Kontanthjælpsmodtagere søger job hos vikargigant efter nye regler

Flere kontanthjælpsmodtagere, der er blevet ramt af 225-timers reglen, søger arbejde hos Danmarks største vikarbureau.
"Har I ledige job?" Nye kontanthjælpsregler får flere kontanthjælpsmodtagere til at kontakte vikarbureauer.
"Har I ledige job?" Nye kontanthjælpsregler får flere kontanthjælpsmodtagere til at kontakte vikarbureauer. Modelfoto: Scanpix

'Har du et job til mig?'

I den seneste tid har Danmarks største vikarbureau Adecco fået stillet det spørgsmål fra flere kontanthjælpsmodtagere end normalt.

Det sker, efter kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen trådte i kraft d. 1. oktober. Reglerne betyder blandt andet, at kontanthjælpsmodtagere bliver skåret i ydelsen, hvis de ikke har 225 timers arbejde i løbet af et år.

- Vi får henvendelse fra en del kontanthjælpsmodtagere. Nogle af dem er meget bevidste om 225-timers reglen og kontanthjælpsloftet. De siger, at de mangler så og så mange timer for ikke at blive skåret i ydelse, og at de nye regler er årsagen til, at de kommer, siger Susan Nørgaard, kommunikationschef i Adecco, til Avisen.dk.

Hun understreger, at Adecco ikke er blevet overrendt, men at reglen kun har fungeret i kort tid, og at der derfor sagtens kan komme en endnu mere markant udvikling.

Adecco møder kontanthjælpsmodtagere via et samarbejde med rengøringsgiganten ISS, der tager kontanthjælpsmodtagere i praktik, hvorefter Adecco hjælper dem i arbejde. Derudover er der kontanthjælpsmodtagere, som henvender sig direkte til Adecco.

- Vi kigger på deres kompetencer, og hvis de er rigtige, er de lige så kvalificeret som alle andre, men de kommer heller ikke foran i køen, siger Susan Nørgaard.

Hun forklarer, at Adecco ofte er i situationer, hvor der mangler arbejdskraft, så det er dejligt, hvis flere henvender sig.

Stigende interesse hos andre bureauer

Beskæftigelsesministeriet oplyser til Avisen.dk, at der endnu ikke er tal på, hvor mange der er blevet ramt af 225-timers reglen, eller hvor mange der er kommet i arbejde, efter den trådte i kraft. Ministeriet har tidligere skønnet, at 225-timers reglen ville få konsekvenser for 9.000 fuldtidspersoner.

Et stort antal kontanthjælpsmodtagere er sendt på jagt på de seks timers arbejde om ugen, det kræver at leve op til reglen. Der har den seneste tid været store diskussioner, om der fandtes småjobs til alle dem, der blev ramt af de nye regler.

Beregninger fra Danmarks Statistik viste for nylig, at der er omkring en halv million småjob på mindre end ti timer om ugen. Ifølge Danmarks Statistik var kun en enkelt procent af de job besat af kontanthjælpsmodtagere.

Det fik dog hurtigt modsvar i bl.a. Politiken, hvor tænketanken Cevea kaldte tallene for misvisende og dokumenterede det med, at der på jobportalerne Jobnet, Jobzonen og Jobindex kun fandtes 317 stillinger på ti eller færre ugentlige timer, som ikke var tiltænkt studerende eller personer på særlige ordninger.

Det blev så til gengæld kritiseret af Danmarks Statistik og Dansk Arbejdsgiverforening, der mente, at de færreste stillinger blev slået op.

Ikke desto mindre er vikarbureauerne et af de steder, hvor folk kan gå hen i jagten på begrænsede stillinger.

Udover Adecco har Avisen.dk været i kontakt med en række andre vikarbureauer. De fortæller om en øget interesse i oktober, men kan ikke se i deres systemer, om der er tale om kontanthjælpsmodtagere eller ej.

- Vi har et rigtig godt kandidatflow, men vi har også mange stillinger udbudt, og vi kan ikke se, om det er kontanthjælpsmodtagere, der byder sig til, forklarer Ariane Rasmussen, der er chefkonsulent hos det internationale vikarbureau Randstad.

Hos vikarbureauet Assistance oplever man ligeledes en stigning på omkring 10 procent, men kan ikke sige, hvor mange der er kontanthjælpsmodtagere.

Nogle kommuner er dette efterår gået nye veje for at hjælpe med at finde småjob til kontanthjælpsmodtagere, der rammes af de nye regler. Det kan du læse mere om her.

Jobjagt i København

Det gennemsnitlige fremmøde til JobNu arrangementer i Københavns Kommune:

  • I gennemsnit mødte 50 borgere frem til møderne i juni og juli
  • I gennemsnit mødte 80 borgere frem til møderne i august
  • I gennemsnit mødte 111borgere frem til møderne i september
  • I gennemsnit mødte 122 borgere frem til møderne i oktober.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.