Administration 

Fængselsbetjent taler ud: For meget vold mod indsatte

Fængselsbetjent Marianne Jørgensen arbejder i dag med kriminelle, der bærer fodlænke. Men da hun arbejdede på Anstalten ved Herstedvester, fortalte hun ledelsen om en voldelig kollega. En åbenhed, der har haft store personlige konsekvenser for hendes karriere og psyke. (Foto: Foto: Rikke Dyrberg)

Ifølge Marianne Jørgensen, der har været fængselsbetjent på Anstalten ved Herstedvester, er kulturen i de danske fængsler syg. Hun er selv blevet presset væk fra sit arbejde, fordi hun "stak" en voldelig kollega, siger hun.

Fængselsbetjent Marianne Jørgensen kommer aldrig til at glemme en novemberdag i 2012.

Den dag tog en af hendes kolleger på Anstalten ved Herstedvester kvælertag på en kvindelig indsat ved navn Joye. Joye havde spyttet efter ham. Og han svarede voldsomt igen. Alt for voldsomt.

Marianne Jørgensen fortalte ledelsen om, hvad der var sket, og han endte i retten. Både i byretten og landsretten vidnede hun mod ham.

Den sidste retssag er netop afsluttet. Tre kolleger er blevet fyret - en for vold og to andre for falske vidneforklaringer - og hun er nu klar til stå frem med sin historie på Avisen.dk.

At fortælle sandheden, når kolleger bryder loven i de danske fængsler, har en pris, mener hun.

Frosset ud og lagt i fosterstilling

Hverken kollegerne eller ledelsen bakkede hende op. I retssalen sad hun næsten alene i den ene side af salen. Kollegerne var stimlet sammen på pladserne bag ham, der havde taget Joye om halsen.

Og da hun mødte ind på job, var fjendtligheden ikke til at tage fejl af. Ingen ville snakke med hende, og kolleger byttede vagter for helt at undgå hende.

Marianne Jørgensen har både vidnet mod den nu dømte fængselsbetjent og to kolleger, der afgav falske vidneforklaringer.

Behandlingen fra kollegerne og ledelsen udviklede sig til mobning. Og det fik konsekvenser for hendes privatliv. Hun brød sammen.

I en periode måtte hun overlade sin søn til faderen, der ikke bor sammen med Marianne Jørgensen.

- Min søn kom sommetider over til mig for at se en film sammen med mig. Jeg var ikke i stand til at tage mig af ham. Jeg var ikke langt fra at gøre en ende på mit liv, siger den 28-årige fængselsbetjent.

- Jeg græd. Nogle dage kunne jeg ikke andet end at ligge i fosterstilling. Jeg var dybt deprimeret og angst, forklarer hun om tiden efter volden.

I dag er sønnen igen delebarn, men hans mor har fået ar på sjælen.

Tidslinje

 

November 2012: Marianne Jørgensen er vidne til en mandlig kollegas vold mod en kvindelig indsat på Anstalten i Herstedvester. Han tager halsgreb på hende, efter at hun har spyttet efter ham.

 

Fra retsreferatet fra Østre Landsret:

"Vidnet Joye (...) har supplerende forklaret blandt andet, at tiltalte tog vidnet om halsen. Tiltaltes forklaring om, at de kun havde fat i vidnets hænder og skuldre, passer ikke. Vidnet kunne ikke få luft, da tiltalte tog halsgreb. Hun kan ikke huske, om hun blev bedt om at aflevere en lighter. Tiltalte blev sur over, at hun spyttede."

 

December 2013: Den voldelige kollega idømmes en betinget fængselsstraf. Han er i dag blevet fyret fra Kriminalforsorgen.

 

April 2015: To af Marianne Jørgensens andre kolleger idømmes ubetingede fængselsstraffe for at lyve fra vidneskranken i to retssager. De har også fået en fyreseddel.

UDVID

"Jeg sveder og tænker bare på at komme ud"

I dag arbejder Marianne Jørgensen med kriminelle, der afsoner med en elektronisk lænke om foden. Hun kan ikke holde ud at være på sin tidligere arbejdsplads.

Selvom det er knap tre år siden, at Marianne Jørgensen var vidne til kvælertaget, får hun det fysisk dårligt, når hun nærmer sig fængslet i Albertslund.

- Ingen snakkede med mig. Jeg følte, at jeg var ingenting. Det var hårdt, siger hun.

- Jeg har været inden for murene i Statsfængslet i Jyderup siden, men jeg får angst. Jeg sveder og tænker bare på at komme ud igen. Det sidder stadigvæk dybt i mig, siger den kvindelige fængselsbetjent.

