Line fik tæsk i debat om kontanthjælp: "Jeg fortryder ikke, at jeg lagde mig i klapsehøjde"

Line Stenholt Jokumsen ville starte en debat om kontanthjælp. I stedet blev hun flået fra hinanden af debattører på Twitter og Facebook.
- Nogle bliver virkeligt perfide. "De der tatoveringer - de ser dyre ud"- Ja, dem fik jeg, før jeg kom på kontanthjælp, skal jeg skrælle dem af, siger Line Stenholt Jokumsen.
- Nogle bliver virkeligt perfide. "De der tatoveringer - de ser dyre ud"- Ja, dem fik jeg, før jeg kom på kontanthjælp, skal jeg skrælle dem af, siger Line Stenholt Jokumsen. Privat

’Pay Me’ står der på billedet af en lille pige, der vrængende plager sig til penge af sin far.

Billedet er lagt på Twitter af Kenneth M. Nielsen, som ved sidste kommunalvalg var kandidat for Liberal Alliance i Faxe. Det er hans kommentar til Line Stenholt Jokumsen. En syg og enlig mor, som forsøgte at starte en debat om kontanthjælpsloftets konsekvenser for syge.

I stedet udløste hendes opslag på Twitter med hendes eget personlige budget byger af beskyldninger om at nasse. Det udløste også en talkrig med blandt andet Joachim B. Olsen og en række anklager på Twitter og Facebook, hvor folk flåede hendes budget fra hinanden.

Den store virak ramte Line Stenholt Jokumsen hårdt:

"Er så træt og udmattet og maxet ud på smertestillende, at jeg sidder og småvræler i sofaen. Det der med at stille sit inderste liv til skue på samtlige medier, og tilsyneladende gå viralt flere steder, er altså ikke for sarte sjæle skulle jeg hilse og sige. Man bliver ikke mødt lige blidt alle steder," skrev Line Stenholt Jokumsen på Facebook to dage efter.

- Beskederne gjorde ondt og fik mig i et kort øjeblik til at føle mig ussel og utaknemmelig. Det skiftede dog ret hurtigt til indignation og vrede. Jeg slettede de grimmeste beskeder. Det har mest af alt gået på devisen om, at det var "deres" penge, jeg "tog", fortæller Line Stenholt Jokumsen til Avisen.dk.

Line: Fattige er automatisk dumme  

Stormen var så voldsom, at hun fik en ven til at overtage beregningerne af sit budget og kontakten til pressen.

Når du kan ligge hjemme på sofaen og tweete, så kan du også arbejde
Facebook-besked til Line

39-årige Line Stenholt Jokumsen har været sygemeldt to år og på kontanthjælp siden sidste år i maj.

Fra 1. oktober betyder kontanthjælpsloftet, at hun og hendes datter får 1.500 kroner mindre at leve for, fordi de mister en del af boligsikringen.

Det gør Line Stenholt Jokumsen vred og indigneret. Ikke blot på egne vegne, men også fordi politikerne siger, at kontanthjælpsloftet skal få flere i arbejde. Men reelt er mange af kontanthjælpsmodtagere syge.  

- Det, der er det vigtige for mig, er at få fokus på alle de syge mennesker og især enlige mødre, der bliver parkeret på kontanthjælp, og dermed bliver ramt af loftet. Jeg har lagt mig selv i klapsehøjde som et eksempel. Ikke fordi jeg vil ynkes. Det er virkeligt vigtigt for mig at få frem, siger hun.

Men i stedet for en debat om samfundet behandling om syge, kom slagsmålet til at handle om, hvor mange eller få penge Line Stenholt Jokumsen får, om hun kan spare nok, og om hun ikke burde finde et job.  

"De der tatoveringer - de ser dyre ud" 

Line Stenholt Jokumsen synes, tonen er tegn på et værdiskred i samfundet.

- Den neoliberale tankegang om, at alle skal betale for sig selv vinder indpas, og der er ikke meget fælleskabsfølelse eller solidaritet at spore der. Faktisk synes jeg, fascismen siver mere og mere ind i vores hverdagssamfund. Ytringsfrihed og religionsfrihed er kun gældende for nogen. Borgere med handicap eller problemer skal klare sig selv og i øvrigt udstilles til offentlig spot og spe, når de ikke kan, siger hun.

