VOLD MOD INDSATTE

Mette F. om Marianne-sag: "Fuldstændig og aldeles uholdbart"

Justitsminister Mette Frederiksen (S) mener, at det er uholdbart, at fængselsbetjente fryses ud af kolleger, fordi de indberetter vold mod indsatte, men hun vil ikke handle her og nu.
- Der ikke er nogen ansatte i Kriminalforsorgen, der skal have en forkert adfærd. Hverken i forhold til indsatte eller i forhold til ansatte, uddyber hun. siger Mette Frederiksen til Avisen.dk.
- Der ikke er nogen ansatte i Kriminalforsorgen, der skal have en forkert adfærd. Hverken i forhold til indsatte eller i forhold til ansatte, uddyber hun. siger Mette Frederiksen til Avisen.dk. Foto: Keld Navntoft/Arkiv/Scanpix

Indtil nu har justitsminister Mette Frederiksen (S) været tavs, når det kommer til vold mod indsatte og ytringsfrihed blandt fængselsbetjente.

Debatten har ellers været ophedet, siden Marianne Jørgensen fortalte, hvordan hun er blevet frosset ud af kolleger på Anstalten ved Herstedvester efter at have indberettet en mandlig kollega, der tog kvælertag på en kvindelig indsat.

Men nu bryder ministeren tavsheden.

- Det er fuldstændig og aldeles uholdbart, siger Mette Frederiksen til Avisen.dk.

- Der ikke er nogen ansatte i Kriminalforsorgen, der skal have en forkert adfærd. Hverken i forhold til indsatte eller i forhold til ansatte, uddyber hun.

Skal sige fra

Justitsministeren mener, at det er vigtigt, at ansatte i Kriminalforsorgen siger fra.

- I det omfang det (vold mod indsatte, red.) måtte ske - og det er der noget, der tyder på, selvom jeg ikke kender alle detaljer i sagen - så er vi jo meget afhængige af, at der er nogen, der siger fra, hvis der nogle steder måtte være en kultur eller pågå aktiviteter, som ikke hører hjemme i en moderne kriminalforsorg, siger Mette Frederiksen.

Hun understreger også, at det er et ledelsesansvar i Kriminalforsorgen at passe på de ansatte, der blæser i fløjten, når de er vidne til kritisable forhold.

- Selvfølgelig skal man ikke acceptere, hvis der er nogen der ikke behandles ordentligt, uddyber ministeren.

Minister antager, at chefer er gode nok

I dag arbejder Marianne Jørgensen med kriminelle, der bærer fodlænke. Hun er altså stadigvæk ansat i Kriminalforsorgen, men ledelsen på Anstalten ved Herstedvester valgte at holde hånden over den voldelige kollega i stedet for whistlebloweren.

Kollegaen blev dog senere idømt en betinget fængselsstraf og fyret.

Marianne Jørgensen brød sammen, fordi hun skulle vidne mod ham i retten. Hun skulle derudover vidne mod to andre kolleger, der afgav falske vidneforklaringer for at dække over volden.

Trods det går justitsminister Mette Frederiksen ud fra, at ledelsen i Kriminalforsorgen er god nok til at håndtere vold mod indsatte og whistleblowere som Marianne Jørgensen.

- Det antager jeg, at Kriminalforsorgen er generelt. Og hvis der er nogle helt konkrete tilfælde, så har man et ledelsesmæssigt ansvar for at følge op på det, siger hun.

Mette Frederiksen vil dog ikke handle lige nu og her, selvom et udvalg - nedsat af regeringen - til dels anbefaler en bedre beskyttelse af offentligt ansatte, der ytrer sig om kritisable forhold på arbejdspladsen.

Kan ikke reagere på skjulte problemer

Er der noget på vej fra din side?

- Udvalget er jo blevet nedsat, fordi vi fra regeringens side synes, at det er en relevant diskussion. Offentligt ansatte skal bruge deres ytringsfrihed, og det er selvfølgelig vigtigt, at der hvor der er problemer, at der også bliver fortalt om det. For problemer, der foregår i det skjulte, kan vi jo ikke reagere på. Men nu er det jo sådan, at den betænkning, der er lavet, er blevet sendt i høring, og vi glæder os selvfølgelig til at få de høringssvar.

Men der er et flertal uden om regeringen, som mener, at regeringen bør gøre noget nu?

- Betænkningen er sendt i høring, og så afventer vi et høringssvar.

Så der kommer ikke noget inden?

- Nej. Jeg synes, vi skal respektere høringsfasen.

Marianne: Det er ærgerligt

Marianne Jørgensen synes, at det er ærgerligt, at hendes øverste chef ikke vil gøre noget her og nu.

- Det sender et signal til de mange dygtige og retfærdige fængselsbetjente om, at de ikke bliver taget alvorligt, hvis de indberetter for eksempel vold mod indsatte, siger hun.

Den tidligere fængselsbetjent frygter, at andre fængselsbetjente vil give sig selv mundkurv på, hvis ikke politikerne på Christiansborg sørger for, at der kommer nye regler på området.

- Det er vigtigt, at mine kolleger ved, at der ikke sker dem noget, hvis de står frem - som jeg har gjort - og fortæller om vold eller andre lovovertrædelser, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.