Marianne Jørgensen er bekymret for sin jobmæssige fremtid. Hun er bekymret for, om det får konsekvenser for hendes karriere, at hun nu står frem og fortæller sin historie på Avisen.dk.

- Jeg håber, at jeg kan få lov til at arbejde med det psykiske arbejdsmiljø i Kriminalforsorgen, men jeg er bekymret for, at jeg må stoppe og begynde på en ny uddannelse, siger hun.

Da mobningen fra kollegerne på Herstedvester blev for intens, måtte Marianne Jørgensen sygemelde sig. Hun er lige gået på fuld tid, men hun har færre arbejdsopgaver end kollegerne.

Samlede ind til voldelig fængselsbetjent

Det er ikke noget nyt, at indsatte er voldelige mod fængselsbetjente, men der er meget lidt debat om vold mod indsatte. Der er for meget vold, mener Marianne Jørgensen.

- Joye, der blev overfaldet af min kollega, er ikke den eneste. Der er mange dygtige fængselsbetjente, men der er også negative betjente. Jeg har en mandlig kollega i et andet fængsel, der har oplevet den samme kulde som mig, fordi han fortalte ledelsen om en voldelig kollega, siger hun.

Ifølge Marianne Jørgensen forsøger Kriminalforsorgen at skjule, at der er noget helt galt i den måde, som landets fængselsbetjente behandler indsatte på.

- Cheferne gør ikke nok for at stoppe de såkaldt negative betjente. På min kollegas arbejdsplads har fængselsbetjentene samlet ind til en kollega, der er dømt for vold. Ikke til min kollega, som "sladrede" om volden mod den indsatte, siger hun.

Marianne Jørgensen føler i det hele taget ikke, at Kriminalforsorgen tager vold mod indsatte særligt alvorligt.

Chefer kan gøre livet surt

Hun har undervejs fået hjælp af foreningen Veron, der hjælper whistleblowers, der som hende er kommet i klemme efter at have fortalt om for eksempel ulovligheder på arbejdspladsen.

Foreningen mener ikke, at ansatte, der blæser i fløjten, har en ordentlig beskyttelse efter for eksempel at have vidnet i retten eller at have stået frem i medierne.

Og nye regler er ikke nødvendigvis nok, lyder det fra Verons formand.

- Det er ikke nok at sikre ansatte mod en direkte fyring. Hvis en arbejdsgiver vil af med en offentligt ansat, kan han bare fryse den ansatte ud eller på andre måder gøre livet surt for ham eller hende. Det er sket i Marianne Jørgensens tilfælde, siger advokat Mads Krøger Pramming.

Uærlige kolleger løj i retten

Ifølge Marianne Jørgensen har Joye - den kvindelige indsatte, som blev offer for vold - været meget taknemmelig for, at fængselsbetjenten har vidnet mod den voldelige kollega.

- I retten sagde hun: Hold kæft, hvor er du sej, husker hun.

Men det var kun fra Joye og Marianne Jørgensens nærmeste, at der var støtte.

To af hendes andre kolleger fra Anstalten ved Herstedvester afgav falske vidneforklaringer i retten for at beskytte deres voldelige kollega. De fik begge ubetingede fængselsstraffe.

I retsreferatet fra sagen mod Marianne Jørgensens voldelige kollega beskriver hun selv tiden efter episoden på følgende måde:

"Bagefter snakkede de (personalet på Herstedvester, red.) ikke om episoden. Det var som om, at episoden skulle glemmes."

Østre Landsret har idømt den voldelige kollega 40 dages betinget fængsel. Straffen blev betinget, fordi:

"(...) halsgrebet ikke har haft følger for forurettede samt til tiltaltes særdeles gode personlige forhold, herunder at tiltalte ikke tidligere er straffet".

Fængselsbetjent: Hør så efter, kære politikere

Marianne Jørgensen er lettet over, at hun nu snart kan sætte punktum i sagen. Hun har vidnet fire gange og er nu stået frem med sin historie.

Den 28-årige alenemor står frem nu, fordi hun håber, at politikerne på Christiansborg vil debattere hendes sag, så fængselsbetjente og andre offentligt ansatte ikke skal igennem det samme.

- Vold mod indsatte finder sted i flere danske fængsler. Politikerne på Borgen må forsøge at stoppe volden og beskytte de ansatte, der gør deres pligt ved at indberette voldelige kolleger. Politikerne bør høre, hvad jeg har på hjertet, så de kan handle på historien, siger Marianne Jørgensen.

