Bekymret studerende om dagpengeforlig: Smadrer mit budget

Med det nye dagpengeforlig blev det slået fast, at nyuddannede får færre dagpenge. Det forarger Cecilie Goll Knudsen, hvis økonomi ville blive flænset af de nye besparelser.
Som studerende med su, studielån og deltidsarbejde vil det være et dårligt bytte at skulle gå over til en dagpengesats på omkring 9000 kroner efter skat, mener Cecilie Goll Knudsen.   
Som studerende med su, studielån og deltidsarbejde vil det være et dårligt bytte at skulle gå over til en dagpengesats på omkring 9000 kroner efter skat, mener Cecilie Goll Knudsen.    Privat foto.

I dag kunne regeringen præsentere en aftale om det nye og længeventede dagpengesystem. Og en del af aftalen er, at dimittendsatsen for nyuddannede bliver sænket fra 82 til 71,5 procent.

Den beslutning vidner om en arrogant holdning til de nyuddannede og deres mulighed for at klare sig. Den udmelding kommer fra 25-årige Cecilie Goll Knudsen, der læser historie ved Københavns Universitet.

Om hundrede dage afleverer hun sit speciale. Men det er langt fra sikkert, at hun hurtigt finder et arbejde, for arbejdsløsheden blandt nyuddannede historikere er stor, forklarer hun til Avisen.dk.

Umuligt at leve for

Dagpengereformen træder først i kraft fra den 1. januar 2017. Derfor er det heller ikke sikkert, at Cecilie Goll Knudsen selv bliver ramt af den forringede dagpengesats. Men hun er ikke i tvivl om, at den forringede dimittendsats ville være lig med et alvorligt indhug i hendes økonomi.

- Det handler hverken om, at jeg brokker mig over, at ikke ville få råd til cafébesøg eller biografture. Det er i orden, men jeg har decideret svært ved at se, hvordan jeg overhovedet skulle få min tilværelse til at køre rundt, hvis jeg skulle leve for omkring 9.000 kroner om måneden efter skat, siger hun.

Den lavere sats ville blandt andet betyde, at Cecilie Goll Knudsen ikke kunne blive boende i sin andelslejlighed i København, vurderer hun.

Og som historiker er det svært at finde relevante jobs uden for hovedstaden, forklarer hun.

I det nuværende system får alle dimittender 82 procent af den maksimale dagpengesats, som udgør 17.918 kroner om måneden. Med den nye aftale bliver dagpengesatsen for nyuddannede, der ikke har børn, sænket til 71,5.

Det betyder, at denne gruppe fremover får 12.811 kroner om måneden, hvilket i forhold til før er en forskel på omkring 1880 kroner om måneden.

Ikke økonomisk saltvandsindsprøjtning

Dagpengekommissionens formand, økonomiprofessor Nina Smith, sagde tidligere på ugen, at hun gerne så, at der blev taget endnu mere af dagpengesatsen for de nyuddannede, end det kommissionen havde lagt op til.

Hendes begrundelse lød blandt andet på, at dagpengesystemet i forvejen var et særdeles lukrativt system for unge mennesker. Men den holdning deler Cecilie Goll Knudsen på ingen måde.

Som studerende har hun med SU, studielån og arbejde et månedligt budget på omkring 11.000 kroner efter skat.

Derfor ville det reelt være en nedgang i hendes månedlige indtægt, hvis hun skulle leve for den nye dimittendsats for nyuddannede uden børn, fortæller hun. Og den nedgang ville slå revner i hendes budget.

- Min nuværende indtægt er simpelthen det minimumsbeløb, jeg har brug for, hvis efter at have betalt husleje og forsikringer, skal leve for en nogenlunde standard, siger Cecilie Goll Knudsen.

Hvis hendes hverdag i endnu højere grad blev præget af økonomiske spekulationer, vil det også gå udover jobsøgningen, mener Cecilie Goll Knudsen.

Langt fra forkælet

Det er lykkedes Venstre-regeringen at få et bredt forlig - med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti - for det nye dagpengesystem.

Men Cecilie Goll Knudsen er på alle måder indigneret over den prioritering, som politikere bag dagpengeforliget har valgt.

- Jeg er ærgerlig over, at man i stedet for at give flere midler til dagpengesystemet, lader dimittenderne finansiere systemet. Det falder mig virkelig for brystet, at man skyder efter de unge, og siger vi er 'caffe latte studerende'. Det handler jo ikke om forkælede unge, men ganske almindelige mennesker, siger Cecilie Goll Knudsen.

Heller ikke 27-årige Mathias Rasmussen, der i september blev færdig med sin kandidatgrad i Forvaltning på RUC, forstår tankerne bag forliget.

- Jeg er overrasket over, at man lader hovedparten af dagpengesystemet blive betalt af unge. Det er et hårdt slag mod os, der har fulgt de mange opfordringer om at tage en uddannelse. Nu skal vi så straffes for at være færdiguddannet, hvis vi ikke kan finde et job, siger han.

Som nyudklækket akademiker på dagpenge har han ikke oplevet en stigning i sin økonomi, for med et studielån og et job i Netto, har han været vant til at kunne supplere sin SU.

Dagpengesatsen for nyuddannede med børn, der udgør den mindste del af gruppen af dimittender, bliver på 82 procent. Det betyder, at de kan få 14.693 kroner om måneden før skat.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.