Administration 

101 påbud afslører: Stressbombe på landets sygehuse

Avisen.dk’s aktindsigter viser også, at de danske patienter lider under det belastede psykiske arbejdsmiljø. På Sygehus Thy-Mors er personalet eksempelvis så presset af overbelægning, at de selv mener, at sygehuset ikke er patientsikkert. (Foto: Colourbox)

En særlig indsats mod læger og sygeplejerskers dårlige psykiske arbejdsmiljø afslører, at der lige nu er alvorlige problemer på en lang række af landets sygehuse.

Sygeplejersker siger op og går ned med stress. Læger overfaldes og finder tåregas og pistoler blandt patienter på de psykiatriske afdelinger.

Arbejdsforholdene for sygeplejersker og læger på landets sygehuse er lige nu så barske, at Arbejdstilsynet efter bare et års målrettet kontrol mod dårligt psykisk arbejdsmiljø har bedt sygehusledelserne om at rette op på alvorlige problemer hele 101 gange.

Det viser Avisen.dk’s gennemgang af aktindsigter i Arbejdstilsynets påbud og strakspåbud til landets sygehuse i det forgangne år.

Stressede sygeplejersker, der skal nå alt for mange opgaver på alt for kort tid, står for næsten halvdelen af alle påbud.

Fra januar 2014 til januar 2015 har Arbejdstilsynet hele 46 gange påbudt lederne på særligt de medicinske afdelinger og skadestuerne at "sikre, at stor arbejdsmængde og tidspres ikke forringer medarbejdernes sikkerhed og sundhed".

"Vi har kortlagt alvorlige problemer"

Også i psykiatrien står det slemt til. 33 gange blev ledere på særligt de psykiatriske afdelinger påbudt at gøre noget ved risikoen for vold og trusler. I 12 af de tilfælde var faren så stor, at der blev uddelt strakspåbud.

I faktaboksen her på siden kan du læse, hvordan de øvrige påbud fordeler sig.

Samtidig har Arbejdstilsynet givet fire danske sygehuse røde smileys. 41 afdelinger har gule smileys på grund af et problematisk arbejdsmiljø.

Og det er på ingen måde småting, der udløser påbud, understreger en tilsynschef i Arbejdstilsynet.

- Vi har kortlagt nogle alvorlige problemstillinger i det psykiske arbejdsmiljø på en række af de besøgte virksomheder, og det reagerer vi på, siger Thomas Nygaard Christensen.

Sygeplejerske besvimede ved akuttelefonen

Tirsdag skrev Avisen.dk således om et af de mange påbud. En sygeplejerske, der passede akuttelefonen på vagtcentralen i Region Nordjylland, besvimede på jobbet efter længere tids arbejdspres.

Ifølge Statens Institut for Folkesundhed dør 1.400 danskere hvert år af arbejdsrelateret stress.

Og arbejdspresset lige nu bør tages alvorligt, lyder det fra næstformanden i Dansk Sygeplejeråd.

- De beretninger, jeg får fra tillidsrepræsentanter lige nu, tegner et mønster. Der er alt for travlt, og der er afdelinger, hvor der simpelthen er kaos. Det er uanstændigt, at ledelserne bare ser til, mens folk bliver slidt op. Det er hverken sundt for organisationen, lægerne eller sygeplejerskerne, siger Dorte Steenberg.

Hun mener, at presset nu er ved at nå nye højder og minder om, at sundhedspersonalet på de danske sygehuse har været stressede i længere tid. I en årrække har sygeplejersker alarmeret om, at besparelser gør arbejdsdagen uoverkommelig og forringer behandlingen af patienterne.

Ældre patienter med uinteressante sygdomme

En to år gammel undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd påviser, at op mod hver fjerde af alle landets sygeplejersker ofte oplever et stort arbejdspres i hverdagen.

Tallet er endnu højere for de omkring 13.000 sygeplejersker, Dansk Sygeplejeråd anslår arbejder på landets skadestuer og medicinske afdelinger. Her sætter overbelægninger og nedskæringer gang på gang de ansatte på prøve.

