Det er en skrøne at folk er dovne

Af Niko Grünfeld
SE ALLE BLOGINDLÆG

Vi tror ikke på pisken rettet mod samfundets svageste. Vi skal turde tro på, at alle gerne vil bidrage. Vi skal møde alle med rimelige forventninger og støtte dem i at leve op til dem.

HETZEN rettet mod endnu en marginaliseret minoritet er for alvor sat ind. Retorikken er hård, faktaforvirringen er udtalt og banen bliver for alvor kridtet op. Målet er klart: Velfærdsstaten skal forringes, og vi skal skære flere huller i det sikkerhedsnet, vi har al mulig grund til at være stolte af.

FORLØBET er gammelkendt. Vi har oplevet det igen og igen. Lærerne står altid for skud. Det samme gør sundhedssektorens ansatte. Og for nogle år siden var det efterlønnerne, som vi fik at vide primært var akademikere, der blev ramt – først af splittelsens retorik, der blev til splittelsens politik. Det viste sig, at kun 2 pct. af efterlønnerne var akademikere – resten var primært borgere, der havde slidt sig ned i hårde erhverv. Efterlønnen blev alligevel forringet. Det samme er sket for førtidspensionister, og vi tumler endnu med konsekvenser af en dårlig og uretfærdig dagpengereform, der har fået langt større konsekvenser, end regnedrengene med deres kuglerammer havde forudset.

SPLITTELSENS RETORIK er et trick. Det er nemt. Nemt at få alle til at vende sig mod en minoritet – netop fordi den er en minoritet. Færre tilhører gruppen end står udenfor, så vi er hurtige til at forfalde til forargelse. Nu skal det så gå ud over kontanthjælpsmodtagerne. Ikke på min vagt. Ikke på Alternativets vagt.

VI GÅR IKKE MED TIL forringelser, til at skære huller i sikkerhedsnettets sidste bastion, kontanthjælpen. Det er en skrøne, at folk er dovne. Det er en medie- og politikerskabt virkelighed, der ikke passer. Det var ikke en dovenskabsbombe, der eksploderede i 2008 og sendte utallige ud af arbejdsmarkedet. Faktum er, at når der er arbejde nok, så er borgerne i arbejde.

Vi vil en helt anden vej. Vi vil fjerne den voldsomme, overdrevne og ubrugelige mistillid og kontrol rettet mod kontanthjælpsmodtagerne. Kontrollen er dyr. Det er én ting, men den er også umenneskelig, umyndiggørende og unyttig. Vi tror ikke på pisken rettet mod samfundets svageste. Vi skal turde tro på, at alle gerne vil bidrage. Vi skal møde alle med rimelige forventninger og støtte dem i at leve op til dem.

DERFOR VIL Alternativet arbejde for, at kontanthjælpen bliver givet uden medfølgende strukturel og institutionaliseret mistillid og modkrav.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Niko Grünfeld

Niko Grünfeld er medstifter af Alternativet og arbejder for partiet som politisk udviklingskonsulent på Christiansborg. Niko er i øvrigt iværksætter på tiende år og arbejder med ledelsesrådgivning, coaching, konfliktmægling og undervisning i erhvervslivet samt den offentlige sektor. Niko er desuden spidskandidat for Alternativet København og opstillet til Borgerrepræsentationen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.