Ikeas tilbud til ansatte: Bliv her i fem år og få ekstra pension

Ikea belønner nu loyale medarbejdere med 11.500 kroner til deres pensionsopsparing.
- Hver gang du arbejder i en virksomhed, som har fremgang, og du får del i den, er det en sejr, siger Birgitta Kajn, der er tillidsrepræsentant i Ikea Gentofte.
- Hver gang du arbejder i en virksomhed, som har fremgang, og du får del i den, er det en sejr, siger Birgitta Kajn, der er tillidsrepræsentant i Ikea Gentofte. Foto: Kim Wendt/HK Handel

Ikea siger nu tak for tro tjeneste til medarbejdere, der har været ansat i møbelkæden i mere end fem år.

Som en del af loyalitetsprogrammet Tack! får Ikea-ansatte med fem års anciennitet hvert år en ekstra indbetaling på deres pensionsopsparing. I år er det tredje gang, at Ikea giver en kontant tak til de loyale ansatte.

- Vi har det her loyalitetsprogram, fordi det er vigtigt for os at få medarbejderne til at tage del i den succes, som virksomheden har. Og Ikea vil gerne vise sin påskønnelse og taknemmelighed overfor medarbejderne, siger HR-chef Teresia Palm til Avisen.dk.

I år kan Ikea-medarbejderne indkassere 11.500 kroner på pensionsopsparingen. Teresia Palm forklarer, at beløbet varierer lidt fra år til år, da det fastsættes af den globale Ikea Group alt efter hvor mange ansatte, de enkelte lande har. Det første år var der indskudt en startkapital, som betød, at medarbejderne fik næsten dobbelt så meget udbetalt. Sidste år og i år har beløbet været nogenlunde det samme. 

Stor symbolværdi for medarbejdere

På globalt plan udbetaler Ikea i år i alt omkring 800 millioner kroner til medarbejdernes pensionsopsparinger.

Selve beløbet gør måske ikke lige så stor forskel for danske Ikea-medarbejdere, som det gør andre steder i verden, hvor man ikke har samme sociale sikkerhedsnet som i Danmark. Det mener tillidsrepræsentant i Ikea Gentofte Birgitta Kajn, der møder Ikea-ansatte fra hele verden i forbindelse med globalt arbejde i fagforeningen. Men symbolværdien er der - også for de danske medarbejdere.

- Symbolværdien er stor. En Ikea-medarbejder har en faglig stolthed, og den kommer frem, når man hører folk i S-toget tale om ’har du hørt, at Ikea giver sine ansatte bonus’. Og det er ikke så tit, at vi oplever det på handelsområdet. Man bliver stolt af at arbejde i en virksomhed, som gør sig umage i forhold til bonus, pension og i forhold til, hvordan man forholder sig til miljø, siger Birgitta Kajn.

En sejr at få del i fremgang

For nyligt kunne Ikea også berette, at de ansatte kunne se frem til en bonus på næsten halvanden månedsløn efter et rekordregnskab. Og der er forskel på, hvilken betydning en bonus og en ekstra pensionsindbetaling har for de forskellige medarbejdere, forklarer tillidsrepræsentanten.

- Jeg fylder snart 60, så for mig er pensionen meget reel her og nu, men for en 22-årig, der tæller en bonus, man kan få nu, måske mere. Men hver gang du arbejder i en virksomhed, som har fremgang, og du får del i den, er det en sejr, siger Birgitta Kajn, der har været i Ikea i 14 år.

Ens for alle

For Tack!-programmet gælder det, at alle ansatte modtager det samme beløb til pensionsopsparingen, uanset om man er chef eller arbejder på gulvet.

- Det er et loyalitetsprogram, som er ens for alle ansatte, uanset hvilket niveau eller hvilken stilling de har i virksomheden. Det er vigtigt for os, at alle får det samme. Alle medarbejdere har noget at byde ind med, og det er en måde for os at vise, at alle de medarbejdere, som er loyale og bidrager til Ikeas fremgang, er lige vigtige. Og derfor gør vi ikke forskel på, om du er chef eller ej, siger HR-chef Teresia Palm.

Medarbejdere, der endnu ikke har været fem år i Ikea, skal heller ikke føle sig snydt, mener HR-chefen. 

- Selvom man ikke har fem års anciennitet, så bliver pengene sat til side, indtil man har været her i fem år. Og den dag man har været ansat i fem år, får man hele beløbet indsat på sin pensionsopsparing, siger Teresia Palm til Avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.