Chef: Vi gør meget for at forhindre mobning

Kriminalforsorgen vil ikke gå ind i en konkret sag som Marianne Jørgensens, men HR-chefen for koncernen vil gerne udtale sig generelt om vold mod indsatte.

- Enhver hændelse, hvor en ansat bruger mere magt end nødvendigt, er alvorlig, og vi reagerer på den. Det er uacceptabelt, hvis nogle ansatte går over grænsen. Hvis der er tale om strafbare forhold, vil de ansatte blive politianmeldt og retsforfulgt, siger Marianne Fæster Nielsen.

Hun oplyser, at der siden midten af nullerne har været mellem en og fem sager årligt om vold mod indsatte.

HR-chefen siger desuden, at ansatte som Marianne Jørgensen ikke behøver at frygte, at deres karrieremuligheder forringes, fordi de har åbnet munden.

- Vi gør meget for at forbedre arbejdsmiljøet. Jeg vil dog understrege, at der er forskel på de indsatte på Anstalten ved Herstedvester og de indsatte i et lille fynsk arresthus. Det er tunge kriminelle, der befinder sig på anstalten. På Herstedvester sørger vi blandt andet for, at personalet bliver debriefet og defuset. Derudover modtager de regelmæssig supervision, siger Marianne Fæster Nielsen.

kvinde spiser is
Nyheder

Nu kommer varmen

cyklister på vej
Nyheder

Gik konkurs:

Sælger 25.000 hjelme

til udlandet

folk til koncert
Nyheder

Aldrig sket hurtigere:

Grøn melder udsolgt 

fly lander
Nyheder

Sliske faldt af fly

i luften

motorcykler holder
Krimi

56-årig kvinde død -

kørte ind i hus på

motorcykel

olietanker
Nyheder

Rammer olietanker

med missiler

mand
Kendte

Christian Degn:

Nyt stort projekt

tennisspiller
Sport

Holger Rune:

Knækker argentiner

høns i bure
Nyheder

Ikke stor fare for

folkesundheden 

portræt mand
Nyheder

Tilbage på jobbet

portræt mand
Nyheder

Vil hæve abortgrænsen

to mænd
Nyheder

Biden: Vil møde

Trump i tv-debat

pistol
Krimi

16-årig sigtes

for skydevåben 

helikopter og ambulance
Krimi

Voldsomt:

Kvinde fløjet på hospitalet

Pressenævnets logo
Nyheder

Pressenævnet kritiserer Avisen.dk

portræt mand
Kendte

Ville afbryde Forræder

Nyheder

Amerikanske styrker til Danmark

blå blink
Krimi

Drabstiltalt:

Han ville brænde skib af

pusher street på christiania
Krimi

Christiania-beboer tjente

20 millioner på hash

person cykler i regnen
Nyheder

Vådeste april i 150 år

mand poserer
Krimi

Stig Tøfting tiltalt

for vold

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Livsstil

Optimistiske danskere:

Sommeren kommer snart 

mus
Dyreliv

Mange mus i år:

Sådan slipper du af

med dem

Krimi

Omkom på fiskekutter:

Hævder han gik amok 

politibiler holder foran retsbygning
Krimi

Bombetrussel:

Østre Landsret evakueret 

kong frederik smiler
Kongelige

Kong Frederik åbner ny metro 

politibil med påskriften politi
Krimi

Fandt narko og pistol:

To anholdt 

to personer står på christiansborg
Nyheder

Snagede i mails:

Folketinget brød loven

kvinde med briller
Kendte

Politiker knust af sorg:

Mistede nyfødt datter

Nyheder

Store bededag: Lukkede

skoler og fri til ansatte

bil holder på fortov
Krimi

Bilist opdagede røveri og

kørte ind i gerningsmand 

påfulgetæppe
Kongelige

Dronning Margrethe har

designet nyt Tivoli-tæppe 

folk sidder i solen
Nyheder

Lun weekend venter 

en klase vindruer på en stok
Mad og drikke

Dårligste vinproduktion i 62 år

Nyheder

Norsk mord-sigtet milliardær frikendes

et pilleglas
Sundhed

Forskning: D-vitamin hæmmer kræft

en bil på et fortov
Krimi

Fodgænger i alvorlig ulykke

Nyheder

Harvey Weinsteins voldtægtsdom omstødt

kraner i bybilledet
Krimi

Mand er faldet ned fra kran under arbejde

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder