Analyse: Færre penge til nyuddannede er en farlig leg
Med den nye aftale om dagpenge går politikerne ned ad en helt ny vej, som kan vise sig at være dum. Arbejdsgiverne er bekymrede, og LO-formand kalder det "vanvittigt".

Af Iver Houmark Andersen
SE ALLE BLOGINDLÆG

Djævlen ligger i detaljen, siger man.

Sådan kan det også være med det nye forlig om dagpenge. I hvert fald har Venstre-regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti sendt et markant signal, som de måske ikke har tænkt helt igennem.

Forældre får mere i dagpenge

De tre partier har i forliget bestemt, at nyuddannede uden arbejde skal have markant lavere dagpenge end i dag.

Med de nuværende satser er der tale om, at man som nyuddannet går fra at kunne få op til 14.700 kroner om måneden i dagpenge. Fra og med 1. januar 2017 bliver det til højst 12.800 kroner om måneden. En nedgang i indtægten på 13 procent.

Der er dog en undtagelse. Og det er her, Djævlen ligger begravet: Nyuddannede med børn vil få den samme ydelse som i dag. Altså cirka 14.700 kroner om måneden.

Det anslås, at cirka hver fjerde nyuddannet er forælder. Det store flertal - altså tre ud af fire - har ikke børn, når de får deres eksamensbevis.

Dagpenge bliver socialhjælp

Ved at dele de nyuddannede - dimittenderne - op i to grupper går politikerne ned ad en vej, som er meget værd at bide mærke i. For med den forhøjede sats til forældre bliver systemet med dagpenge pludseligt også et socialt system.

Ved at give forældre - eller forsørgere, som de bliver kaldt i systemet med kontanthjælp - en højere sats, skifter dagpengene karakter.

Hidtil har det været et forsikrings-system, hvor man som lønmodtager tegner en forsikring, der skal dække ens tab, hvis man er så uheldig at være arbejdsløs i en periode.

Nu bliver dagpengene et forsørgelses-system, hvor der tages sociale hensyn - altså hensyn til at forældre skal kunne give deres børn mad, tøj på kroppen og alt muligt andet.

Med det nye signal sender politikerne en besked til befolkningen om, at dagpengene skal ses som en del af det sociale sikkerhedsnet og ikke som en foranstaltning, der udelukkende handler om at være i job/ikke i job.

Dansk Erhverv: Yderst bekymrende

Hos arbejdsgiverne og i fagbevægelsen har man fanget det nye signal. Og man bryder sig bestemt ikke om det.

For eksempel siger direktøren for Dansk Erhverv, Laurits Rønn:

- Det har aldrig været meningen med dagpengesystemet, at der skulle tages sociale hensyn. Det er en ny bevægelse, som er yderst bekymrende.

LO: Helt vanvittigt

Formanden for LO, Harald Børsting, melder hårdere ud.

- Lige pludselig begynder man at indføre en trangs-bestemt logik i dagpengene, som er 'stjålet' fra kontanthjælpen og andre sociale ydelser. Det er jo helt vanvittigt med sådan en trangs-bestemt logik, siger Harald Børsting til Avisen.dk og fortsætter:

- Hvis du begynder at skelne mellem forsørgere og ikke forsørgere, hvad kan du så ikke begynde at skelne imellem næste gang? Gifte og ikke-gifte modtagere af dagpenge?

- Det går jo ikke. A-kasserne er et forsikrings-system og ikke et forsørgelses-system!

Eksperter: Vigtigt at skelne

I dagpengekommissionen har professorerne og repræsentanterne fra fagbevægelse og arbejdsgivere også været optaget af, at dagpenge skal være en midlertidig foranstaltning. Ikke nogen lang ydelse og slet ikke en ydelse, der skal ses som en del af det sociale system.

I kommissionens hovedrapport står:

- Dagpengesystemet er tænkt som et forsikringssystem for personer, der går på arbejde, men som rammes af ufrivillig ledighed. Varig forsørgelse er ikke hensigten med systemet og benyttes da også kun af meget få personer.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.