Nul ferie på integrationsydelse: Psykolog advarer om konsekvenser for børn

Det kan få negative konsekvenser for børn, hvis deres far eller mor på grund af den nye integrationsydelse ikke må holde familieferie. Sådan lyder opråb fra psykolog.
For mange børn er sommeren lig med ferie med deres forældre. Men fremover skal mange tusind børn i Danmark undvære familieferier. Personerne på billedet har ikke noget med artiklens indhold at gøre.
For mange børn er sommeren lig med ferie med deres forældre. Men fremover skal mange tusind børn i Danmark undvære familieferier. Personerne på billedet har ikke noget med artiklens indhold at gøre. Foto: Scanpix/Arkiv

Borgere på integrationsydelse må ikke holde ferie. Heller ikke selvom de har børn.

Det er en konsekvens af den aftale om integrationsydelse, som regeringen sidste sommer indgik med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative.
 
Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet skønner, at cirka 21.000 personer fra 1. juli er kommet på integrationsydelse. Ud af dem er cirka 2.600 danske statsborgere.
 
En af dem er 40-årige Bendine Frederiksen, der til Avisen.dk i dag fortæller, at hun er bekymret over ikke at kunne holde ferie med sin treårige datter.
 
Og på sigt kan det få negative konsekvenser for de berørte børn, at de ikke kan holde ferie med deres forældre. Sådan lyder advarslen fra børnepsykologen John Halse, der er tidligere formand for Landsorganisationen Børns Vilkår og medlem af Børnerådet.
 
Det kan nemlig betyde, at de vil føle sig udenfor det resterende samfund, advarer han.
 
- Der er risiko for, at når de her børn som 15-årige tænker over, at de som fem- eller syvårige ikke kunne holde ferie med deres forældre, så har man lagt kimen til en negativ opfattelse af vores samfund, siger John Halse til Avisen.dk.
 
Ifølge den erfarne børnepsykolog har det en betydning for et barn, at det holder ferie med sine forældre, da det på den måde oplever forældrene i andre sammenhænge end i hverdagens trummerum. Og det er vigtigt for tilknytningen mellem barn og forældre, pointerer han.
 

V: Arbejde før ferie 

Louise Schack Elholm, der er midlertidig politisk ordfører for Venstre, siger til Avisen.dk i dag, at det er bedre for børn, at deres forældre er i job, end at de kan holde en ferie med dem. Det giver den bedste udvikling for børnene, mener hun.

- Børnenes muligheder for at få et arbejde eller en uddannelse er enormt afhængig af, at forældrene har gjort det, siger hun.

Ifølge John Halse er der en pointe i, at det kan være positivt for børn at opleve, at ens forældre er en del af arbejdsmarkedet. Hvis begge forældre for eksempel er på kontanthjælp, kan børnene godt få et skævt billede af samfundet, forklarer han.

- Men man kan godt udfordre det politiske synspunkt, for det her er vel ikke et spørgsmål om enten eller. Selvom de her forældre holder ferie i 14 dage med deres børn, er det ikke noget, der udelukker, at de kan finde et arbejde, siger han og fortsætter:

- Især på den her årstid er der mange arbejdspladser, der er lukket ned i et helt andet gear, så hvor meget arbejde er det lige, man finder i juli. Måske kan du rense bassin i Sommerland Sjælland eller sådan noget.

Nogle børn har mere behov  

DF’s vikarierende integrationsordfører, Christian Langballe, mener, at det er i orden, at ferien sløjfes, hvis man kommer på integrationsydelse.

- Prøv lige at hør, folk de kommer for at finde beskyttelse i Danmark, og det synes jeg sådan set er det afgørende. De kommer her, fordi de er flygtninge, hvis så det første spørgsmål er, hvornår de kan komme på ferie. Det er der noget mærkeligt i. Det forstår jeg faktisk ikke, siger han.

Men ifølge John Halse kan børn af forældre med anden etnisk herkomst end dansk have mere brug for ferie, end mange andre børn.

- De børn har rigtig meget brug for at blive afspændt og for at være sammen med deres forældre i nogle situationer, der er mindre stressende, end det, de ellers lever i, siger han.

Forstå integrationsydelsen

• De bliver ramt:

Integrationsydelsen er målrettet nytilkomne udlændinge og danskere, der ikke har haft ophold i Danmark i mindst syv ud af de sidste otte år.

• Sådan er satserne: 

Beløbet varierer alt efter familiens sammensætning.

For eksempel vil enlige uden børn fremover modtage 5.945 kroner før skat i integrationsydelse om måneden mod i dag op til 10.849 kroner før skat i kontanthjælp om måneden. 

Et ægtepar over 30 år med børn vil fremover modtage i alt 16.638 kroner før skat i integrationsydelse om måneden mod 28.832 kroner før skat i kontanthjælp om måneden.

• Dansktillæg: 

Personer, der modtager integrationsydelse, kan modtage et dansktillæg på 1.500 kroner om måneden. Dansktillægget gives ved bestået Prøve i Dansk 2.

Kilde: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet

UDVID

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.