Der kom så meget kritik af hendes udgifter, at hun to dage efter budgettet kom ud måtte poste en generel forklaring på Facebook om, hvorfor hun ikke kan spare mere på varme og internet.

- Det er som om, folk tror, at fordi man er fattig, så er man også automatisk dum. Mit budget er skåret helt ind til benet. Og ja, der er nogle uundgåeligt høje poster, fordi jeg bor i lejebolig med oliefyr og er nødt til at have fibernet her ude på landet. Men nogle bliver virkeligt perfide. "De der tatoveringer - de ser dyre ud"- Ja, dem fik jeg, før jeg kom på kontanthjælp, skal jeg skrælle dem af!?

 

Line Stenholt Jokumsen har slidgigt, fibromyalgi, generaliseret angst med PTSD-lignende træk, borderline personlighedsforstyrrelse og depression.

Hun fortæller, at hun er barn af to narkomaner og blev massivt omsorgssvigtet under sin opvækst. Svigtene har givet hende kroniske psykiske skader. Hele livet har hun kæmpet for at blive mønsterbryder. Hun har læst på universitet i flere år, mens hun tog sig af de to børn, hun har fået som enlig mor. Men i løbet af de seneste ti år er Line Stenholt Jokumsen blevet mere og mere syg.

Hun synes, det er påfaldende, hvor unge de mange af debattørerne med LA-værdier er.

- Faktum er, at de neoliberale, jeg har taget tæv fra, ofte har været meget unge - og totalt blottet for virkelighedsfornemmelse. Og så bliver de meget hurtigt meget personlige og grove i deres angreb. "Du er også bare ...", "Du tager ...", "Du kræver ..." - de mener, at fordi man har brug for det sociale sikkerhedsnet, så har man 'kræver-mentalitet', siger Line Stenholt Jokumsen.

Du får alle de her ting, og alligevel er du utilfreds?
Facebook-besked til Line

Både hun og Jobcenteret mener, hun er for syg til at arbejde. Alligevel hænger hun på kontanthjælp, fordi kommunen mener, der er brug for flere oplysninger i hendes sag.

Hvis hun ikke 1. oktober er flyttet over i et ressourceforløb, kan hun ikke se, at hun og datteren kan blive boende, hvor de gør. Selvom hun heller ikke kan se, de kan bo billigere.

Talkrig med Joachim B. Olsen 

Det var et brev fra Randers Kommune, der udløste debatten, fordi hun fik tal på, hvor meget hendes boligstøtte ville falde.

Blandt andet udviklede det sig til en længere talkrig med Liberal Alliances Joachim B. Olsen, der skrev i Lines twitter-tråd.

Efter hun med hjælp fra en ven har fået regnet sit budget igennem, har det vist sig, at Joachim B. Olsen havde en pointe. Han havde ret i, at hun får 14.400 udbetalt fra 1. oktober og ikke 11.100, som Line Stenholt Jokumsen selv havde regnet sig frem til.

- For mig er det egentligt ligegyldigt. Han har kun ret i at jeg har 14.400 om måneden. Han har ikke ret i, at jeg ikke mister penge og får halveret mit madbudget.

 

 

Joachim B. Olsen skriver til hende på Twitter, at man godt kan leve af 7.000 kroner, som er det, der er tilbage, efter hendes husleje er betalt.

Men hun påpeger, at der kun 3.868 kroner tilbage fra 1. oktober, fordi der også er andre faste udgifter end husleje.

- Det er nemt at sidde som Joachim B. Olsen og jonglere med tal, men hvis de tal ikke bliver overført og sat i perspektiv til virkeligheden, er de netop ikke andet end tal.

Line Stenholt Jokumsen fortryder ikke, at hun gik ind i debatten, men at den kom til at handle om tal. De verbale klø tager hun med. ”For det er vigtigt”.

- Jeg bliver så ked af det, når Fattig-Carina og Doven-Robert får alle os andre virkelige mennesker til at se dumme, dovne og grådige ud. Det gør mig simpelthen så trist og vred, at folk ikke kan gennemskue, hvorfor det netop er "dem" medierne bruger. Medierne har også en dagsorden, siger hun.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.