Det forklarer undersøgelsens forfatter, Tage Søndergaard Kristensen, der er sociolog, dr.med og tidligere professor ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. I dag er han uafhængig forsker.

- Man kan kritisere sygehusene for ikke at gøre en særlig indsats for arbejdsmiljøet på det medicinske område. Der er generelt ikke megen politisk bevågenhed på området, for det er ældre patienter, der ligger der med uinteressante sygdomme. Det er nok en del af forklaringen, siger Tage Søndergaard Kristensen.

Læge: Jeg er rigtig ærgerlig

Også landets læger er bekymrede for dagligdagen på sygehusene.

Det overrasker dog ikke formanden for Yngre Læger, at det særligt er de påbud, der handler om vold og trusler, der omhandler foreningens medlemmer på de psykiatriske afdelinger.

- Jeg er rigtig ærgerlig over, at det er nødvendigt at give så mange påbud. Man burde indrette organisationen således, at man som medarbejder ikke skulle føle sig truet eller usikker ved at gå på arbejde, siger Camilla Ratchke.

Hun kalder det sørgeligt, at der først bliver sat fokus på sundhedspersonalets hverdag, når Arbejdstilsynet giver påbud.

Og konsekvenserne af de alarmerende tilstande på landets sygehuse breder sig ikke bare til personalet.

Avisen.dk's aktindsigter viser også, at de danske patienter lider under det belastede psykiske arbejdsmiljø. På Sygehus Thy-Mors er personalet eksempelvis så presset af overbelægning, at de selv mener, at sygehuset ikke er patientsikkert.

Overbelægning fører til flere fejl

Det er langt over grænsen for, hvad man bør acceptere, mener direktøren for Danske Patienter, der repræsenterer mere end 870.000 patienter heriblandt kræftsyge.

- Vi ved, at der er et stigende problem i forhold til overbelægning. Det betyder jo, at der er for få hænder til antallet af patienter. Det er dokumenteret, at overbelægning fører til flere fejl. Det viser internationale studier og vores egen analyse, siger Morten Freil og fortsætter:

- Politikerne må sætte flere ressourcer af. Lige nu er arbejdspresset så stort, at personalet halser efter. Derfor sker der kun brandslukning på landets sygehuse, og det er alvorligt, siger han.

Bent Hansen (S), der er formand for Danske Regioner, forklarer, at man er underlagt stramme budgetter i sundhedssektoren. Selv med flere midler kan man ikke undgå at få påbud, mener han.

- Vi kommer aldrig til undgå højt pres eller situationer, hvor mennesker ude af balance truer personalet. Men vi forsøger selvfølgelig at skærme vores personale, siger formanden.

Danske Regioner: Personalet forventer flere penge

Arbejdstilsynet siger, at de har kortlagt en række alvorlige problemer. Hvordan forholder du dig til det som formand for Danske Regioner?

- Der er steder, hvor den permanente belastning er så barsk, at vi skal tage det alvorligt. Vi har sygehusledelser med ansvar til at sørge for at vurdere, hvor en ekstraordinær situation kræver, at der bliver gjort noget.

Men ledelserne bliver netop beskyldt for bare at se til, mens personalet bliver slidt op?

- Det er jeg uenig i. Vi har ledelser, der tager ansvar, mens det er personalets forventning, at de altid har en ekstra pose penge, siger Bent Hansen.

Han understreger, at det i sidste ende er hans ansvar at sætte hælene i ved budgetforhandlingerne, hvis grænsen er nået på landets sygehuse.

Sådan rammer påbudsregnen

Arbejdstilsynet har fra januar 2014 til januar 2015 givet 101 påbud for dårligt psykisk arbejdsmiljø til landets sygehuse. Sådan fordeler de sig:

- 46 gange er sygehusene blevet påbudt "at sikre, at stor arbejdsmængde og tidspres ikke forringer medarbejdernes sikkerhed og sundhed.”

- 33 gange er sygehusene blevet påbudt "at reducere/forebygge vold og trusler om vold". 12 af de påbud var strakspåbud.

