sig af det her i samarbejde med medarbejderne, siger Sophie Hæstorp Andersen.
- Jeg bliver nogle gange nødt til at sætte min lid til, at ledelsen på hospitalet tager sig af det her i samarbejde med medarbejderne, siger Sophie Hæstorp Andersen. Nils Meilvang/Scanpix

Det skal være slut med børn i smerter og sygeplejersker, der ikke får bearbejdet voldsomme oplevelser, når patienter pludseligt dør på gangene.

Sådan lyder det nu fra regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), efter Avisen.dk de seneste dage har kunnet fortælle om barske psykiske arbejdsmiljøproblemer på to sygehuse i regionen.

Hvidovre Hospital og Nordsjællands Hospital Hillerød har således fået i alt fem påbud, da Arbejdstilsynet kom på besøg sidste sommer.

- Jeg er glad for, at Arbejdstilsynet har taget rundt og afdækket de her ting, for vi kan kun reagere, når vi ved, der er et problem, siger Sophie Hæstorp Andersen.

"Det er ikke i orden"

Hun forklarer, at rapporterne har været med til at sætte psykisk arbejdsmiljø på dagsordenen på det kommende regionsrådsmøde.

- Det har også givet os mulighed for at sætte ind med nogle ting, der gerne skulle gøre patientsikkerheden højere, end det er beskrevet her. For det er jo ikke i orden, siger hun helt specifikt om Avisen.dk’s artikler om arbejdsforholdene for læger og sygeplejersker på Børnemodtagelsen på Hvidovre Hospital.

Her fortæller medarbejderne til Arbejdstilsynet, at der er en generel oplevelse af, at arbejdet i 80-90 procent af tilfældene ikke er forsvarlig udført.

Der er så travlt, at et barn havde behov for respirator, fordi det blev tilset for sent.

Formanden for Region Hovedstaden fortæller dog, at der lige nu er særlig fokus på akutmodtagelserne i regionen. Der er blandt andet blevet ansat flere læger på Børnemodtagelsen på Hvidovre Hospital. Det skal sikre, at der er styr på, hvornår et barn er ordentligt smertedækket.

- Der er ingen tvivl om, at det at sætte fokus på arbejdsmiljøet er noget, der tager længere tid. Men jeg vil da selv føle mig tryg ved at blive indlagt med mit barn i dag på Hvidovre Hospital, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Skal ikke have ondt i maven

Historierne fra Region Hovedstaden er de seneste i en lang række af sager om dårligt psykisk arbejdsmiljø på landet sygehuse. Hele 101 gange har Arbejdstilsynet i den forbindelse uddelt påbud fra januar 2014 til januar 2015.

På Nordsjællands Hospital Hillerød er det debriefing efter blandt andet pludselige dødsfald på gangene, den er gal med.

”Medarbejderne oplyser, at de ikke når at bearbejde alle de voldsomme dødsfald, de oplever," skriver Arbejdstilsynet i deres rapport.

Også det skal der gøres noget ved, mener Sophie Hæstorp Andersen.

- Jeg synes ikke, det er i orden, hvis sygeplejersker ikke har tid til at bearbejde de her voldsomme oplevelser. Man skal ikke have ondt i maven ved at gå på arbejde, siger hun.

Ledelsen skal på banen

Hun forklarer, at Regionsrådet allerede har sat otte millioner kroner af til ”at sætte ind, hvor arbejdsmiljøet er dårligt”. Og det forpligter ledelserne på de enkelte afdelinger.

- Jeg bliver nogle gange nødt til at sætte min lid til, at ledelsen på hospitalet tager sig af det her i samarbejde med medarbejderne, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Spareplaner udfordrer

Landets fem regioner er dog voldsomt presset på pengepungen. I Region Midtjylland har man varslet op mod 700 fyringer i sundhedssektoren, efter regionen har fremlagt en spareplan på 699 millioner kroner. Også i Region Hovedstaden strammer man bæltet, og det er med til at udfordre personalet hver eneste dag, erkender Sophie Hæstorp Andersen.

- Det er ingen hemmelighed, at vi har voldsomme spareplaner, og der har også været nogle problemer med overbelægninger. Men det ændrer ikke på, at vi skal kunne bakke ordentligt op om personalet, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.