Nathja på kontanthjælp: "1. oktober ryger vi på gaden"

Nathja Holck Søndergaard har fået besked på, at uden 113 optjente arbejdstimer inden 1. oktober, bliver der skåret i støtten.
Nathjas familie mister med al sandsynlighed halvdelen af deres indkomst den 1. oktober pga. det nye kontanthjælpsloft 
Nathjas familie mister med al sandsynlighed halvdelen af deres indkomst den 1. oktober pga. det nye kontanthjælpsloft  Foto: Privat

1. oktober klapper fælden for de kontanthjælpsmodtagere, der ikke har arbejdet 113 lønnede timer siden 1. april i år. Det er en konsekvens af den kontanthjælpsaftale, som blå blok indgik sidste år. Her blev det besluttet, at kontanthjælpsmodtagere skal arbejde 225 timer om året for at få den fulde støtte.

Enlige vil få skåret cirka tusind kroner af støtten, men de nye regler kommer til at gå hårdest ud over familier. Hvis en kontanthjælpsmodtager er gift med en anden kontanthjælpsmodtager, og den ene ikke opfylder de nye krav, mister familien nemlig en hel kontanthjælp.

I sin stue i Svendborg sidder Nathja Holck Søndergaard i netop den situation med sine tre børn. Her i sommer fik hun nemlig en besked på e-Boks om, at hun er i risikozonen for at blive skåret i sin ydelse. Konsekvensen kan meget vel være at familien på fem ikke kan blive boende.

- Reglerne betyder, at vi den 1. oktober ryger på gaden. Vi vil ikke kunne betale vores husleje med regninger ved siden af og samtidig have råd til at leve. Det kan vi simpelthen ikke. Vi lever slunkent nok i forvejen, siger hun.

Familien har ikke optjent nogle timer endnu og skal derfor nå alle 113 timer inden oktober.

- Det er fuldstændig urealistisk at nå 113 timer. Hvis jeg arbejder fuld tid i tre uger, når jeg det. Men hvor skal jeg finde det job henne? Avisruter? Jeg vil jo gerne ud over de her timer. I virkeligheden vil jeg jo bare have et reelt job, siger hun.

Løntilskud og praktik er ikke en del af regnskabet

Det er ellers ikke fordi, Nathja Holck Søndergaard ligger på den lade side. Hun fortæller, at der i dag, tirsdag, er blevet sendt intet mindre end otte ansøgninger ud, og at hun søger stillinger fra Svendborg til Odense, Nyborg, Faaborg og helt til Odder.

- Jeg søger job, jeg har børn, jeg skal passe hjemmet. Jeg kan ikke se, hvordan jeg skal gøre meget mere. Jeg har endda arbejdet i praktik hele sommeren i håb om at få et job, forklarer hun.

Netop praktikken er et problem. For det er nemlig kun ustøttet lønnet arbejde, der gælder i regnskabet på 225 årlige timer. Derfor kommer hverken virksomhedspraktik, løntilskud eller nyttejob med i regnskabet.

Det er ikke at skulle arbejde for retten til kontanthjælp, som Nathja Holck Søndergaard føler er uretfærdigt. Hun mener dog, at det er tæt på umuligt at opnå de mange timer, sådan som reglerne er i dag.

- Det her med at man skal opretholde nogle timer for at få sine penge, synes jeg faktisk er helt fair. Men så skal det hele tælle. Så skal det både være løntilskud, praktik og alle de ting, som vi reelt set laver for at få vores kontanthjælp, der tæller med, siger hun.

Stressende straf

De nye kontanthjælpsregler, som nu træder i kraft, er på ingen måde en motivation for familien fra Svendborg. Nathja Holck Søndergaard har nemlig ikke planer om at blive på kontanthjælpen, hvis hun kan blive fri for det.

- Jeg vil hellere bare have et reelt job. Da jeg tidligere var souschef i Aldi, måtte jeg på et tidspunkt arbejde 78 timer på en uge, mens jeg var gravid i 3. måned. Jeg knoklede i en sådan grad, at jeg næsten mistede mit barn. Men på trods af det, har jeg aldrig nogensinde arbejdet så hårdt, som jeg gør nu som kontanthjælpsmodtager, fortæller hun

Og med børn på syv og fire år, samt David på seks, som har indlæringsvanskeligheder, er der bekymringer nok. Familien sætter altid børnene først. Da Nathja Holck Søndergaard for første gang sidste år fortalte om sine bekymringer over de nye kontanthjælpsregler til Avisen.dk, kunne hun også fortælle, hvordan hverken hun eller hendes mand havde fået nyt tøj i otte år.

Samtidig lider hun af galdesyremalabsorption, hvilket betyder, at selvom hun har stået uden job i fire år, er der gået over to år med udredninger på hospitalet.

- Jeg har desværre en mavetarmsygdom, der gør, at jeg ikke må blive stresset. Det er en kronisk tilstand, men hvis jeg ikke tager min medicin kan det gå hen og blive endnu værre, fortæller Nathja Holck Søndergaard, der også siger, at medicinen på blot 300 kroner om måneden kan gå hen og blive sparet væk efter 1. oktober.

- Kravet om timerne er blot et stressmoment, og det er de for alle. Det er princippet bare en straf. Det er en uholdbar idé, de har fået for at straffe nogle mennesker, der ikke kan gør for det. Jeg er ikke på kontanthjælp, fordi jeg ønsker det, fortæller Nathja Holck Søndergaard.

Rammer familier hårdest

De nye kontanthjælpsregler er indrettet sådan, at de, som bor sammen med en anden kontanthjælpsmodtager, rammes hårdest.

- Vi er rigtig mange, der står i den her kattepine. Hvis jeg ikke havde været gift, og vi kun havde fået taget 1.000 kroner, det havde været svært, men det havde vi nok kunne leve med. Men vi mister halvdelen af vores levebrød. Nu står vi med håret i postkassen, fortæller hun

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.