VOLD MOD INDSATTE

Indsat: Fængselsbetjente ydmyger os og tager kvælertag

En prøveløsladt økonomisk kriminel bekræfter, hvad fængselsbetjent Marianne Jørgensen har fortalt Avisen.dk. Indsatte bliver ydmyget og overfaldet af ansatte.
Han har siddet i flere danske fængsler heriblandt Nyborg Statsfængsel og Vestre Fængsel i København. I øjeblikket er han prøveløsladt, og derfor vil han kun have sin hånd ikke sit ansigt i Avisen.dk.
Han har siddet i flere danske fængsler heriblandt Nyborg Statsfængsel og Vestre Fængsel i København. I øjeblikket er han prøveløsladt, og derfor vil han kun have sin hånd ikke sit ansigt i Avisen.dk. Foto: Rikke Dyrberg

Han har siddet inde blandt røvere, voldtægtsmænd og pushere. Selv er han dømt for økonomisk kriminalitet. En sag, der har kostet ham flere år bag tremmer.

Han har siddet i flere af landets fængsler. Vestre Fængsel og Nyborg Statsfængsel er to af dem.

Og han er langt fra positiv over for den måde, som de ansatte behandler de indsatte på.

- De kan for eksempel finde på at tage kvælertag på den kriminelle. Nogle gange er det nødvendigt at bruge magt, men andre gange er det helt unødvendigt, siger Peter.

LÆS OGSÅ: Fængselsbetjent taler ud: For meget vold mod indsatte

Avisen.dk har opdigtet et navn til den prøveløsladte, fordi han ønsker at være anonym af frygt for repressalier fra ansatte i Kriminalforsorgen.

- Jeg har oplevet at vente på at blive ført ud fra toilettet i timer. Jeg har også oplevet, at en håndvask ikke blev repareret i ugevis, så jeg ikke kunne få et glas vand på cellen, fordi jeg skulle straffes, forklarer han.

Peter er aldrig selv blevet overfaldet, men han siger, at han tit har set andre indsatte blive behandlet for hårdhændet af fængselsbetjente.

- De siger: Du kan bare klage. Du får alligevel ingenting ud af det, siger han.

"Marianne er super sej"

Ifølge tidligere fængselsbetjent Marianne Jørgensen er vold mod indsatte et generelt problem.

Søndag stod hun frem på Avisen.dk. Her fortalte hun, hvordan hun blev frosset ud af Anstalten ved Herstedvester, fordi hun havde fortalt ledelsen om en voldelig kollega.

De personlige konsekvenser ved at stå frem har været store for hende, fortæller hun.

Efter måneder med mobning fra kollegerne brød hun sammen, så hun i en periode ikke var i stand til at passe sin egen søn.

- Jeg græd. Nogle dage kunne jeg ikke andet end at ligge i fosterstilling. Jeg var dybt deprimeret og angst, forklarer hun om tiden efter hun havde fortalt om voldsepisoden.

LÆS OGSÅ: Politikere: Chefer må stoppe usund kultur i fængsler

Fængselsbetjenten, som Marianne Jørgensen fortalte om, er dømt for vold og fyret. To kolleger, der dækkede over ham med falske vidneudsagn, har også fået domme og fyresedler.

Men ifølge Peter sker den slags for sjældent.

- Marianne Jørgensen er super sej, fordi hun siger fra. Men hun bør stoppe i Kriminalforsorgen. Hun bliver aldrig forfremmet efter den historie, siger den prøveløsladte.

Kriminel: De er dem, der starter

Han medgiver, at mange indsatte er voldelige, men han mener, at det ofte er fængselsbetjentene, der fremprovokerer magtanvendelser.

- I ni ud af ti tilfælde er det betjenten, der er skyld i konfrontationen. De ydmyger og chikanerer de indsatte, siger Peter.

Han blev selv løsladt til gaden. Han havde med andre ord intet sted at tage hen, da han blev sat fri.

- De sagde bare: Det er en fejl. Men den køber jeg ikke, siger Peter, der har snydt og bedraget for at betale spillegæld.

LÆS OGSÅ: Klap i: Fængselsbetjente fryses ud, når de fortæller om vold

Den tidligere indsatte har ikke meget til overs for det klagesystem, der skal sikre, at indsatte ikke lider overlast.

- Du klager over systemet til systemet. Dem, der behandler klagen er ligeglade. De kan jo bare sylte den, hvis de ikke bryder sig om dig, siger han.

Han har selv oplevet, at fængselsbetjente har revet anmodninger i stykker, da han havde bedt om at tale med en overvagtmester, om den behandling han havde fået.

Ifølge Peter går den negative attitude ud over resocialiseringen.

- Du bliver ikke resocialiseret. Du mister tilliden til retssamfundet. Der er ingen retssikkerhed, mener han.

Vi griber ind, hvis vi ser det

Kriminalforsorgen kan ikke udtale sig om enkeltsager, men slår fast over for Avisen.dk, at man ikke accepterer nogen form for vold, hverken fra personalets eller fra klienternes side.

"Vi griber ind over for vold eller anden nedværdigende adfærd, hvis vi ser det eller bliver gjort opmærksom på det.

Vi opfordrer den pågældende indsatte til at henvende sig til Kriminalforsorgens ledelse med de hændelser han har været vidne til, så vil ledelsen tage hånd om det," skriver Kriminalforsorgens kommunikationsafdeling til Avisen.dk.

Betjente og fanger

Det uniformerede personale i Kriminalforsorgen tæller 2.911 personer (gennemsnitstal for 1. kvartal 2015).

Der er 3.617 personer indsat i fængsler og arresthuse (gennemsnitstal for 1. kvartal 2015).

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.