Fagforening slår alarm: Sygeplejersker udsættes for vold

Tre ud af fem sygeplejersker ansat i psykiatrien har været udsat for vold eller trusler på jobbet inden for det seneste år.
Tre ud af fem sygeplejersker ansat i psykiatrien har været udsat for vold eller trusler på jobbet inden for det seneste år.
Tre ud af fem sygeplejersker ansat i psykiatrien har været udsat for vold eller trusler på jobbet inden for det seneste år. Modelfoto: Colourbox

Det står skidt til med sygeplejerskernes arbejdsmiljø. Det har Avisen.dk de sidste uger kunnet dokumentere via aktindsigt i de 101 påbud, som Arbejdstilsynet har givet det seneste år.

Avisen.dk har således kunnet fortælle, hvordan sygeplejerskerne på landets sygehuse er så pressede, at de siger op på grund af stress, og i et enkelt tilfælde er en sygeplejerske, der passede akuttelefonen på vagtcentralen i Region Nordjylland, besvimet under sin vagt efter længere tids arbejdspres.

Men det er ikke kun på regionernes sygehuse, at arbejdsmiljøet halter.

Påbud i psykiatrien

Tre ud af fem sygeplejersker ansat i psykiatrien har nemlig været udsat for vold eller trusler på jobbet inden for det seneste år, viser en ny Megafon-måling foretaget for Dansk Sygeplejeråd.

I flere sager har Arbejdstilsynet også her givet påbud til afdelingerne.

LÆS OGSÅ: 101 påbud afslører: Stressbombe på landets sygehuse

Ifølge Dansk Sygeplejeråd handler sagerne blandt andet om sygeplejersker, der bliver slået og sparket, får kastet møbler efter sig og bliver jagtet og truet med blandt andet knive. De må også finde sig i trusler, rettet mod dem selv eller deres familie.

- Det er blevet en kultur, hvor man skal kunne tåle mosten for at være ansat. I dag finder man sig i ting på arbejdet, man aldrig ville finde sig i privat. Og det er ikke i orden, udtaler næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg, i Dansk Sygeplejeråds nyhedsbrev.

Ledernes ansvar

Fagforeningen kræver derfor nu, at arbejdsgiverne gør mere for at sikre, at der bliver gjort noget for at dæmme op for problemet.

LÆS OGSÅ: Sygeplejersker besvimer ved akuttelefonen

- Det er ledernes ansvar at sikre, at der er nok ressourcer til, at medarbejder er trygge ved at gå på arbejde. Der skal være det rette uddannede personale, der formår at nedtrappe konflikter, og som kan hjælpe, hvis der går en alarm, udtaler Dorte Steenberg i Dansk Sygeplejeråds nyhedsbrev.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.