Arbejdsløs med ti uger til pension: Sendes til jobsøgningssamtale

Vianne på snart 65 år er en af dem, der faldt ud af dagpengesystemet, da politikerne halverede perioden. Selvom hun går på pension fra nytår, bliver hun stadig kaldt til møder med jobcentret.
Selvom Vianne (til højre) går på pension ved årsskiftet, skal hun stadig møde op til samtaler i jobcentret om hendes jobsøgning.
Selvom Vianne (til højre) går på pension ved årsskiftet, skal hun stadig møde op til samtaler i jobcentret om hendes jobsøgning. Scanpix arkiv + privatfoto

Vianne Lysen glæder sig til årsskiftet. Så fylder hun nemlig 65 år og kan gå på pension.

Det betyder, at hun kan komme ud af kontanthjælpsystemet, hvor hun har befundet sig, siden hun for to år siden mistede sine dagpenge.

- Der er lys forude. Jeg slipper snart for alle reglerne og kontrollen, og kan få min økonomi til at hænge sammen igen, fortæller hun til Avisen.dk.

Mandag fremlægger Dagpengekommissionen sit forslag til et nyt dagpengesystem. I januar 2013 trådte den sidste dagpengereform i kraft, hvilket betød, at dagpengeperioden blev forkortet fra fire til to år. Siden har dagpengene været et varmt politisk emne - blandt andet fordi det har vist sig, at langt flere end beregnet mistede dagpengene uden at få et job.

Straffet efter 45 år på arbejdsmarkedet

En af dem er Vianne Lysen, der som 60-årig mistede sit job som informationsmedarbejder ved Dong Energy under en nedskæringsrunde. Indtil da havde hun været på arbejdsmarkedet siden hun som 15-årig startede som kontorelev.

Fordi fyringen ikke foregik helt efter bogen, fik hun en fratrædelsesordning med et års løn. Det betød til gengæld at hun lige præcis ikke nåede at komme på den gamle dagpengeordning, og pludselig kun havde ret til to års dagpenge.

- Jeg havde arbejdet i 45 år og betalt skat og a-kasse, men da jeg så havde brug for hjælp, var den der ikke, for så havde de pludselig lavet reglerne om. Jeg følte, at jeg blev straffet, siger Vianne Lysen.

Det forkerte tal på dåbsattesten

I første omgang troede hun dog, at hun nok skulle finde et andet job, og tog også selv uopfordret kontakt til virksomheder. Men efter flere hundrede ansøgninger uden gevinst visnede optimismen.

- Mange gange får man ikke engang svar, når man søger, og når jeg får afslag, får jeg ingen begrundelse. Men jeg kan godt fornemme, at det er fordi der står noget forkert på dåbsattesten, fortæller Vianne Lysen.

Hun er tre gange i sin ledighedsperiode blevet sendt på samme jobsøgningskursus.

- Først siger de, at jeg skal gøre det ene med mit CV, og så kommer der nogle andre og siger, at jeg skal ændre det tilbage. Men lige lidt hjælper det, fortæller hun, og fortsætter:

- Jeg tror også, at det egentlige formål er at tjekke, om vi kan stå op om morgenen og passe et job, men helt ærligt, det har jeg jo gjort i så mange år. Mit job var spændende, og jeg savner det. Jeg vil jo gerne arbejde.

Hun har også kortvarigt været i virksomhedspraktik i et køkken i en børnehave. Det forløb måtte dog afbrydes, da Vianne Lysen på grund af en brækket hofte ikke kunne holde til at stå op hele dagen.

Hårdt at ryge på kontanthjælp

Efter to år på dagpenge og en kort periode på sygedagpenge med brækket hofte røg hun på kontanthjælp. Det kunne mærkes på økonomien.

- Jeg har haft svært ved at få det hele til at løbe rundt. Heldigvis har mine sønner og svigerdøtre hjulpet mig lidt. Uden dem ville jeg ikke have haft råd til at blive boende i min lejlighed, siger Vianne Lysen, som er enlig.

Den dårligere økonomi og de mange regler i kontanthjælpsystemet har betydet store ændringer i hendes sociale liv. Da hun arbejdede, elskede hun for eksempel at rejse. Nu er der højest råd til at besøge nogle venner i et sommerhus i Sverige - men det må hun ikke uden først at spørge kommunen om lov.

"Man må ikke dit og dat"

Hun er også engageret i noget frivilligt arbejde, blandt andet på et hospice, for at føle, at hun kan gøre en forskel og for at få noget af det sociale sammenhold, hun savner ved arbejdslivet.

Men på grund af reglerne må hun kun lave frivilligt arbejde fire timer om ugen.

- Man må ikke dit og dat på kontanthjælp. Jeg synes, det er for meget, at de også vil blande sig i, hvad jeg laver i min fritid, siger Vianne Lysen, der dog føler, at hun har været heldigere end mange andre. På grund af sønnernes hjælp har hun kunnet blive i sin lejlighed i Søborg, hun har ikke været nødt til at optage gæld, og hun synes egentligt, at kommunen har behandlet hende fint nok.

Alligevel førte arbejdsløsheden også til en kort periode med depression.

- Jeg røg lige ned og var helt flad i en periode, fordi det var så hårdt at vænne sig til at mit liv ikke var som før. Jeg kan stadig have dage, hvor det hele bare er for meget, men så har jeg heldigvis gode venner og veninder, som hjælper mig op igen, fortæller Vianne Lysen.

Snart 65 år og skal stadig søge job

Med kun godt to måneder til hun går på pension, ser hun det ikke længere som realistisk, at nogen vil ansætte hende. Alligevel bliver hun jævnligt indkaldt til møde på jobcentret for at tale om jobsøgning.

- Det virker som spild af både min og deres tid, men den slags kører jo på samlebånd. De kan ikke tage specielle hensyn, siger Vianne Lysen.

Derfor ser hun frem til årsskiftet, hvor hun siger farvel til kontanthjælpen og goddag til sin pension. Det betyder flere penge og mere frihed.

- Det første, jeg vil gøre som pensionist, er nok at tage på bondegårdsferie med min familie, fortæller Vianne Lysen, der også regner med at skrue op for det frivillige arbejde, når hun ikke længere er underlagt kontanthjælpsystemets regler.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.