Kontanthjælpsloftet gør kommunerne kreative

Kommuner går nye veje for at finde småjob til kontanthjælpsmodtagere, der er ramt af de nye regler.
Det er sæson for sne - måske ligger der småjobs gemt her til kontanthjælpsmodtagere.
Det er sæson for sne - måske ligger der småjobs gemt her til kontanthjælpsmodtagere. Modelfoto: Scanpix

Landet over har kommuner tænkt kreativt for at kunne klare de udfordringer, der måtte opstå i kølvandet på kontanthjælpsloftet og den såkaldte 225-timers regel.

De nye regler betyder, at kontanthjælpsmodtagere bliver skåret i ydelserne og mødt med krav om at finde arbejde 225 timer om året. 

Initiativer i kommuner og boligforeninger

I en række andre kommuner har man forsøgt sig med forskellige kreative ordninger for at finde småjob til kontanthjælpsmodtagerne.

Særligt har en række kommuner, der har været med i Beskæftigelsesministeriets ordning 'Dag-til-dag job' haft succes med at finde kortvarige ansættelser og småjob. Det har samtidig inspireret andre kommuner til at lave lignende projekter.

I Sønderborg Kommune er det i det seneste år lykkedes at få 48 kontanthjælpsmodtagere i små job ved siden af kontanthjælpen. Det er sket gennem et virksomhedsrettet forløb. Også i Odsherred og Allerød arbejder man med ordningen.

Middelfart Kommune meldte først i oktober ud, at det var lykkedes at få 93 borgere fra kontanthjælp til ordinær beskæftigelse i løbet af det seneste halvandet år. Det er sket gennem en særlig indsats ved navn Projekt Jobstart, der har haft held med at få 70 procent af deltagerne i arbejde.

I Københavns Kommune har man siden august oplevet en stigende interesse i de såkaldte JobNu-arrangementer. De er særligt målrettet jobparate kontanthjælpsmodtagere, der er berørt af 225-timers reglen og kontanthjælpsloftet.

Kommunen har indtil videre afholdt 22 arrangementer med deltagelse af mere end 1.800 borgere. Det gennemsnitlige antal fremmødte er steget støt hen over efteråret og toppede i oktober med 122 fremmødte til hver møde.

Jobjagt i København

Det gennemsnitlige fremmøde til JobNu arrangementer i Københavns Kommune:

  • I gennemsnit mødte 50 borgere frem til møderne i juni og juli
  • I gennemsnit mødte 80 borgere frem til møderne i august
  • I gennemsnit mødte 111borgere frem til møderne i september
  • I gennemsnit mødte 122 borgere frem til møderne i oktober
UDVID

"Vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe de mange borgere, der bliver berørt af de nye regler, ud på arbejdsmarkedet. Vores klare målsætning er at finde relevant beskæftigelse til dem", skriver den radikale beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev i en mail til Avisen.dk.

Ud over kommunerne har en række boligforeninger haft held med at skaffe småjobs til deres beboere.

I Brabrand skabte en boligforening 10 småjobs, efter 60 beboere selv havde henvendt sig i jagten på arbejde. Også i Himmerland, Helsingør og på Nykøbing Falster forsøger boligforeninger at finde beskæftigelse til beboerne.

Danmarks Almene Boliger (BL), der repræsenterer boligforeninger, oplyser, at der er tale om enkeltinitiativer, som kun foregår i de færreste boligforeninger.

Det skyldes bl.a., at boligforeninger skal have reelt arbejde at tilbyde. Hvis ikke det er tilfældet, kommer boligforeninger til at fungere som et socialkontor, der bruger beboernes penge på at finde arbejde til nogle få. Det er en vanskelig balancegang, oplyser BL.

Jobjagt i København

Det gennemsnitlige fremmøde til JobNu arrangementer i Københavns Kommune:

  • I gennemsnit mødte 50 borgere frem til møderne i juni og juli
  • I gennemsnit mødte 80 borgere frem til møderne i august
  • I gennemsnit mødte 111borgere frem til møderne i september
  • I gennemsnit mødte 122 borgere frem til møderne i oktober

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.