Erik fik job som den eneste: "Det var en gave fra DR"

Erik Knudsen havde forgæves søgt over 100 jobs. Nu har han fast arbejde på en betonfabrik, hvor der ifølge ham arbejder alt for mange udlændinge.
Erik Knudsen har som den eneste fået job af at være med i DRs eksperiment. På betonfabrikken Contiga Tinglev, hvor han her ses i aktion.
Erik Knudsen har som den eneste fået job af at være med i DRs eksperiment. På betonfabrikken Contiga Tinglev, hvor han her ses i aktion. STV Produktions A/S

11 arbejdsløse deltog i DR's stærkt omdiskuterede serie 'Den dag de fremmede forvandt', der mandag aften vises for sidste gang. Kun én eneste fik et job ud af det. Nemlig den 45-årige Erik Knudsen. Han er glad for sit nye fuldtidsarbejde - men er kritisk overfor sine mange udenlandske kolleger.

LÆS OGSÅ:

- Der er for mange af dem. På min arbejdsplads bliver der talt mere tysk end dansk, og det er hamrende forkert. Det er noget ævl, at danskerne ikke er kvalificerede til jobbene. De arbejder fuldt ud lige så godt som tyskerne, siger Erik Knudsen til Avisen.dk.

Godt nok er den velvoksne tatoverede mand af princip kritisk over for sine tyske kolleger - som han ikke kan tale særligt meget med på grund af sprogbarrierer. Men han er lykkelig for at have fået fast arbejde.

- Det er jo en gave, jeg fik af DR. Jeg tog imod jobbet med kyshånd og er sindsygt glad for det. Jeg kan godt lide at arbejde. Og ungerne skal jo forsørges, fortæller Erik Knudsen, der er far til fire.

LÆS OGSÅ: Beskæftigelsesministeren. Ikke ét sekunds blødsødenhed

Under aftenens udsendelse følger seerne hans uge på prøve på betonfabrikken Contiga Tinglev i Sønderjylland. "Man er mindre mand, når man ikke har et arbejde", siger Erik Knudsen i programmet, hvor han kalder det "totalt nedværdigende" at få nej til den ene jobansøgning efter den anden.

- Jeg har altid arbejdet. Jeg fik mit første job som 12-årig, kom i lære som bager som 15-årig og var udlært, da jeg var 18, fortæller han Avisen.dk.

Bagerjobbet gik ud over helbreddet, så han skiftede branche og har bl.a. været skiltemaler, montør, lastbilchauffør - og har kørekort til stort set "hvad som helst".

Sku op for mindstelønnen

En anden ledig var også i 'jobtræning' på betonfabrikken sammen med Erik Knudsen for rullende kameraer. Han fik ligeledes tilbudt et job - men er senere blevet fyret på grund af fravær.

Så lige der passer dit udsagn om, at danskerne arbejder lige så godt som tyskerne, ikke helt ...

- Nej, det kan du vel have ret i. Generelt vil jeg nu mene, at de arbejdsløse sagtens kan arbejde. Men der er jo også nogle, der er dovne. Sådan er det vel alle steder.

Skulle Erik Knudsen bestemme, var det på høje tid, at politikerne skruede op for mindstelønningerne. De er så lave, at det i øjeblikket kan være svært for en familie med børn at få det til at køre rundt på dem.

Nu med kran-certifikat

- Bor man samtidig langt fra arbejdspladsen, risikerer man, at den fortjeneste, der er ved at få et job, bliver spist op af kørselsudgifterne, siger han, som egentlig godt kan forstå de udlændinge, der kommer hertil for at arbejde.

- Jeg havde gjort det samme, hvis det kunne have betalt sig for mig at arbejde i Tyskland. Men det er forkert, set fra et dansk synspunkt.

- Hvad med alle de danske kroner, østarbejderne tager med hjem til Bulgarien, Rumænien og lignende lande? Danskerne havde lagt alle de penge i Danmark - men det gør de ikke, og det synes jeg er noget mærkeligt noget, lyder det fra den bramfri Erik Knudsen, der med egne ord har mistet flere jobs på at være for åbenmundet.

- Vi er ved at udvikle os til et lille USA, hvor de få rige bliver rigere og rigere, mens de fattige ikke får en chance, mener han.

Selv har han fået en chance - på betonfabrikken Contiga Tinglev, hvor man tror så meget på den nye medarbejder, at man har sendt ham på efteruddannelse, så han nu også har et kran-certifikat.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.