- 15 gange er sygehusene blevet påbudt "at sikre, at høje følelsesmæssige krav ikke forringer medarbejdernes sikkerhed og sundhed." (eksempelvis evaluering af voldsomme dødsfald).

- To gange er sygehusene blevet påbudt "at sikre, at arbejdet ikke medfører risiko for fysik eller psykisk helbredsforringelse som følge af mobning."

Fem gange er sygehusene blevet påbudt at undersøge belastet psykisk arbejdsmiljø. (både mobning, vold og trusler, stor arbejdsmængde og tidspres og høje følelsesmæssige krav)

Et påbud betyder, at sygehuset kan fortsætte sin drift, men at det skal finde en permanent løsning på problemet inden påbudfristens udløb. Arbejdstilsynet fastsætter en frist, der er lang nok til at sikre, at virksomheden får den fornødne tid til at finde en god og holdbar løsning på problemet.

Så mange sygehuse har sure smileys

I skrivende stund har Arbejdstilsynet givet over 200 smileys til landets sygehuse.

Fordelingen ser sådan ud: (påbud er både for fysiske og psykiske arbejdsmiljøproblemer)

Rød, sur smiley: fire (forbud eller et rådgivningspåbud): Odense Universitetshospital, Regionshospitalet Silkeborg, Smertecenter Aalborg Universitethospital, Sygehus Vendsyssel Frederikshavn

Gul, mellemfornøjet smiley: 41 (strakspåbud, et påbud med frist eller en afgørelse uden påbud)

Grøn, glad smiley: 153 (intet udestående med Arbejdstilsynet)

Krone-smiley (elite): 30 (høj arbejdsmiljøstandard)

Se hele listen her.

Kilde: Arbejdstilsynet

pige smiler
Krimi

Efterlyser 14-årige

Salina 

folk sidder på vej
Krimi

Motorvejs-demonstranter

frihedsberøvet

kvinde poserer
Film og TV

Eurovision: Danskerne

tror på Saba 

fortidsmenneske
Helt vildt

Tollundmanden scannet:

- Helt exceptionelt 

papir fra zalando
Nyheder

Gigant mister to

millioner kunder

vægtløfter
Nyheder

Guldvinder er død

i krigen

røg stiger op i landskab
Krimi

Bil brød i brand

på motorvej 

Mette Frederiksen kigger
Nyheder

Mette F. skrev ikke under 

mand laver tegn med hænderne
Nyheder

Amerikansk soldat

anholdt i Rusland

Den danske og svenske konge side om side
Kongelige

Kong Frederik hylder mormor

Portræt af ældre mand
Nyheder

82-årige Bernie Sanders genopstiller

Mand løfter pokal
Sport

Toptræner færdig

politibil og ambulance på vej
Krimi

Bomberyddere i boligkvarter

Nyheder

Andreas Mogensen deler skræmmende øjeblik med kongeparret

skilt til Retten i Viborg
Krimi

Udlænding begik 62 indbrud

Klipper og hav ved strand
Rejser

Her er verdens farligste byer

Retsbygning set ude fra
Krimi

Pædagog frifundet

bankbygning set fra gaden
Krimi

Bankdirektør stjal 500.000

Nyheder

Statsministeren venter

flere russiske hybridangreb

To speedwaykørere på banen
Sport

Nicki Pedersen hyrer

sin gammel rival

Folk på en badebro i tusmørke.
Krimi

Lig fundet i sø

var søskendepar

En kvinde med mørkt hår
Nyheder

Mistede tre børn

nu kommer mor

med opråb

En kvinde nyder solen
Sundhed

Pas på med for

meget D-vitamin

Stine Bosse og Lars Løkke Rasmussen.
Nyheder

Stine Bosse

færdig i fond

En politibil
Krimi

Politi på menneskejagt:

Mand stak af og

påkørte cyklist

Nyheder

Kongeparret ankom

til kanonsalutter

Putin
Nyheder

Øver med

atomvåben

En lille miniature indgang til Legoland
Krimi

Mor anholdt efter

tur i Legoland

Fra et klasseværelse
Nyheder

Dumper på stribe i

dansk og matematik

Lodder fra lotteriet.
Nyheder

Vinder føler sig som

Joakim von And

Kongeparret under udråbelsen
Kongelige

Følger i deres

forgængeres fodspor

Nyheder

Novo og Bill Gates 

går sammen

Nyheder

Forårssolen titter frem

efter våd mandag

En tom station
Nyheder

Forsinkelser og

aflyste tog mandag

portræt kvinde
Nyheder

Danmark til Eurovision

med fredsdue på ryggen

portræt kvinde
Nyheder

FAKTA:

Eurovision-åbning uden Israel

menneskemængde
Nyheder

Forlader forhandlinger

portræt kvinde
Kendte

Birthe Kjær:

Fik ubudne gæster

Mand og kvinde
Kendte

Ikea-testen er bestået

Krimi

Hærværk mod mindesten 

portræt mand
Nyheder

Hold jer væk

portræt mand
Nyheder

Titanic-skuespiller er død

portræt mand
Kendte

Troels Trier: Sådan

mindes jeg Rebecca

portræt mand
Nyheder

Dansk musiker er død

en stor gård
Helt vildt

Du kan få Goebbels villa helt gratis

en minibar
Rejser

Derfor elsker vi minibaren

et vejsving og et ødelagt træ
Krimi

16-årig dræbt i bilulykke

en lottokupon
Nyheder

Heldig dansker vinder 14 mio. i lotto

en retsbygning i solen
Krimi

Dømt krænker i ny sag om 11-årig pige

en redningsbåd
Krimi

Mandlig dykker forsvundet ud for Skagens kyst 

en mand og dame ser vrede ud
Debat

Jes Dorph: Os og dem

to unge mænd synger
Film og TV

FAKTA: Sådan afvikles Eurovision

tåge på en vej
Nyheder

DMI advarer bilister 

en politiafspærring i Australien
Krimi

Politi dræber knivbevæbnet 16-årig

Rigshospitalet
Nyheder

11-årig død af skimmelsvamp på Rigshospitalet

tre personer
Nyheder

DF-profil afviser

nazi-sammenligning

dræbersnegl
Livsstil

Dræbersnegle:
Sådan bekæmper - eller

spiser - du dem bedst

tre smilende mennesker
Kendte

Seebach sælger
sin luksusvilla

en sangerinde
Film og TV

Eurovision-åbningen
bliver uden Israel

en mand
Nyheder

Stor udbetaling
til fratrådt spindoktor:
"Vennetjeneste"?

bus i brand
Krimi

Brand i bus på motorvej 

mand taler
Nyheder

Dragsted: LA er farlige

mand står ved portræt
Kendte

Andreas Mogensen 
afslørede sig selv 

område ved vand i københavn
Krimi

Turist faldt i vandet:

Reddet op af vakse

borgere  

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Nyheder

Kollegium evakueret:

Dybt problematisk 

politibil med påskriften politi
Krimi

Strømpistoler på vej

til politiet 

et par
Kendte

DR-vært skifter

til TV2 

æg i bakker
Mad og drikke

Danske høns skal

redde Norge 

kvinde poserer
Kendte

Saba: Må lukke ned

politifolk går i naturen
Nyheder

Surfere forsvandt:

Tre lig fundet 

Fodboldspillere jubler
Sport

Fodboldklub reddet af lokale

Kasper Hjulmand på pressemøde
Sport

Danmark får tre ekstra spillere med til EM

Den Sorte Diamant set ude fra
Krimi

Fan stjal dokument om dansk filmstjerne

Flaske med olivenolie
Sundhed

Olivenolie trækkes tilbage

flåt på huden
Sundhed

Flåter smitter stadigt flere med farlig virus

Nyheder

Rusland truer Danmark

politibil spærrer vej
Krimi

Motorcyklist dræbt i ulykke

Krimi

Drabsdømt i Mia-sagen knyttes til ny overgrebssag

cykelrytter på landevej
Sport

Optimistisk Vingegaard-chef tror fortsat på Tour-hattrick