VOLD MOD INDSATTE

S: Ansatte som Marianne skal beskyttes, men...

Socialdemokraternes retsordfører vil gerne beskytte offentligt ansatte, der ytrer sig. Men partiet vil ikke gøre noget nu og her. Fængselsbetjent Marianne Jørgensen er skuffet.
Marianne Jørgensen har betalt en høj pris, fordi hun har brugt sin ytringsfrihed. Hun indberettede en kollega fra Anstalten ved Herstedvester - en fængselsbetjent, der havde taget kvælertag på en kvindelig indsat. Senere gik Marianne ned psykisk. Hun arbejder i dag med indsatte, der bærer fodlænke.
Marianne Jørgensen har betalt en høj pris, fordi hun har brugt sin ytringsfrihed. Hun indberettede en kollega fra Anstalten ved Herstedvester - en fængselsbetjent, der havde taget kvælertag på en kvindelig indsat. Senere gik Marianne ned psykisk. Hun arbejder i dag med indsatte, der bærer fodlænke. Foto: Rikke Dyrberg

Justitsminister Mette Frederiksen (S) har indtil nu ikke ønsket at kommentere historien om fængselsbetjent Marianne Jørgensen, men det vil hendes partikammerat Trine Bramsen gerne.

Ifølge retsordføreren kan der ikke være to meninger om, at fængselsbetjente begår vold mod indsatte. Det er uacceptabelt, at fængselsbetjente, der indberetter kolleger, forflyttes, fordi de fryses ud af kolleger, lyder det.

LÆS OGSÅ: Fængselsbetjent taler ud: For meget vold mod indsatte

Regeringen vil dog ikke gøre noget nu og her for at løse problemet omkring offentligt ansattes mangel på ytringsfrihed.

- Der kom en betænkning i april, fordi vi har iværksat et arbejde. Den betænkning er nu sendt i høring. Det er en del af den demokratiske proces, og det er helt fair at afvente høringen, siger Trine Bramsen til Avisen.dk.

LÆS OGSÅ: Indsat: Fængselsbetjente ydmyger os og tager kvælertag

Efter betænkningens offentliggørelse sagde justitsministeren følgende:

- Jeg ser frem til at modtage høringssvarene, så regeringen kan få relevante input til brug for vores videre overvejelser om, hvordan vi bedst muligt sikrer, at de offentligt ansatte kan bruge deres ytringsfrihed i praksis.

Ytringsfrihed blandt offentligt ansatte

 

Midt i april offentliggjorde Justitsministeriet en betænkning om offentligt ansattes ytringsfrihed.

 

Regeringen sendte derefter betænkningen i høring. Først i juni er der høringsfrist.

 

Regeringen vil derefter beslutte, hvad den vil gøre for at sikre, at offentligt ansatte, der ytrer sig om kritisable forhold på deres arbejdsplads, beskyttes bedre mod forflyttelse og fyring.

UDVID

S: Vi vil selv

Mandag sagde retsordførerne fra Enhedslisten og SF, at de vil arbejde for en bedre beskyttelse af fængselsbetjentes ytringsfrihed.

Det samme vil Dansk Folkeparti.

LÆS OGSÅ: DF: Minister må ind i sag om vold mod indsatte

Regeringen har med andre ord et stort flertal, hvis den fremsætter et forslag om for eksempel øget godtgørelse i tilfælde af, at whistleblowers som Marianne Jørgensen fyres på gråt papir.

SF vil fremsætte et forslag, men Socialdemokraterne vil ikke sige noget om, hvordan partiet vil stille sig.

- Et beslutningsforslag kan ikke nå at blive behandlet på denne side af sommerferien. Når vi har høringssvarene, vil vi selv fremsætte et forslag, der ligger i forlængelse af anbefalingerne i betænkningen. Det ligger os meget på sinde at beskytte offentligt ansatte, der ytrer sig, siger retsordfører Trine Bramsen.

LÆS OGSÅ: Politikere: Chefer må stoppe usund kultur i fængsler

Men ville det ikke være bedre at fremsætte et forslag nu, mens regeringen stadigvæk har magten?

- Sådan en konspirationsteori vil jeg slet ikke forholde mig til.

"Jeg har selv været i praktik"

Retsordfører Trine Bramsen mener, at det er ledelsen i de enkelte fængsler, der skal stoppe vold mod indsatte. Hun mener dog ikke, at volden er et generelt problem.

- Jeg har selv været i praktik i flere arresthuse, og det er ikke min oplevelse, at der er et problem. Kriminalforsorgen gør en stor indsats for at forebygge vold, siger hun.

Trine Bramsen understreger, at der i den seneste tid kun har været fire domme mod fængselsbetjente. Hun medgiver dog, at der har været 15 disciplinærsager mod samme faggruppe på grund af vold eller nedladende adfærd.

Marianne: Jeg er skuffet

Fængselsbetjent Marianne Jørgensen undrer sig over, at justitsminister Mette Frederiksen ikke har kommenteret hendes sag og problemet i forhold til vold mod indsatte.

- Jeg er skuffet over justitsministeren. Vold mod indsatte er et stort problem. Mange indsatte og fængselsbetjente har henvendt sig til mig. Jeg er ikke alene, siger hun.

Marianne Jørgensen, der er blevet flyttet fra Anstalten ved Herstedvester til et job i "Fodlænken", ser gerne, at regeringen gør mere end hidtil.

- Det er vigtigt, at offentligt ansatte beskyttes mod at blive fyret, men også mod at blive frosset ude. Jeg skal altid forklare mig. Jeg er fastlåst i en offer-rolle. Det gør noget ved ens psyke, fordi man ikke kan få det afsluttet, siger den 28-årige tidligere fængselsbetjent.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.