Den dag de fremmede forsvandt

Seerne raser over DR's job-eksperiment

Heftig debat på DR Nyheders facebook-side - mange føler, at tv-eksperimentet 'Den dag de fremmede forsvandt' trampede på de ledige.
Nogle seere mener, at de to ledige kvinder, der skulle høste icebergsalat, blev sat i et dårligt lys i 'Den dag de fremmede forsvandt'.
Nogle seere mener, at de to ledige kvinder, der skulle høste icebergsalat, blev sat i et dårligt lys i 'Den dag de fremmede forsvandt'. STV Production A/S

DR's nærmest reality-agtige og stærkt omdiskuterede TV-eksperiment 'Den dag de fremmede forsvandt' har skabt vild debat. Politikere taler med store bogstaver og åbner op for lovstramninger. Arbejdsløse skal vide, at dagpenge ikke er et tag-selv-bord, er deres budskab.

Senest er statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kommet på banen på Facebook, hvor hun går dog i en anden retning end de politikere, der har talt for at stramme loven. Hun beder i stedet om, at de folkevalgte taler pænt om de ledige.

LÆS OGSÅ: Skrap Helle Thorning: Tal pænt om de arbejdsløse

De menige danskere har også stærke meninger om programmet, som i sidste uge blev det sjette mest sete overhovedet herhjemme. Mange er mere forargede over DR end over de 11 ledige, der i de to udsendelser prøvede kræfter med job, der normalt bestrides af udlændinge.

"Ondskabsfuld og underlødig"

DR Nyheders facebookside har flere hundrede kommenteret udsendelsen, der blev sendt for anden og sidste gang i går aftes på DR1. Mange er kritiske.

Eksempelvis mener Lene Almegaard, at 'Den dag de fremmede forsvandt' havde en "modbydelig, underlødig, overfladisk og ondskabsfuld vinkling".

Anna Marie Lehm er enig, og hun spørger: "Var det DR's holdning at trampe på de svageste i samfundet?"

Nogenlunde samme holdning har seeren Annette Christiansen, der skriver, at hun synes, programmet var "en af de mest unuancerede udsendelser", hun nogensinde har set på DR

En anden seer langer ud efter studieværterne:

"Jeg tænker, at det er 'interessant', at en tv-vært, der tjener mindst 40.000 om måneden (timeløn = 250 kr.), finder det rimeligt, at andre skal knokle i nedslidende job for blot 117 kr. i timen!

"Hvad går det ud på?"

Annemette Hansen er også stærkt utilfreds:

"Det er da bare slet ikke i orden, at DR atter engang bruger sendetid på at sparke nedad!! Se så at få sat fokus på de arbejdsgivere, der udnytter denne billige udenlandske arbejdskraft og som overhovedet ikke ønsker at tage et socialt ansvar med mindre, de får bundet penge i røven af deres firmaer!", skriver hun, mens Lissi Kristiansen spørger:

"Hvad går det program dybest set ud på? At udstille og sætte arbejdsløse i et dårligt lys? Det program må være ren guf for Venstre og højrefløjen," skriver hun, mens Marian Leonhart Petersen konkluderer, at "nogle af de politikere, som hele tiden kører hetz mod arbejdssøgende danskere, aldrig selv har udført et reelt stykke arbejde ude i det virkelige liv."

Hvad angår seertal har programmet været en stor succes, viser de ugentlige tal fra TNS Gallup TV-Meter, der kom i går. Ifølge tallene så hele 786.000 med på det første af de to afsnit af 'Den dag de fremmede forsvandt'. Det gør programmet til sidste uges sjette mest sete af alle programmer på på samtlige danske kanaler.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.