VOLD MOD INDSATTE

Tommel op fra S og SF: Mere supervision af fængselsbetjente

S og SF bakker op om mere debriefing af det uniformerede personale i landets fængsler.
Trine Bramsen (S), der her ses til højre, er retsordfører for Socialdemokraterne. Hun synes, at det er en god idé at give fængselsbetjente mere supervision, end de får i dag. Det samme gør SF's retsordfører.
Trine Bramsen (S), der her ses til højre, er retsordfører for Socialdemokraterne. Hun synes, at det er en god idé at give fængselsbetjente mere supervision, end de får i dag. Det samme gør SF's retsordfører. Foto: Privatfoto

Socialdemokraterne lytter til dagens forslag fra fængselsbetjentenes fagforening og deres chefer i Kriminalforsorgen. Sådan lyder det nu fra partiets retsordfører.

Reaktionen kommer, efter at både ansatte og arbejdsgivere har foreslået, at det uniformerede personale i landets fængsler får mere supervision.

LÆS OGSÅ: Hva' så Mette F.? Nu vil flertal beskytte whistleblowere

Ifølge Fængselsforbundet er det vigtigt, at de ansatte får læsset af, så de ikke ender med at blive lige så hårdkogte som de kriminelle eller med en diagnose som post-traumatisk stress.

- Det er vigtigt, at fængselsbetjentene føler sig trygge, og at de har de rette kompetencer samt mulighed for kollegial sparring. Hvis det er et stort ønske, er det noget, vi vil tage med i de kommende forhandlinger om en ny aftale, siger retsordfører Trine Bramsen.

LÆS OGSÅ: DF: Minister må ind i sag om vold mod indsatte

Der er et års tid til, at forligskredsen skal forhandle om en ny aftale på området.

At skyde gråspurve med kanoner

Siden søndag har der været heftig debat om arbejdsvilkårene for landets fængselsbetjente. Den dag kom det nemlig frem her på Avisen.dk, at en kvindelig fængselsbetjent var blevet frosset ud af Anstalten ved Herstedvester, fordi hun havde indberettet en mandlig kollega for vold mod en kvindelig indsat.

Fængselsbetjent Marianne Jørgensen gik derefter ned med angst og depression.

LÆS OGSÅ: Fængselsbetjent taler ud: For meget vold mod indsatte

Den 28-årige, der i dag arbejder med kriminelle, som bærer fodlænke, mener, at politikerne skal lave et lovkrav om obligatorisk supervision. Men ifølge den socialdemokratiske retsordfører vil det være at overdrive.

- Det vil efter min mening være at skyde gråspurve med kanoner, siger hun.

LÆS OGSÅ: Indsat: Fængselsbetjente ydmyger os og tager kvælertag

Men der er jo hvert år flere fængselsbetjente, der rammes af erhvervsrelaterede sygdomme som for eksempel post-traumatisk stress. Ville det ikke kunne spare samfundet for udgifter til syge ansatte?

- Vi tager post-traumatisk stress blandt fængselsbetjente meget alvorligt, men jeg mener ikke, at vi skal lovgive om sådanne detaljer.

SF: Svært at være uenig

Både Socialdemokraterne og SF opmuntrer Kriminalforsorgen til at gøre så meget som muligt for fængselsbetjentenes psykiske arbejdsmiljø inden for de eksisterende økonomiske rammer.

LÆS OGSÅ: S: Ansatte som Marianne skal beskyttes, men...

På Anstalten ved Herstedvester, der huser nogle af landets tungeste kriminelle, får fængselsbetjentene kun obligatorisk supervision en gang om måneden.

- Det er jo Kriminalforsorgen, der har ansvaret for den daglige ledelse. Hvis ledelsen vil bruge flere af de eksisterende midler på øget supervision, så skal den være velkommen, siger socialdemokrat Trine Bramsen.

- Det er en god idé med supervision. Det er mange gange debriefing eller supervision, der gør, at en arbejdsplads udvikler sig. Det er vigtigt, at de ansatte i bliver fastlåst i at gøre tingene på den samme måde som altid, supplerer Karina Lorentzen Dehnhardt, der er retsordfører for SF og formand for Retsudvalget.

LÆS OGSÅ: Mette F. om Marianne-sag: Fuldstændig og aldeles uholdbart

Hun mener, at det både er chefernes og politikernes ansvar at sørge for, at fængselsbetjente ikke bliver en del af en rå og voldelig kultur.

- Det er ærgerligt, at supervision ikke prioriteres højere. Kriminalforsorgen har det overordnede ansvar for, at det sker, og at det bliver prioriteret. Vi har ansvaret for, at økonomien er til det, siger formanden for Folketingets retsudvalg.

Hun mener ikke, at Folketingets øvrige partier kan være uenige i, at supervision er et "must" for landets fængselsbetjente.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.