"Skræmmende" dagpenge-tal: Flere tusinde er endt på nul indkomst

Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet afslører, at 6850 ledige har stået uden indkomst eller ydelse efter endt dagpengeperiode i årene 2013-2015.
Man kan diskutere, om det er rimeligt eller ikke rimeligt. Men man bringer folk i en meget sårbar situation, siger ekspert.
Man kan diskutere, om det er rimeligt eller ikke rimeligt. Men man bringer folk i en meget sårbar situation, siger ekspert. Foto: Bente Jæger

Adskillige tusinde mennesker har i de seneste år oplevet at stå helt uden indkomst seks måneder efter, at de røg ud af dagpengesystemet. 

I årene 2013, 2014 og 2015 stod 8.137 personer helt uden indkomst i den måned, de mistede deres dagpenge. Et halvt år senere var 6.850 af dem stadig uden offentlig ydelse eller lønindkomst.

Det viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet, som Finn Sørensen, beskæftigelsesordfører for Enhedslisten, har spurgt til. Til Fagbladet 3F siger han, at han har særligt øje på, at antallet af folk uden indkomst efter seks måneder er steget fra 1.483 i 2014 til 2.128 i 2015.

- Det er den barske virkelighed, der rammer folk, når de mister dagpengeretten. Og det er især en skræmmende konsekvens, når antallet af ledige, der falder ud, stadig er dramatisk højt, siger Finn Sørensen til Fagbladet 3F.

Professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet, Flemming Larsen kalder de 6850 personer for "rigtig mange".

- Hvis du har mere end 10.000 kroner eller har en ægtefælle med indkomst, så er du ikke berettiget til noget fra det offentlige. Man kan diskutere, om det er rimeligt eller ikke rimeligt. Men man bringer folk i en meget sårbar situation, siger Flemming Larsen til Fagbladet 3F.

Dagpengeperioden blev forkortet fra fire til to år under den forrige regering, inden et bredt flertal i november sidste år indgik en aftale om et nyt dagpengesystem.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.