HOSPITALER I KRISE

Ældresagen raser: Lig på gangene er uværdigt

Direktøren for Ældresagen raser. Ifølge Bjarne Hastrup løfter politikerne ikke et øjenbryn i forhold til ringe patientsikkerhed, før der er lig på bordet.
Belægningen er for høj på de medicinske afdelinger. Sådan lyder kritikken fra Ældresagen. Direktøren mener, at politikerne svigter de ældste patienter.
Belægningen er for høj på de medicinske afdelinger. Sådan lyder kritikken fra Ældresagen. Direktøren mener, at politikerne svigter de ældste patienter. Foto: Lars Helsinghof Bæk/Arkiv/Scanpix

- Uværdigt.

Så klar i spyttet er direktøren for Ældresagen, når han hører, at mindst to patienter er døde på gangene på en afdeling for primært ældre på Nordsjællands Hospital i Hillerød.

- På landsplan er den gennemsnitlige belægning 101 procent. Du skal ned på omkring 90 procent, før belægningen er tilfredsstillende. Der er med andre ord 11 procent for høj belægning, siger Bjarne Hastrup.

LÆS OGSÅ: Sygeplejersker besvimer ved akuttelefonen

Ældresagen mener, at politikerne i mange år har nedprioriteret de afdelinger, der huser ældre patienter.

- De medicinske afdelinger nedprioriteres i forhold til de kirurgiske. Der er tale om medmennesker, der får en uværdig behandling. Ingen bør dø på gangen, siger direktør Bjarne Hastrup.

Kritikken kommer efter en afsløring her på Avisen.dk.

LÆS OGSÅ: Travlhed på sygehus: Patienter døde på gangene

I 2014 døde mindst to patienter på gangene på Nordsjællands Hospital i Hillerød. De to var indlagt på Lunge- og Infektionsmedicinsk afdeling.

Rammer personalet i hjertekulen

At personalet er under pres på sygehuset i Hillerød, er ikke noget særsyn.

Landet over har læger, sygeplejersker og sosu-assistenter ondt i det psykiske arbejdsmiljø, fordi der stilles for høje følelsmæssige krav, og fordi arbejdsbyrden er for tung.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har direkte adspugt svaret, at han ikke er tryg ved kvaliteten på landets sygehuse på grund af travlheden.

I øjeblikket forhandler Danske Regioner, der driver sygehusene, med regeringen om regionernes økonomi.

LÆS OGSÅ: 101 påbud afslører: Stressbombe på landets sygehuse

Direktøren for Ældresagen håber, at politikerne på Christiansborg vil øremærke midler til de medicinske afdelinger, der skal tage hånd om den store ældrebyrde, der vil være i de kommende år.

- Jeg ved, at svigtet af patienterne rammer personalet lige i hjertekulen. Politikerne skal tænke på både patienter, pårørende og personale. Det er vores erfaring, at hvis personalet har det godt, har patienterne det også, siger Bjarne Hastrup.

LÆS OGSÅ: Stress på hospitalet: Syge børn vågnede i smerter uden hjælp

- Sundhedssektoren er sådan indrettet, at politikerne ikke løfter et øjenbryn, før der er lig på bordet. Der er stor forskel mellem patientsikkerheden i Norge og Sverige og sikkerheden i Danmark, uddyber Bjarne Hastrup.

Ældresagen: Gråhårede patienter diskrimineres

Ældresagen ser gerne, at overbelægningen bringes ned.

- Hvis problemet blev løst på de medicinske afdelinger, ville ældre ikke blive diskrimineret på samme måde som i dag, siger direktøren.

- Hvis personalet stresser, er det kun de patienter, der har de mest akutte behov, der får en ordentlig behandling, uddyber han.

LÆS OGSÅ: Minister, er du tryg ved kvaliteten på sygehusene? Nej...

Ifølge Ældresagen skal der flere hænder til at tage sig af de flere ældre.

- Måske skal vores stemmeføring være endnu højere. De bør være en plan for de medicinske afdelinger på samme måde, som der er for for eksempel hjerte- og kræftafdelinger, siger Bjarne Hastrup.

Ledelsen på Lunge- og Infektionsmedicinsk Afdeling på Nordsjællands Hospital i Hillerød forsikrer om, at der er gjort flere ting for at sikre, at afdelingen ikke får flere påbud.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.