Den dag de fremmede forsvandt

Gartneriejer fra omstridt DR-program bryder overenskomsten

Mogens Christensen har aldrig betalt pension til de østarbejdere, han har haft ansat i de sidste fire-fem år.
Mogens Christensen (nummer to fra højre), som han så ud i 'Den dag de fremmede forsvandt'.
Mogens Christensen (nummer to fra højre), som han så ud i 'Den dag de fremmede forsvandt'. STV Produktions A/S

En af de centrale figurer i DR's tv-eksperiment, 'Den dag de fremmede forsvandt', overholder ikke den overenskomst, han har med 3F. Det afslører DR.dk.

Den fynske gartneriejer Mogens Christensen har aldrig betalt pension til de østarbejdere, han i de sidste fire-fem år har haft ansat på sit gartneri Nørreløkkegård sydvest for Bogense.

I den stærkt omdiskuterede tv-udsendelse 'Den dag de fremmede forsvandt', siger han ellers, at de ansatte udlændinge blev betalt efter samme regler som de danske. Han har dog ingen danskere ansat, og det er, ifølge Mogens Christensen, fordi ingen danskere søger job hos ham.

Mogens Christensen forklarer sig med, at de udenlandske arbejdere ikke ønsker en pensionsordning i Danmark.

- De siger, at de ikke ved, hvordan deres penge forsvinder ind i systemet her i Danmark, siger Mogens Christensen til DR.

Men pensionspengene forsvinder ikke. Gruppeformand Arne Grevsen fra 3F's Grønne Gruppe fortæller, at der er en aftale med Pension Danmark om, at udlændinge får deres penge udbetalt, når de forlader landet.

3F Nordhøjfyn vil nu køre en sag mod gartneriet for at bryde overenskomsten. Fagforeningen har sendt et anbefalet brev til gartneriejeren og bedt om et kontrolbesøg en af dagene.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.